Hristos s-a născut pe 25 decembrie. Cum s-a stabilit data naşterii?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Printre multe păreri aiuritoare despre Crăciun, am găsit una zis „ştiinţifică”. Anume că Hristos nu s-a născut pe 25 decembrie ci, undeva, prin iunie. Premisa greşită de la care pleacă această părere este că, la Bethleem, în momentul Naşterii Pruncului, pe câmp se aflau păstori, de unde presupunerea că era vară şi nu iarnă. Şi totuşi, conform calculelor calendaristice, Hristos s-a născut fix pe 25 decembrie.

Vă propun să vă înarmaţi cu răbdare, ca în faţa unui examen important de matematică.

Conform Bibliei, data Crăciunului nu este precizată undeva clar. Dar există o sumă de indicii care ne pot duce la data exactă a Crăciunului. Elementul de referinţă rămâne, ca şi în spiritualitate, Înaintemergătorul Domnului, Profetul şi Botezătorul lui, Sf. Ioan. dacă Ioan Botezătorul l-a arătat lumii pe Hristos, tot el ne arată şi data naşterii lui Hristos.

1. Diferenţa de vârstă între Ioan Botezătorul şi Hristos este de şase luni, conform textului evanghelic, care ne relatează că zămislirea lui Hristos în pântecele Fecioarei Maria se întâmplă după şase luni de la zămislirea Sf. Ioan Botezătorul:

Iar după aceste zile, Elisabeta, femeia lui, a zămislit şi cinci luni s-a tăinuit pe sine, zicând: Că aşa mi-a făcut mie Domnul în zilele în care a socotit să ridice dintre oameni ocara mea. Iar în a şasea lună a fost trimis îngerul Gavriil de la Dumnezeu, într-o cetate din Galileea, al cărei nume era Nazaret, Către o fecioară logodită cu un bărbat care se chema Iosif, din casa lui David; iar numele fecioarei era Maria. Şi intrând îngerul la ea, a zis: Bucură-te, ceea ce eşti plină de har, Domnul este cu tine. Binecuvântată eşti tu între femei.” (Luca 1, 24-28)

Auzind Buna-Vestire adusă ei de către Arhanghelul Gavriil, Fecioara se miră, iar îngerul îi comunică faptul că: „Şi iată Elisabeta, rudenia ta, a zămislit şi ea fiu la bătrâneţea ei şi aceasta este a şasea lună pentru ea, cea numită stearpă.” (Luca 1, 36)

2. Ioan Botezătorul a fost zămislit pe 23 septembrie. Momentul zămislirii Sf. Ioan Botezătorul este uşor de determinat, dacă citim cu atenţie Evanghelia lui Luca. Textul spune că ea este vestită tot de către Arhanghelul Gavriil către tatăl său, preotul Zaharia „pe când Zaharia slujea înaintea lui Dumnezeu, în rândul săptămânii sale, A ieşit la sorţi, după obiceiul preoţiei, să tămâieze intrând în templul Domnului. Iar toată mulţimea poporului, în ceasul tămâierii, era afară şi se ruga” (Luca 1, 8-10). Momentul descris coincide cu sărbătoarea iudaică a Zilei Ispăşirii (Yom Kippur), care în calendarul iudaic este în ziua 10 a lunii Tishri, conform cărţii Levitic, cap. 17, verset 29:

Aceasta va fi pentru voi lege veşnică: în luna a şaptea, în ziua a zecea a lunii, să vă smeriţi sufletele şi nici o muncă să nu faceţi, nici băştinaşul şi nici străinul care s'a aşezat între voi, 

Tot ce mai avem de făcut este să aflăm cărei zile din calendarul gregorian îi corespunde data de 10 Tishri 3761 din calendarul iudaic. (actualmente evreii sunt in anul 5776 din care scădem cei 2015 ani de la Naşterea lui Hristos). Deoarece însă calendarul iudaic este un calendar bazat pe ciclul lunar, nu solar, calculele sunt foarte complicate pentru a afla când a picat 10 Tishri. Din fericire, pe Internet există situri care fac conversia automat.

Aşadar, mergem pe pagina www.midrash.org/calendar/ şi introducem data de 10 Tishri, anul 3761. Surprizăăăăă! Data din calendarul gregorian este chiar 25 septembrie, anul 0.

3. Hristos s-a născut pe 25 decembrie. Data Naşterii Domnului, deci a Crăciunului, este 25 decembrie!

Cum ştim asta? Simplu. 25 septembrie plus şase luni înseamnă exact 25 martie (data Bunei-Vestiri). Dacă adăugăm la aceasta cele 9 luni fireşti ale gestaţiei, ajungem exact la 25 decembrie.

Mai rămâne o singură nelămurire. Zămislirea Sf. Ioan Botezătorul este consemnată în calendarul ortodox pe 23 septembrie. Diferenţa de două zile este însă explicabilă, datorită faptului că procrearea Sf. Ioan nu putea avea loc în ziua 10 Tishri, care este zi de post. Cum postul începea în seara zilei precedente (24 septembrie), rezultă că, în mod firesc, Sf. Ioan nu putea fi zămislit decât cu minim o zi înainte, 23 septembrie. De altfel, Arhanghelul Gavriil îi comunică lui Zaharia faptul că soţia lui, Elisabeta, era deja însărcinată, la momentul arătării în altarul tămâierii:

Nu te teme, Zaharia, pentru că rugăciunea ta a fost ascultată şi Elisabeta, femeia ta, îţi va naşte un fiu şi-l vei numi Ioan.” (Luca 1, 13).

În privinţa presupunerii că Naşterea Domnului ar fi fost în lunile mai calde ale anului, deoarece păstorii stăteau cu animalele afară, lucrurile sunt mai simple.

Hristos se naşte într-un moment foarte precis şi pentru arhivele romane. Tot Evanghelia spune că dreptul Iosif şi Sfânta Fecioară Maria se aflau la Bethleem pentru un motiv administrativ: recensământul poruncit de către autorităţile romane, pentru stabilirea impozitelor: „În zilele acelea a ieşit poruncă de la Cezarul August să se înscrie toată lumea. Această înscriere s-a făcut întâi pe când Quirinius ocârmuia Siria. Şi se duceau toţi să se înscrie, fiecare în cetatea sa. Şi s-a suit şi Iosif din Galileea, din cetatea Nazaret, în Iudeea, în cetatea lui David care se numeşte Betleem, pentru că el era din casa şi din neamul lui David. Ca să se înscrie împreună cu Maria, cea logodită cu el, care era însărcinată.”

Dar oare ar fi pus romanii populaţia pe drumuri pe timp de iarnă? Desigur că nu, ne-am grăbi să spunem. Ceea ce uită analiştii situaţiei păstorilor de pe câmp este că Bethleemul este la vreo 10 km de Ierusalim. Iar la Ierusalim, după cum se ştie, iernile obişnuiesc să fie calde. Conform Wikipedia, media temperaturilor ierusalimitene din luna decembrie este de 11,2° C, iar maxima înregistrată este de 26°C. Remarcaţi şi că cea mai mică temperatură înregistrată în zonă vreodată a fost tot pozitivă, de 0,2°C. Iarna e ca primăvara, nu ca vara...cel puţin pe acolo.

Aşa ca nu era o problema păscutul in decembrie.Ba, gândind la temperaturile extreme de vară din Betheleem, se pare ca iarba era în primăvăratica iarnă numai bună de păscut...

Dar ce mai contează, când tradiţionala iarnă a Crăciunului românesc a devenit deja primăvară şi au apărut ghioceii? Crăciunul arată a Paşte.. 

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite