30 milioane de euro din afaceri cu şi despre case

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cu doar opt-nouă mii de dolari, în 1994 a pus bazele unei afaceri pe care a vândut-o către trustul de presă german Burda. "Casa Lux" este o revistă despre care Mariana Brăescu mărturiseşte

Cu doar opt-nouă mii de dolari, în 1994 a pus bazele unei afaceri pe care a vândut-o către trustul de presă german Burda. "Casa Lux" este o revistă despre care Mariana Brăescu mărturiseşte că a apărut cu ani buni înainte să fie cu adevărat nevoie de ea. Totul a început cu o idee care şi-a tras rădăcinile din tranzacţiile imobiliare. Acum îşi estimează întreaga avere la aproximativ 25-30 milioane de euro

Deşi şi-a vândut businessul de suflet în urmă cu aproape trei ani, se consideră încă "mama" celor şapte reviste, câte a ajuns să înglobeze compania. Consideră că acestea "i-au dat totul": faimă, linişte, preţuire, dragostea cititorilor, admiraţie. Şi, nu se sfieşte s-o recunoască, şi bani.

Punctuală, ajunge exact la timp pe terasa de la City Cafe, din Piaţa Romană, locul pe care l-a ales pentru interviu. Zâmbeşte, aruncând o privire admirativă spre zidurile cenuşii ale vilei: "Mi-au plăcut întotdeauna foarte mult casele vechi, frumoase, ca aceasta".

Tranzacţiile cu proprietăţi de lux, punctul 0 al afacerii

De aici a şi început, de fapt, totul. În anii 1991-1992 a înfiinţat, alături de soţul său, prima firmă, o agenţie imobiliară care se numea Casa.

La vremea aceea, povesteşte, "piaţa era foarte la început, nimeni nu înţelegea ce se întâmplă, poate doar străinii". Deşi proprietăţile scoase la vânzare erau foarte puţine, cerere exista, mai ales pe segmentul de lux. Prima casă veche a vândut-o cu 180.000 de dolari.

Cel mai mare câştig pe care l-a obţinut ocupându-se de proprietăţi de lux nu au fost însă banii - numărul tranzacţiilor nu era foarte mare, fiind vorba de un segment de piaţă îngust -, ci ideea pentru "Casa Lux".

Activitatea într-o agenţie imobiliară i-a deschis ceea ce ea numeşte "un culoar" către un tip de publicaţii inexistent la vremea aceea în România.

"M-am gândit la această revistă fără să fac nimic altceva vreo trei luni", îşi aduce aminte. Povesteşte cu drag despre primul număr al revistei, tipărit în 10.000 de exemplare, pe care nu l-a vândut, ci l-a oferit gratuit cititorilor. A vrut ca astfel să testeze piaţa şi publicul-ţintă. Abia după aceea preţul revistei a fost stabilit la 5.000 de lei.

Banii investiţi în tipărirea primului număr i-a recuperat însă din publicitate. A avut 10 pagini de reclamă plătită, a câte 1.000 de dolari, cărora li s-au adăugat alte 10 pagini gratuite. "Este foarte greu să iei publicitate pe o idee", mai ales într-o vreme în care, îşi aminteşte, "reclama era încă la început, iar mia de dolari era uriaşă".

A venit însă cu o strategie pentru a câştiga încrederea clienţilor: a prevăzut în contract ca banii din reclamă să fie încasaţi abia după apariţia publicaţiei - în cazul în care rezultatul nu era conform promisiunilor, clienţii aveau dreptul să nu plătească. Şi a mers: şi-a încasat banii integral, iar la următorul număr a avut şi mai multe comenzi.

Un tren care circula la 10% din capacitate

Deşi "Casa Lux" s-a bucurat de succes de la prima apariţie, Mariana Brăescu recunoaşte că aceasta a apărut mai înainte să fie cu adevărat nevoie de ea - "era ca un tren care circula cu 10% din capacitate", spune.

Pentru că existau foarte puţini oameni care aveau case de lux în adevăratul sens al cuvântului, piaţa nu era maturizată pentru o asemenea producţie de nişă. Nu regretă însă câtuşi de puţin.

Între timp, şi-a dezvoltat chiar propria "teorie" de marketing pornind de la această situaţie: este bine ca un produs să fie lansat înainte de a fi nevoie de el, astfel încât, atunci când oamenii încep să îl caute, el să fie deja acolo.

În plus, faptul că piaţa nu era pe deplin pregătită pentru o publicaţie de acest gen a motivat-o să dezvolte afacerea pe interior. "Practic - Idei pentru casă, grădină şi apartament" a venit de la înţelegerea faptului că "exista o piaţă extraordinară pentru amenajări".

Era normal ca, înainte de a-şi permite o casă nouă, oamenii să şi-o amenajeze pe cea veche. A urmat revista "Practic în Bucătărie", al cărei succes i-a depăşit cu mult aşteptările, apoi "Casa de vacanţă", "Cărticica Practică", "Draga Mea" şi "Draga Mea pentru copii".

La început a vrut să vândă cu un milion de dolari

Întrebarea care ne stă pe buze, ascultând felul în care vorbeşte despre "revistele ei", este de ce s-a hotărât, totuşi, să vândă. Aflăm însă că a avut acest gând încă de la început.

"Mi-am imaginat că o ridic şi că o vând într-un an cu un milion de dolari", mărturiseşte. Adaugă aici că îşi imagina ca dezvoltarea să meargă mai rapid. În 2005, când s-a hotărât să vândă grupului Burda (la un preţ care este păstrat sub confidenţialitate printr-o clauză din contract), a fost momentul de cotitură.

Se ocupă de construcţia unei case în "Paradisul Verde"

"Ajunsesem într-un punct extraordinar, dar şi critic în acelaşi timp: ori vindeam, ori mă extindeam şi mă dezvoltam mult mai mult. Firma era deja prea mare pentru felul în care era organizat totul", explică. La vremea aceea, se ocupa de toate aspectele ce ţineau de reviste.

Să se extindă ar fi însemnat să cedeze o parte din control către altcineva. "Exista posibilitatea ca totul să se dilueze. Nu-mi doream doar bani. Îmi doream ca revistele să rămână acel concentrat de Mariana Brăescu", spune acum. Aşa că a decis să vândă.

"O afacere bună" atât pentru cei de la Burda, cât şi pentru ea. Cum decurge acum viaţa Doamnei Casa Lux, după trei ani de la vânzare? Ceva mai relaxată decât în cei 11 ani de muncă intensă, însă în continuare plină.

Ne povesteşte că se ocupă îndeaproape de construcţia unei case pentru familie în "Paradisul Verde" şi că are în plan mai multe proiecte de reviste. După ce a renunţat la firmă, s-a putut reîntoarce şi la literatură.

Recunoaşte că nu le-a putut îmbina niciodată - s-a ocupat ori de una, ori de cealaltă. Îşi pune în continuare în valoare dorinţa de a inventa, de a dezvolta lucruri, fără să fie nevoie să se concentreze pe aspectul financiar. "Nu dispreţuiesc banii. Mă uit însă la ce-mi place, la ceea ce pot să fac, iar banii vin", spune Mariana Brăescu.

Pe scurt

A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universităţii din Bucureşti

A publicat până acum şapte cărţi, incluzând piese de teatru

A fondat în 1994 "Casa Lux", pe care a vândut-o, în vara lui 2005, grupului german Burda

Una din destinaţiile sale favorite este Franţa, unde deţine şi proprietăţi rezidenţiale pentru familie

Economie

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite