Stiri despre stanga

  166 rezultate: Sortare: Cronologic ↓ Dupa popularitate
 • Codul lui Iohannis
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Codul lui Iohannis

  Discuţiile din Polonia versus dezbaterile de la Bucuresti. Ciocnirile de interese geostrategice sunt în toi. O relaâie cultivată cu Rusia este net superioară. Să o lăsăm mai moale cu exploatarea gazelor de şist…

 • Dreapta: noiembrie, ultimul bal
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Dreapta: noiembrie, ultimul bal

  Breaking news! Şocant! Cutremur pe scena politică! Un vaier lugubru străbate-ntreaga ţară, copacii îşi pleacă ramurile-n bernă, râurile prind să curgă spre izvoare, pasărelele fug înspăimântate în spaţiul Schengen: Crin Antonescu a demisionat din funcţia de preşedinte interimar al PNL şi (sfârşitul lumii, maică!) nici nu mai candidează la alegerile prezidenţiale! Ei şi?

 • Singurătatea unui PSD-ist de stânga
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Singurătatea unui PSD-ist de stânga

  Nu există pentru un om mai stranie şi mai acută senzaţie de singurătate decât singurătatea pe care o încearcă atunci când se află în mijlocul unei mulţimi zgomotoase. Asta simte astăzi un PSD-ist de stânga.

 • Câştigul PNL de pe urma victoriei PSD
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Câştigul PNL de pe urma victoriei PSD

  Dacă alegerile europarlamentare din 25 mai nu le-ar preceda pe cele prezidenţiale, PSD s-ar fi putut considera în trend câştigător. Pe când aşa, victoria de duminică ar putea însemna de fapt începutul unui nou declin. Dar, mai interesant, rezultatul USD dar şi propriul rezultat s-ar putea transforma pentru PNL într-un mare câştig, poate cel mai mare din ultimii 24 de ani! Câteva amănunte ce n-ar trebui trecute cu vederea de anumiţi analişti...

 • „Listele negre pentru zile albe” au revenit. Cu binecuvîntarea establishmentului cultural
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  „Listele negre pentru zile albe” au revenit. Cu binecuvîntarea establishmentului cultural

  Extrema dreaptă este într-o revenire în forţă în mai toată Europa. Acum se poartă acest discurs. Mai nou, încep să apară şi practici ale acestui discurs. De la Moscova la Lisabona, de la Budapesta la Stockholm, de la Paris la Berlin şi Londra, dreapta extremistă este tot mai prezentă în diverse forme: antimigraţie, antiţigani, antimusulmană, antisemită, homofobă etc.

 • Ponta 3 cu termen de garanţie şase
luni. 5 ameninţări
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Ponta 3 cu termen de garanţie şase luni. 5 ameninţări

  Marţi nu a fost cea mai fericită zi pentru Victor Ponta chiar dacă noul guvern a obţinut investitura cu 60% din voturile parlamentarilor. Cabinetul Ponta 3 este fragil, iar precedentul Mihai Răzvan Ungureanu bântuie pesemne visele premierului.

 • De ce România şi Republica Moldova sunt state artificiale şi când va exploda bomba socială în Europa?
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  De ce România şi Republica Moldova sunt state artificiale şi când va exploda bomba socială în Europa?

  Într-un interviu acordat lui Alexei Tulbure, analist politic şi fost ambasador al Moldovei la Consiliul Europei şi ONU, am explicat de ce Republica Moldova, dar şi România au un caracter artificial. Dincolo de discuţiile privind săgeţile otrăvite ce vin din partea „patrioţilor” români ori de la ruşi, ar trebui să ne intereseze cum facem din Republica Moldova un stat care să-i reprezinte pe toţi cetăţenii.

 • Guvernul Ponta are o viziune şi aceasta este de stânga
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Guvernul Ponta are o viziune şi aceasta este de stânga

  Măsurile anunţate recent de premierul Ponta confirmă viziunea socială a actului de guvernare. Majorarea salariilor, în special pentru profesorii debutanţi şi medicii rezidenţi este un gest simbolic, de echitate. Creşterea salariu minim până la 900 RON este în mod evident alta măsură ce vine în sprijinul celor cu venituri mici.

 • Ştii ce spune coada câinelui despre starea lui?
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Ştii ce spune coada câinelui despre starea lui?

  Prietenul cel mai bun al omului are propriile lui modalităţi de a comunica despre care omul încă mai învaţă. Potrivit unui studiu, câinii îşi ţin coada pe dreapta când sunt fericiţi şi pe stânga când sunt speriaţi.

 • Stânga franceză, o soră mai mare a stângii române
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Stânga franceză, o soră mai mare a stângii române

  Este paradoxal, dar comparaţia nu lasă foarte multe dubii şi chiar "ţine" la o mai atentă examinare: cele două stângi au avut evoluţii similare în cele două ţări francofone, au avut şi consecinţe imediat, au cauzat aceleaşi deziluzii şi se luptă cu aceleaşi probleme intestine.

 • Condamnarea „creştină” a anti-comunismului
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Condamnarea „creştină” a anti-comunismului

  Se aud adesea voci „rezonabile” care, fie dintr-un post-modern simţ al relativităţii, fie din solidaritate de grup şi de generaţie, fie din antipatie faţă de unii sau alţii dintre „corifeii” demodaţi (dar „monopolişti”!) ai anti-comunismului, fie dintr-o discretă duioşie ideologică, se străduiesc să recupereze, „la rece”,  „partea bună a comunismului”.

