VIDEO Actorii TNB au protestat la sfârşitul spectacolelor: „Au tăiat foarte mulţi bani de la teatre şi de peste tot unde se face artă”
0Actorii celor două spectacole care s-au jucat miercuri seara la Teatrul Naţional din Bucureşti au ieşit la rampă într-un gest de protest faţă de tăierile bugetare. Mihai Călin la „Orchestra Titanic” şi Marius Manole la „Viforul” au fost cele două voci care au rostit mesajul artiştilor.
Cei doi au amintit şi de faptul că nu mai puţin de 54 de colegi, colaboratori din departamentele tehnice, au fost trimişi în şomaj, în urma tăierilor bugetare anunţate de Ministerul Finanţelor şi de Ministerul Culturii.
„Ne aflăm într-o situaţie foarte grea şi care riscă să devină foarte dramatică. Probabil din cauza unor tăieri de buget în Cultură, situaţia a devenit foarte grea şi colegii noştri, cam 55 de oameni din corpul tehnic al Teatrului Naţional, care sunt angajaţi colaboratori printr-o firmă externă sunt daţi afară. Noi nu putem să facem spectacole fără tehnicieni. Ei nu pot să facă spectacole fără noi. Dacă situaţia rămâne aşa, din septembrie nu vor mai exista”, a declarat actorul Mihai Călin.
La rândul său, Marius Manole a precizat că actorii au jucat cu banderole la mâini în semn de protest faţă de atitudinea guvernanţilor faţă de artişti: „După cum ştiţi, au tăiat foarte mulţi bani de la teatre şi de peste tot unde se face artă. Rugăm pe această cale, dacă ne aude cineva de la Minsterul Culturii şi toţi cei implicaţi care pot ajuta aceşti oameni, să deblocheze acele posturi, pentru că sunt posturi care există şi dacă s-ar debloca aceşti oameni ar putea fi angajaţi. Altfel, Teatrul Naţional este blocat. Fără aceşti oameni nu mai funcţionează nicio sală, multe spectacole nu vor mai putea avea loc, pentru că au fost daţi afară oameni care se ocupă de videoproiecţii, de sunet, de lumini”, a spus Marius Manole.
Nu mai puţin de 54 de oameni au fost concediaţi de la Teatrul Naţional din Bucureşti, colaboratori din mai multe departamente tehnice (lumini, sunet, videoproiecţie, maşinişti), în urma tăierilor bugetare anunţate de curând. La fel s-a întâmplat şi la ARCUB, acolo unde 31 de oameni au fost trimişi în şomaj, în timp ce la Teatrul Dramaturgilor Români în jur de 13 persoane au rămas fără contract de muncă. Cele două instituţii se află în subordinea Primăriei Capitalei, în timp ce Teatrul Naţional este finanţat de Ministerul Culturii.