Stiri despre stanga

  174 rezultate: Sortare: Cronologic ↓ Dupa popularitate
 • Licheaua tranziţiei
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Licheaua tranziţiei

  Un sfert de veac, lichelele roşii au prădat ţara în haită. Prudente în apărare şi nesăţioase la atac, ele au adus mahalaua în centrul cetăţii, au regizat falimente, au inventat false privatizări, s-au dedat minciunii propagandistice şi picurat otravă sulfuroasă peste sufletele noastre.

 • Eu pentru cine votez?
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Eu pentru cine votez?

  În anul trei de facultate am avut câteva materii opţionale la ASE „din afara ariei noastre curriculare”. Alegerea mea a fost politologia. În urma acestui curs am rămas cu câteva idei de bază.

 • Candidatul prezidenţial – 10 teme
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Candidatul prezidenţial – 10 teme

  Lansarea, susţinerea şi alegerea unui Preşedinte al României va domina viaţa politică intens în lunile care urmează. În final, un cetăţean român va ocupa cea mai înaltă funcţie în stat, devenind o instituţie. Această particularitate scoate la lumină un pachet de probleme ce ţin de rol, funcţie, relaţionare, iniţiativă, reprezentare, ş.a

 • Extremismul ignorat din UE. Cum au folosit radicalii de stânga criza pentru a câştiga voturi
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Extremismul ignorat din UE. Cum au folosit radicalii de stânga criza pentru a câştiga voturi

  „Seismul” provocat în urma alegerilor europarlamentare din mai s-a concentrat pe extrema dreaptă, iar discursul catalogat drept xenofob, rasist şi antisemit al acestor grupări a ţinut primele pagini în toată lumea. Însă  euroalegerile au atras atenţia şi asupra uneia dintre cele mai puţin observate consecinţe ale crizei economice: ascensiunea îngrijorătoare a partidelor radicale de stânga din Europa.

 • Renzi, Matteo Renzi
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Renzi, Matteo Renzi

  Acum câteva luni am reîntâlnit un foarte bun prieten şi partener de afaceri din Italia. Printre altele, mi-a atras atenţia când în discuţie mi-a spus că, deşi este un simpatizant fidel al dreptei, a ajuns să-l susţină pe un prim-ministru de stânga, Matteo Renzi. Oarecum surprins, nu ştiam mai nimic de acest politician, i-am cerut amănunte, iar ulterior am devenit mult mai atent la orice ştire despre conducătorul guvernului italian.

 • Mutările de pe tabla de şah
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Mutările de pe tabla de şah

  A început cursa contra cronometru. Pe stânga şi pe dreapta. Cine va ajunge primul, iată întrebarea care-şi aşteaptă răspunsul la toamnă.

 • România, normalitate şi dialog
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  România, normalitate şi dialog

  PSD este cel mai mare partid al României şi este normal ca tema alegerilor din toamnă să anime discuţii şi să genereze un interes major. Însă, asta nu înseamnă că orice părere ce nu este 100% identică, este conflictuală. Lucrurile stau foarte clar: România are nevoie de un Preşedinte şi de un Prim-ministru de stânga. Iar, în această privinţă şi eu, şi Victor Ponta suntem total de acord.

 • Codul lui Iohannis
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Codul lui Iohannis

  Discuţiile din Polonia versus dezbaterile de la Bucuresti. Ciocnirile de interese geostrategice sunt în toi. O relaâie cultivată cu Rusia este net superioară. Să o lăsăm mai moale cu exploatarea gazelor de şist…

 • Dreapta: noiembrie, ultimul bal
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Dreapta: noiembrie, ultimul bal

  Breaking news! Şocant! Cutremur pe scena politică! Un vaier lugubru străbate-ntreaga ţară, copacii îşi pleacă ramurile-n bernă, râurile prind să curgă spre izvoare, pasărelele fug înspăimântate în spaţiul Schengen: Crin Antonescu a demisionat din funcţia de preşedinte interimar al PNL şi (sfârşitul lumii, maică!) nici nu mai candidează la alegerile prezidenţiale! Ei şi?

 • Singurătatea unui PSD-ist de stânga
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Singurătatea unui PSD-ist de stânga

  Nu există pentru un om mai stranie şi mai acută senzaţie de singurătate decât singurătatea pe care o încearcă atunci când se află în mijlocul unei mulţimi zgomotoase. Asta simte astăzi un PSD-ist de stânga.

 • Câştigul PNL de pe urma victoriei PSD
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Câştigul PNL de pe urma victoriei PSD

  Dacă alegerile europarlamentare din 25 mai nu le-ar preceda pe cele prezidenţiale, PSD s-ar fi putut considera în trend câştigător. Pe când aşa, victoria de duminică ar putea însemna de fapt începutul unui nou declin. Dar, mai interesant, rezultatul USD dar şi propriul rezultat s-ar putea transforma pentru PNL într-un mare câştig, poate cel mai mare din ultimii 24 de ani! Câteva amănunte ce n-ar trebui trecute cu vederea de anumiţi analişti...

 • „Listele negre pentru zile albe” au revenit. Cu binecuvîntarea establishmentului cultural
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  „Listele negre pentru zile albe” au revenit. Cu binecuvîntarea establishmentului cultural

  Extrema dreaptă este într-o revenire în forţă în mai toată Europa. Acum se poartă acest discurs. Mai nou, încep să apară şi practici ale acestui discurs. De la Moscova la Lisabona, de la Budapesta la Stockholm, de la Paris la Berlin şi Londra, dreapta extremistă este tot mai prezentă în diverse forme: antimigraţie, antiţigani, antimusulmană, antisemită, homofobă etc.

