Ialomita Medievala

Ialomita Medievala

Dupa o perioada de reorganizare, in care s-au adus importante imbunatatiri in functionalitatea spatiilor de expunere, Muzeul Judetean Ialomita a revenit in spatiul cultural al zonei. Redeschiderea

Falsa stare de bine

Falsa stare de bine

Spre deosebire de Festivalul Enescu - unde, dintr-un avant festivist si in virtutea razboiului pentru imagine declansat de actualul guvern, sumele imense alocate au permis aducerea in tara a unor

Sase ani de Pro TV

Sase ani de Pro TV

Pe 1 decembrie, PRO TV implineste sase ani. Daca e mult sau e putin e greu de spus. Ceea ce e sigur este ca in tot acest timp fiecare dintre cei care au participat la scrierea povestii numite PRO a

Nu mi-a fost niciodată la îndemână, omeneşte nu avea cum să-mi fie, să scriu despre dispariţia marilor artişti. Însă cred că niciodată nu mi-a fost mai greu decât acum când încerc să aştern pe ecranul computerului câteva cuvinte la moartea marelui Artist care a fost, rămâne regizorul Alexandru Darie.

acum 29 zile · comentarii (4)

Celelalte două titluri ale Macerata Opera Festival 2019, după „Rigoletto“, au fost dedicate muzicii franceze şi, din nou, lui Verdi. Sigur că opera italiană deţine prioritatea programărilor şi bine este, aşa că pentru festivalul din anul viitor, pe afiş vor figura „Tosca“ de Puccini şi „Trubadurul“ de Verdi, lângă „Don Giovanni“ de Mozart.

acum 2 luni · comentarii (1)

Mai are Clujul şanse de a deveni un oraş verde, orientat spre viitor, care să asigure locuitorilor săi confortul pe care îl merită? Este o întrebare la care au încercat să răspundă arhitecţii Vasile Mitrea, Dan Clinci şi Alice Florean, invitaţii speciali ai Asociaţiei Vechiul Cluj la cea de a doua întâlnire a sezonului al şaselea al Poveştilor despre Cluj, care a avut în centrul atenţiei zonele verzi ale oraşului şi proiectele legate de ele.

acum 2 luni · comentarii (7)

La Hurezi, în vatra brâncovenească, unde domnitorul a ridicat odată cu zidurile palatului şi catedrala mânăstirii, unde se află în pronaos şi tabloul votiv infăţişându-l pe domnitor împreună cu soţia sa, doamna Maria, ţinând în mâini miniatura catedralei celebre, a fost stareţă în veacul al XX-lea, între anii 1953 şi 1980, maica stavroforă Mihaela Ghişoiu, poate una dintre cele mai dăruite cu har dintre stareţele veacului ortodox pomenit.

acum 2 luni · comentarii (2)

Suntem prinşi în imaginarul celui de-al treilea mileniu, lărgit imens, fizic şi metafizic, de vederea pe care ne-o dau dronele sau microcipurile, jocurile şi filmografia în 3D, cu accelerarea vertiginoasă a percepţiei. Din această intensitate care ne depăşeşte decurge o melancolie a timpurilor pe care Mircea Cărtărescu o captează în peisaje de cuvinte de o stranie frumuseţe.

acum 2 luni · comentarii (33)

Ca în fiecare an, Brăila devine la jumătatea lunii capitala mondială a artei lirice datorită Festivalului şi Concursului Internaţional de canto „Hariclea Darclée“, fondat şi condus de celebra soprană Mariana Nicolesco - manifestare ce va împlini în curând un sfert de secol - împreună cu cursurile de măiestrie care se desfăşoară aferent acestuia din doi în doi ani.

acum 2 luni · comentarii (0)

Este semnul sub care se desfăşoară între 19 iulie şi 11 august cea de-a 55-a ediţie a renumitului Festival maceratez de operă, una din mândriile regiunii italiene Marche. Un roşu al dorinţei şi pasiunii, aşa cum l-a imaginat noua conducere managerială, Luciano Messi, Sovrintendente, Barbara Minghetti, Director artistic şi Francesco Lanzillotta, Director muzical.

acum 2 luni · comentarii (1)

Fanii regizorului Radu Afrim vor putea vedea la ediţia din acest an a Festivalului Naţional de Teatru ce va avea loc în Capitală în perioada 18-27 octombrie nu mai puţin de trei producţii semnate de acest creator atât de special.

acum 3 luni · comentarii (3)

Ca în fiecare vară, i-am auzit întâi la Sinaia, la Sala Casino, în Festivalul Internaţional „Enescu şi Muzica lumii“, apoi la Bucureşti, la Ateneul Român, în Festivalul Internaţional „Vara Magică“, pentru ca al treilea concert al Orchestrei Române de Tineret dirijate de Cristian Mandeal să aibă loc la Festivalul Young Euro Classic, la Konzerthaus, Berlin.

acum 3 luni · comentarii (1)

La Ana Blandiana drumul dinspre frenezia inocenţei către o tranşantă limpezire etică, în numele responsabilităţii asumate, ar putea deveni subiect de studiu. Iniţiala trăire fără graniţe din anii debutului, cu vibraţia libertăţii totale, provoca desigur multă exuberanţă, iar lirismul, intrând în aceeaşi paradigmă, trebuia şi el să se conformeze. De aici dimensiunea dionisiacă şi luminozitatea solară a discursului.

acum 3 luni · comentarii (0)

În lirica noastră de azi Svetlana Cârstean lasă impresia unei forţe greu de controlat, tocmai din cauza felului independent în care se mişcă. Şi asta pentru că nu are datorii faţă de niciuna din multele încropiri de şcoală poetică, atât de zgomotos exhibate de-a lungul ultimelor patru, cinci decenii româneşti.

acum 3 luni · comentarii (1)

Cluj Tango Orchestra, alcătuită din muzicienii Diana Creţu şi Pedro Nuñez – volonişti, Olga Bordas – pianistă şi Sorin Robert – bandoneonist, sprijiniţi de remarcabilii dansatori Viktoria Cormoş şi Horia Călin Pop, au oferit vineri, 26 iulie, un recital memorabil la Muzeul Etnografic al Transilvaniei. Muzicienii încearcă în acest fel să strângă fonduri pentru achiziţionarea unui bandoneon, un instrument esenţial pentru o orchestră de tango.

acum 3 luni · comentarii (0)

Interviu cu Theo Halmen, organistul bisericilor evanghelice din cetatea Sighişoarei. În week-end-ul 26-28 iulie, dacă treceţi prin Cetatea Sighişoarei, puteţi participa la un concert din seria Sommerkonzerte: vineri, 26 iulie, ora 18, concert de orgă KRISTÓFI LÁSZLO (Oradea), Biserica Mănăstirii.

acum 3 luni · comentarii (2)

Ca şi la Bucureşti, ca şi în multe alte capitale europene, şi aici, pe coasta de Vest a Statelor Unite, la Los Angeles, concertele simfonice adresate marelui public continuă; beneficiind de o încărcătură specială, de elanul unui public care nu vrea să se despartă de marea muzică. Întâlnirea este spectaculoasă; dispune de conotaţii speciale. Dat fiind spiritul acesteia, aparţine datelor sezonului estival.

acum 3 luni · comentarii (0)
Postari Recente