 • Salvaţi Roşia Montană de socialişti
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Salvaţi Roşia Montană de socialişti

  Una din părerile pe care am auzit-o zilele acestea în legătură cu protestele împotriva legii Roşia Montană este aceea că asistăm la o nouă modă în domeniul acţiunilor civice, departe de ciocnirile ideologice ale anilor ’90 şi de dezbaterile reducţioniste, în bună măsură false, de tip Stânga vs. Dreapta care se poartă între politicieni. Nimic mai greşit.

 • Transparenţa aleşilor: exemplul românesc
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Transparenţa aleşilor: exemplul românesc

  Într-o Europă în criză, unde s-a instalat  pesimismul, imaginile copleşitoare pentru democraţiile de pe continent nu vin numai din România sau Bulgaria. Conducători, uneori de cel mai înalt nivel din stat, sunt puşi la zid pentru corupţie, lipsa de etică sau finanţare ilegală a partidului lor.

 • Cu Stînga-n Dreapta
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Cu Stînga-n Dreapta

  O carte a lui Costi Rogozanu, intitulată „Carte de muncă”, a declanşat o polemică între tinerii intelectuali de stînga, grupaţi în jurul mişcării de la CriticAtac (plus Paul Cernat, care nu aparţine propriu-zis acestui grup), pe de o parte, şi profesorul Nicolae Manolescu, pe de altă parte. Poate că termenul de polemică nu e cel mai potrivit în acest caz, mai corect ar fi să o numim dispută.

 • Dicţionar politic: populismul şi suratele lui
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Dicţionar politic: populismul şi suratele lui

  Populismul susţine că poporul decide în politică fiindcă el este acela care alege. Democraţia se bazează pe reprezentativitate, adică pe cei aleşi.

 • (Re)Grupare de dreapta pentru o societate de stânga
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  (Re)Grupare de dreapta pentru o societate de stânga

  Dreapta românească îşi revendică trecutul. Că a fost vorba de conservatori, liberali sau ţărănişti, până în 1945 ţara a urmat preponderent o politică de dreapta. Cu deosebirile doctrinare de rigoare, dreapta s-a fundat esenţial pe ideea de proprietate.

 • Falsa problemă a „unificării dreptei”
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Falsa problemă a „unificării dreptei”

  Ideea de „unificare a dreptei” e doar o utopie fără suport ideologic şi practic. România nu oferă contextul politic şi social în care ar putea funcţiona doar două partide mari.

 • Cu stînga-n dreapta
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Cu stînga-n dreapta

  Sunt întru totul de acord cu neurologii şi pedagogii de azi care, spre deosebire de înaintaşii lor, au încetat să mai socotească deprinderea de a scrie cu mîna stîngă drept o anomalie ce trebuie condamnată şi în-dreptată cu metode severe.

 • 10 repere unice din portofoliul PSD
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  10 repere unice din portofoliul PSD

  Congresul PSD - 2013 nu aduce mari surprize. Poate doar cei 120 de ani de social-democraţie (!?).  Aşa că m-am gândit să identific o serie de elemente din istoria politică a partidului care îi aparţin în exclusivitate.

 • Dreapta - canci variante
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Dreapta - canci variante

  Europarlamentarul PDL Cristian Preda, căruia îi apreciez de ani buni seriozitatea, decenţa şi curajul apariţiilor publice a scris un text – Stânga: cinci variante, cu care nu cred că respectabilul profesor Cristian Preda ar fi pe de-a-ntregul de acord.

 • Stânga: cinci variante
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Stânga: cinci variante

  Stânga politică nu are o definiţie unică în România. La o primă vedere, pot fi identificate cel puţin cinci variante.

 • Ce poate urma?
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Ce poate urma?

  Destrămarea PDL în trei direcţii pe cele trei moţiuni ridică serioase semne de întrebare privind viitorul politicii româneşti. Suntem adesea tentaţi să judecăm prin prizma personalizării ei când de fapt, fondul este determinat de evoluţia societăţii în ansamblu. S-au dat nişte diagnostice: spre exemplu România „altfel”, sau România „în chiloţi”. Contestate de unii, subscrise de alţii.

 • Victor şi Viktor.
Ce au în comun stânga românească şi dreapta ungurească
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Victor şi Viktor. Ce au în comun stânga românească şi dreapta ungurească

  „Avem în comun doar prenumele şi majoritatea din Parlament”. Puţine lucruri îl irită mai tare pe premierul Victor Ponta decât compararea sa cu premierul Ungariei, Viktor Orban. Dacă în cazul prenumelui nu se mai poate face nimic, diferenţa o pot face majorităţile pe care popoarele lor le-au dat-o. Mai exact, modul în care sunt acestea folosite.

 • Un animal politic: măgarul
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Un animal politic: măgarul

  Stânga = comunism este de peste 20 de ani miezul discursului unora dintre intelectualii de dreapta din România. Recursul la invective şi compararea stângiştilor cu turmele de vite merită un răspuns.

 • Dreapta experimentează (şi are viitor)
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Dreapta experimentează (şi are viitor)

  De ce oare asociem stânga cu imaginea manifestaţiilor nord-coreene, a marşurilor spontane, a sindicalismului agresiv, a activismului infantil-adolescentin, a protestelor mistificate (vezi cazul Dogaru & Crăciun), a miliţiilor ecologiste şi a legatului de calorifer (pace Andrei Marga)? Ştie oare stânga să unească mai bine interesele oamenilor?

Modifică Setările