De pe facebook în sala de concert

De pe facebook  în sala de concert

De ce şi-ar pune atâţia tineri fragmente de muzică clasică pe post de sonerie la telefonul mobil dacă aceasta li s-ar părea complet neinteresantă?Iată o premisă ce poate fi punctul de plecare pentru entuziasmul în a promova concerte de muzică clasică în spaţiul cel mai accesibil acestora, internetul.

Nu rataţi!

Nu rataţi!

Al 8-lea album de studio al trupei britanice Tindersticks a fost lansat la 25 ianuarie 2010 de către casa de discuri Constellation.

De ratat!

De ratat!

Din capul locului, Muse nu sunt o trupă de ratat. Dar, „The Resistance”, al 5-lea album al trupei britanice, lansat în septembrie 2009, este mai mult un plan ultraambiţios decât este unul reuşit.

Agonia vechiului Bucureşti

Agonia vechiului Bucureşti

Clădiri de pe listele de patrimoniu se ruinează lent sub ochii nepăsători ai edililor. Cele mai multe case a căror dărâmare este grăbită de proprietari sau de simpla nepăsare sunt înscrise în categoria B pe listele Patrimoniului Cultural Naţional.

România, prin obiectivul fotografilor

România, prin obiectivul fotografilor

La Muzeul Naţional de Artă Contemporană din Bucureşti s-au decernat recent premiile concursului anual de fotografie organizat de Banca Centrală Europeană. Nicu Ilfoveanu, Iosif Király şi Dragoş Lumpan sunt câştigătorii concursului de anul acesta. Fotografiile lor prezintă o viziune transistorică proprie asupra locurilor comune ce compun imaginea României. 

Suvenire şi impresii

Suvenire şi impresii

Casa Sfatului din Braşov a fost iniţial doar un turn de supraveghere. Construcţiei i s-a mai adăugat un etaj în 1420, an în care a primit denumirea actuală.

Adevăruri de altădată: Întunecatul April

Adevăruri de altădată: Întunecatul April

Să cetim poezia d-lui Emil Botta, intitulată „Nuanţe": „Prin al iepurilor somn speriat, / Au trecut ogarii în lung şi 'n lat. / În fruntea lor vânătorul / Împărţea, din belşug, omorul. / Prin somnul profund al stejarilor / Au trecut ca hoardele tătarilor, / O mie de toamne despletite / Şi o mie de ierni, care de care mai cumplite. / Doar prin somnul meu Cel Rău nu aducea / Nici spaimă, nici urgie, nici aprigă nea. / Somnul me

Vă mai amintiţi de...: Ion Ţuculescu

Vă mai amintiţi de...: Ion Ţuculescu

Ion Ţuculescu a rămas în memoria culturii române un pictor foarte apreciat, cu un stil individual foarte uşor identificabil, dar care a activat, de-a lungul vieţii, în mai multe domenii în care s-a remarcat deopotrivă. A fost, de asemenea, profesor, cercetător, biolog şi medic.

Reţetă culturală

Reţetă culturală

Filmul „Apocalipse now“, care are la bază textul volumului „Inima întunericului“, a reunit actori de marcă, precum Marlon Brando, Martin Sheen, Robert Duvall; în ce priveşte respectarea în amănunt a subiectului cărţii, ecranizarea a întrunit mare parte din detaliile poveştii expuse de Joseph Conrad. Dar, în acest caz, cartea bate filmul. „Inima întunericului“ este cea mai influentă carte a lui şi este spusă ca o povest

Autoportrete între Rivera şi Troţki

Autoportrete între Rivera şi Troţki

Expoziţia „Frida Kahlo şi lumea sa” este deschisă la Palais des Beaux-Arts din Bruxelles. Organizată în cadrul manifestărilor din „Festival Mexic”, prilejuit de bicentenarul indepen-denţei acestei ţări, expoziţia prezintă în principal autoportrete.

Evenimente din Italia

Evenimente din  Italia

Milano. Expoziţia „Verticalita 3“. În oraşul Milano, are loc între 21 şi 30 ianuarie expoziţia de fotografie a faimosului artist italian Riccardo Lorenzi.

Lansată de puţin timp, Grafic, un nou imprint al dinamicei edituri ART, dedicat exclusiv cărţilor de bandă desenată şi romanelor grafice, publică în premieră două volume ale legendarului Alan Moore, personaj iconic al anarhismului contemporan: „Watchmen“ (considerat printre cele mai bune cărţi de limbă engleză ale secolului XX) şi „V de la Vendetta“, dar şi reeditări ale cărţilor apărute aici mai demult, cum ar fi cele ale Marjanei Satrapi.

acum 2 zile · comentarii (0)

S-au împlinit în 5 martie 65 ani de la moartea lui Stalin – finalul uneia dintre cele mai negre perioade din istoria nu doar a Rusiei, ci a omenirii, în general. Zeci de milioane de oameni exterminaţi, în Uniunea Sovietică şi în lagărul comunist, destine frânte  - nici muzicienii nu au fost feriţi de impactul dur cu realitatea sovietică.

acum 14 zile · comentarii (1)

Încheierea stagiunii de la Ateneu aparţine lui Leonard Bernstein. Fost discipol al lui Lenny, Christian Badea a ţinut să-i onoreze centenarul cu The Age of Anxiety, a doua simfonie a muzicianului american fiind, cred, prezentată în premieră în România.

acum 18 zile · comentarii (0)

Într-o îndrăzneaţă relansare a francizei „Ocean’s“, regizorul şi scenaristul Gary Ross încearcă, prin filmul „Ocean’s 8: Jaf cu clasă“, cu o distribuţie feminină all-star: Cate Blanchett, Sandra Bullock, Anne Hathaway, Helena Bonham Carter, Rihanna, să recupereze „stilul“ pierdut, nu atât cel din filmele cu George Clooney, cât cel al „filmelor-jaf“ din anii ’60-’70, operaţie care-i reuşeşte doar parţial.

acum 20 zile · comentarii (1)

Deşi nu este vreo capodoperă, filmul spaniol „Iubindu-l pe Pablo, urându-l pe Escobar“, despre viaţa ieşită din comun a traficantului de droguri columbian Pablo Escobar, cu Javier Bardem şi Penélope Cruz în rolurile a doi amorezi care mai mult se urăsc, decât se iubesc, pică în România la ţanc, arătând ce-nseamnă un „stat mafiot“, cel spre care PSD-ul încearcă, cu orice preţ, să-ndrepte ţara.

acum 27 zile · comentarii (0)

Este interesant de urmărit cum noi nume apar în sfera interpretării muzicii clasice, oameni tineri continuă o tradiţie, dar care, fiecare în parte, are ceva personal de spus. Şi mi se pare important să-i cunoaştem, pentru că doar prin ei, aceşti oameni care duc mai departe o tradiţie importantă a umanităţii, această artă – muzica clasică – are un viitor.

luna trecuta · comentarii (0)

LA SCARĂ MARE În noul „Jurassic World: Fallen Kingdom“, regizorul J.A. Bayona introduce numeroase teme filozofice şi politice, care fac ca precedentele filme să pară doar un „parc de distracţii“, reuşind cel mai bun „Jurassic“ făcut vreodată. Eroii din precedentul film, Bryce Dallas Howard şi Chris Pratt, îşi reiau aici rolurile.

luna trecuta · comentarii (1)

Deşi se număra deja printre cei mai apreciaţi şi mai cunoscuţi actori de teatru şi film din România, rolul Relu din cele două sezoane ale serialului „Umbre” produs de HBO l-au făcut pe Şerban Pavlu un star, atitudinea personajului a devenit imitată, iar multe dintre replici, preluate.

luna trecuta · comentarii (3)

Fără un proiect centenar (de neînţeles, totuşi, pentru o instituţie reprezentativă a culturii de stat), stagiunea de la Ateneu din acest an merge pe aceeaşi linie mediocră a ultimelor decenii, cu unele momente ieşite din comun. Revenirea lui Andrei Ioniţă într-un concert al Filarmonicii, alături de Christian Badea, e un diamant sclipind în cenuşă.

luna trecuta · comentarii (0)

Chiar dacă e departe de a atinge reuşita lui „Rogue One“, precedentul spin-off al seriei „Războiul stelelor“, „Solo“ beneficiază de mâna sigură a regizorului Ron Howard (ca şi de pana legendarului scenarist Lawrence Kasdan) şi îi va mulţumi şi încânta pe fanii genului. Ar fi fost bine, însă, ca interpretul titular, Alden Ehrenreich, să fi fost ales mai cu grijă şi cu mai multă charismă.

acum 2 luni · comentarii (1)

Un nume de familie arhicunoscut în România şi în lume a apărut pe afişul primei scene lirice naţionale, în două distribuţii de sfârşit de mai. Holender. Îl poartă fiul cel mic al celui mai longeviv director al Operei de Stat din Viena, Ioan Holender, fost director al Festivalului George Enescu, actual consultant artistic la Opera Metropolitan din New York.

acum 2 luni · comentarii (0)
Postari Recente