 • Ponta 3 cu termen de garanţie şase
luni. 5 ameninţări
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Ponta 3 cu termen de garanţie şase luni. 5 ameninţări

  Marţi nu a fost cea mai fericită zi pentru Victor Ponta chiar dacă noul guvern a obţinut investitura cu 60% din voturile parlamentarilor. Cabinetul Ponta 3 este fragil, iar precedentul Mihai Răzvan Ungureanu bântuie pesemne visele premierului.

 • De ce România şi Republica Moldova sunt state artificiale şi când va exploda bomba socială în Europa?
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  De ce România şi Republica Moldova sunt state artificiale şi când va exploda bomba socială în Europa?

  Într-un interviu acordat lui Alexei Tulbure, analist politic şi fost ambasador al Moldovei la Consiliul Europei şi ONU, am explicat de ce Republica Moldova, dar şi România au un caracter artificial. Dincolo de discuţiile privind săgeţile otrăvite ce vin din partea „patrioţilor” români ori de la ruşi, ar trebui să ne intereseze cum facem din Republica Moldova un stat care să-i reprezinte pe toţi cetăţenii.

 • Guvernul Ponta are o viziune şi aceasta este de stânga
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Guvernul Ponta are o viziune şi aceasta este de stânga

  Măsurile anunţate recent de premierul Ponta confirmă viziunea socială a actului de guvernare. Majorarea salariilor, în special pentru profesorii debutanţi şi medicii rezidenţi este un gest simbolic, de echitate. Creşterea salariu minim până la 900 RON este în mod evident alta măsură ce vine în sprijinul celor cu venituri mici.

 • Ştii ce spune coada câinelui despre starea lui?
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Ştii ce spune coada câinelui despre starea lui?

  Prietenul cel mai bun al omului are propriile lui modalităţi de a comunica despre care omul încă mai învaţă. Potrivit unui studiu, câinii îşi ţin coada pe dreapta când sunt fericiţi şi pe stânga când sunt speriaţi.

 • Stânga franceză, o soră mai mare a stângii române
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Stânga franceză, o soră mai mare a stângii române

  Este paradoxal, dar comparaţia nu lasă foarte multe dubii şi chiar "ţine" la o mai atentă examinare: cele două stângi au avut evoluţii similare în cele două ţări francofone, au avut şi consecinţe imediat, au cauzat aceleaşi deziluzii şi se luptă cu aceleaşi probleme intestine.

 • Condamnarea „creştină” a anti-comunismului
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Condamnarea „creştină” a anti-comunismului

  Se aud adesea voci „rezonabile” care, fie dintr-un post-modern simţ al relativităţii, fie din solidaritate de grup şi de generaţie, fie din antipatie faţă de unii sau alţii dintre „corifeii” demodaţi (dar „monopolişti”!) ai anti-comunismului, fie dintr-o discretă duioşie ideologică, se străduiesc să recupereze, „la rece”,  „partea bună a comunismului”.

 • Salvaţi Roşia Montană de socialişti
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Salvaţi Roşia Montană de socialişti

  Una din părerile pe care am auzit-o zilele acestea în legătură cu protestele împotriva legii Roşia Montană este aceea că asistăm la o nouă modă în domeniul acţiunilor civice, departe de ciocnirile ideologice ale anilor ’90 şi de dezbaterile reducţioniste, în bună măsură false, de tip Stânga vs. Dreapta care se poartă între politicieni. Nimic mai greşit.

 • Transparenţa aleşilor: exemplul românesc
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Transparenţa aleşilor: exemplul românesc

  Într-o Europă în criză, unde s-a instalat  pesimismul, imaginile copleşitoare pentru democraţiile de pe continent nu vin numai din România sau Bulgaria. Conducători, uneori de cel mai înalt nivel din stat, sunt puşi la zid pentru corupţie, lipsa de etică sau finanţare ilegală a partidului lor.

 • Cu Stînga-n Dreapta
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Cu Stînga-n Dreapta

  O carte a lui Costi Rogozanu, intitulată „Carte de muncă”, a declanşat o polemică între tinerii intelectuali de stînga, grupaţi în jurul mişcării de la CriticAtac (plus Paul Cernat, care nu aparţine propriu-zis acestui grup), pe de o parte, şi profesorul Nicolae Manolescu, pe de altă parte. Poate că termenul de polemică nu e cel mai potrivit în acest caz, mai corect ar fi să o numim dispută.

 • Dicţionar politic: populismul şi suratele lui
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Dicţionar politic: populismul şi suratele lui

  Populismul susţine că poporul decide în politică fiindcă el este acela care alege. Democraţia se bazează pe reprezentativitate, adică pe cei aleşi.

 • (Re)Grupare de dreapta pentru o societate de stânga
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  (Re)Grupare de dreapta pentru o societate de stânga

  Dreapta românească îşi revendică trecutul. Că a fost vorba de conservatori, liberali sau ţărănişti, până în 1945 ţara a urmat preponderent o politică de dreapta. Cu deosebirile doctrinare de rigoare, dreapta s-a fundat esenţial pe ideea de proprietate.

 • Falsa problemă a „unificării dreptei”
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Falsa problemă a „unificării dreptei”

  Ideea de „unificare a dreptei” e doar o utopie fără suport ideologic şi practic. România nu oferă contextul politic şi social în care ar putea funcţiona doar două partide mari.

 • Cu stînga-n dreapta
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Cu stînga-n dreapta

  Sunt întru totul de acord cu neurologii şi pedagogii de azi care, spre deosebire de înaintaşii lor, au încetat să mai socotească deprinderea de a scrie cu mîna stîngă drept o anomalie ce trebuie condamnată şi în-dreptată cu metode severe.

Modifică Setările