Noi diferende la Opera Naţională Bucureşti. Kobborg anunţă, în continuare, că se retrage şi „că nu va colabora cu oameni ca Tiberiu Soare“

Noi diferende la Opera Naţională Bucureşti. Kobborg anunţă, în continuare, că se retrage şi „că nu va colabora cu oameni ca Tiberiu Soare“

Coregraful Johan Kobborg şi cel mai recent director interimar al Operei, Vlad Conta FOTO Eduard Enea

Johan Kobborg a scris, pe contul său de Facebook, că se retrage, că nu va lucra niciodată cu oameni ca Tiberiu Soare şi l-a acuzat pe noul director interimar, Vlad Conta, că i-a cerut Alinei Cojocaru să mintă în privinţa spectacolului de duminică. ”Viaţa mea e mai bună fără corupţi”, a subliniat Kobborg. La rândul său, Vlad Conta a declarat, pentru Adevărul, că l-a invitat pe Johan Kobborg să continue discuţiile pentru semnarea contractului.

"Ca un comentariu final al situaţiei, înainte de a mă retrage din orice funcţie stupidă  pe care am deţinut-o în această companie, postez acest mesaj pentru dansatori şi pentru echipă care trebuie să ştie de ce am luat această decizie", spune Johan Kobborg, în cel mai recent mesaj al său de pe Facebook (traducere din engleză făcută în redacţie). 

"În primele minute ale întâlnirii cu Vlad Conta (Alina a fost prezentă), noul director interimar i-a cerut Alinei să mintă în privinţa motivului pentru care nu va dansa în «Manon», şi prin asta să arunce vina asupra partenerului ei. Alina a refuzat, dar domnul Conta i-a spus că el va spune asta, pentru că sună mai bine pentru instituţie. Mai târziu, ONB a postat un comunicat, învinovăţindu-l pe partenerul ei de dans, spunând că nu e disponibil”, a subliniat Johan Kobborg, pe contul său de Facebook.

”Domnul Conta ar fi vrut să colaborez cu un om care, cu zile în urmă, mi-a ameninţat dansatorii că îi va concedia, un om care a refuzat să vorbească în altă limbă decât în română cu ei”, a mai precizat coregraful.

”Nu am nevoie de acest contract şi nu voi colabora niciodată cu oameni ca domnul Soare... Îmi este mai teamă pentru România decât pentru ONB, dar vă doresc tututror noroc. Viaţa mea e mai bună fără oameni corupţi”, şi-a încheiat Johan Kobborg mesajul postat pe Facebook.

Directorul Vlad Conta: "Este cuvântul meu contra cuvântul lor. Eu nu mint”

„Doamna Alina Cojocaru mi-a spus  la întânirea de sâmbătă că nu a putut repeta cu partenerul ei şi nu va putea dansa duminică seara. În comunicatul ONB, am încercat să fim cât mai concişi şi am ales cuvântul indisponibil pentru absenţa balerinului Friedemann Vogel. 

Sâmbătă, l-am invitat pe dl Kobborg să continuăm discuţiile marţi sau miercuri, în această săptămână, să discutăm şi să semnăm contractul domnului Kobborg. Acesta a fost rezultatul discuţiei şi a întâlnirii noastre de sâmbătă. Am înţeles că, între timp, dl Kobborg a postat pe Facebook un mesaj, însă nu am primit oficial nicio demisie a domnului Kobborg", a declarat Vlad Conta, pentru "Adevărul".

"L-am sunat acum pe dl Kobborg să lămurim situaţia, nu mi-a răspuns, i-am lăsat un mesaj vocal prin care îl invit la discuţii. Este cuvântul meu contra cuvântul lor. Eu nu mint”, a subliniat noul director interimar pentru "Adevărul".

"Indisponibilitatea" lui Friedemann Vogel

Comunicatul Operei Naţionale, remis sâmbată seara, suna aşa:

"Rolurile Manon şi Des Grieux în cadrul reprezentaţiei „Manon” din data de 10 aprilie vor fi interpretate de Andra Ionete şi Barnaby Bishop.

Prim-balerina Alina Cojocaru va interpreta rolul Manon într-o reprezentaţie viitoare a acestui spectacol. Motivul acestei modificări a distribuţiei este reprezentat de indisponibilitatea lui Friedemann Vogel, partenerul Alinei Cojocaru pentru spectacolul din 10 aprilie".

Spectatorii care au achiziţionat bilete de la Casa de bilete a Operei Naţionale Bucureşti şi doresc să-şi recupereze contravaloarea biletelor sunt rugaţi să se prezinte la Casa de bilete începând de marţi, 12 aprilie. Spectatorii care au achiziţionat biletele online şi doresc să-şi recupereze contravaloarea acestora sunt rugaţi să solicite acest lucru printr-un e-mail trimis la adresa bilete@operanb.ro, iar contravaloarea biletelor achiziţionate online va fi restituită integral în contul din care a fost făcută plata, se preciza în comunicatul ONB

Doi directori interimari la Operă, numiţi într-o singură săptămână

Tot ceea ce s-a întâmplat la Corpul de Balet al Operei Naţionale Bucureşti (ONB), în ultimii doi ani de când s-a ocupat de acesta coregraful danez Johan Kobborg, pare definitiv periclitat de tot ce s-a întâmplat, în instituţie, în ultima săptămână.

Luni, 4 aprilie, ministrul Culturii Vlad Alexandrescu l-a schimbat pe directorul interimar George Călin, numindu-l în locul său pe dirijorul Tiberiu Soare, tot interimar (directorii ONB vor fi interimari până la clarificarea situaţiei juridice a lui Răzvan Ioan Dincă, directorul stabilit prin concurs în 2012).

Prima decizie a noului director interimar a fost una neaşteptată: ştergerea numelui lui Johan Kobborg de pe site-ul Operei ca având funcţia de director artistic al Corpului de Balet şi plasarea acestuia în lista de ansamblu a balerinilor, la litera „K“, conform ordinii alfabetice.

În urma acestei situaţii, Johan Kobborg a anunţat că-şi va da demisia. Cele două reprezentaţii cu "Manon", de pe 9 şi 10 aprilie, cu Marina Minoiu şi, respectiv, Alina Cojocaru, păreau la un moment dat definitiv compromise, cele două artiste anunţând că nu vor dansa, dacă Johan Kobborg îşi dă demisia. 

Ministrul Culturii Vlad Alexandrescu a intervenit vineri, 8 aprilie, pentru deblocarea crizei de la ONB şi  l-a înlocuit pe directorul interimar numit luni, dirijorul Tiberiu Soare, cu Vlad Conta, un alt dirijor reputat. Lui Soare i s-a propus să accepte postul de director adjunct.

"În situaţia creată la Opera Naţională din Bucureşti, care a cunoscut o escaladare nedorită în ultimele zile, dl. Tiberiu Soare a convenit împreună cu mine să se retragă din postul de director general interimar, acceptând postul de director adjunct. L-am rugat pe dl. Vlad Conta, în care am de asemenea mare încredere, să preia postul de director general interimar al Operei Naţionale din Bucureşti. I-am propus d-lui Johan Kobborg să ocupe un post nou creat de director artistic al baletului ONB", a declarat, vineri, ministrul Culturii Vlad Alexandrescu.

Cele două reprezentaţii "Manon" din weekend au avut loc, numai duminică seară, schimbându-se distribuţia: în locul Alinei Cojocaru a dansat Andra Ionete, iar în locul lui Friedmann Vogel a fost balerinul Barnaby Bishop.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările