Adevărul Live Dr. Jorg Rocholl, renumit analist economic: „Economia românească are de luptat cu atragerea de investiţii directe din străinătate”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dr. Jorg Rocholl, cel mai tânăr rector al unei universităţi din Germania, Şcoala Europeană de Management şi Tehnologie şi membru în consiliul Ministerului de Finanţe de la Berlin, a discutat în cadrul emisiunii Adevărul Live despre situaţia economică a României, prognozele asupra evoluţiei Uniunii Europene şi a zonei Euro.

 

Diana Rusu: Cum vedeţi evoluţia UE?

Jorg Rocholl: Situaţia din Europa rămâne marcată de provocări. Avem o Europa cu trei viteze: ţări care evoluează foarte bine, aflate în miezul euro. Apoi mai avem ţări de la periferia zonei euro, care au în continuare probleme. Şi în al treilea rând avem ţări care nu sunt încă membre ale zonei euro.

Cum ar trebui să arate o uniune bancară eficientă,în mod ideal, din punctul dvs de vedere, care să intergreze şi statele non-euro?

Uniunea bancară este elementul central al integrării europene. Rămân chestiuni deschise precum credibilitatea bancară în faţa finanţatorilor băncilor, în caz de eşec. Pentru că am constatat din criza datoriilor suverane că băncile au avut probleme, dar investitorii nu au fost implicaţi. Aşa că statele au fost nevoite să se implice. Astfel, ţările nu au mai putut să-şi îndeplinească misiunile esenţiale.

Este adevărat că o supraveghere mai atentă eeste necesară după această perioadă de cinci ani, însă sunt anumite voci care acuză că Europa s-ar putea transforma într-o zonă în care o singură ţară va prelua puterea şi controlul.

Germania a jucat un rol important de la începutul crizei şi a adoptat politici echilibrate, dar nici nu s-au distribuit sume fără o judecată echilibrată către alte ţări şi fără transfer de probleme de la o ţară la alta. E o asociere între sprijin şi solicitări de reformă - cred că aici este echilibrul.

Dr. Jorg Rocholl, în studioul Adevărul Live. FOTO David Muntean

image

Când credeţi că ar fi un moment oportun pentru România să adere la euro?

Chestiunea pregătirii este esenţială, pentru că ţări care au aderat prea repede ar putea să aibă probleme: pierd posibilitatea de adaptare a monedei naţionale în situaţii economice de criză. O adaptare conduce la reţineri ale populaţiei în situaţii de criză. Trebuie adoptate politicile corecte de pregătire pentru aderare.

Cum vi se pare economia româmească?

Economia românească are de luptat cu atragerea de investiţii directe din străinătate; s-au redus în ultimii ani şi are de-a face şi cu perioada de criză. Pozitiv este că rata şomajului este în continuare redusă în România şi că industria automobilă este stabilă şi bună.

Cum vedeţi viitoarele colaborări între România şi Germania?

Se pot vedea foarte clar ce firme au investit puternic în România (Bosch, de exemplu), mai ales în domeniul producerii de automobile. Este un semn îmbucurător că aici se dezvoltă industrii bazate pe investiţii.

Care este situaţia băncilor din UE? De ce băncile din UE acordă atât de greu credite?

Băncile europene sunt, din păcate, încă într-o situaţie neconsolidată. Prin investiţiile în bondurile naţionale şi prin faptul că au acordat credite cu uşurinţă au în continuare probleme şi sunt dependente de lichidităţile de la Banca Centrală Europeană. Încă nu au capacitatea necesară de a acorda credite.

Cum a putea interveni UE ca Ucraina să nu intre în incapacitate de plată?

Ucraina se află într-o situaţie foarte dificilă. Pentru că Europa, prin cei trei miniştri de Externe (Franţa, Germanai, Polonia) s-a angajat să se implice, trebuie să ne gândim la un sprijin care să înlocuiascăp promisiunile ruseşti. important este să fie asigurată unitatea statului ucrainean, apariţia unui nou guvern care să poată negocia cu FMI.

Care sunt prognozele dvs pentru viitorul UE, pe termen scurt şi mediu?

Eu rămân optimist. Cred că şi alegerile ne vor arăta că există un interes şi o mare simpatie pentru Europa, în condiţiile în care devenim tot mai conşienţi de responsabilitatea unei ieşiri din Uniunea Europeană. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite