Protestele „vestelor galbene“. Deputaţi de stânga din Franţa pregătesc o moţiune de cenzură împotriva guvernului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Proteste ale „vestelor galbene“ la Paris Foto: EPA/EFE
Proteste ale „vestelor galbene“ la Paris Foto: EPA/EFE

Deputaţii francezi de stânga şi extremă-stânga, nemulţumiţi de răspunsurile la criza „vestelor galbene“', vor depune luni o moţiune de cenzură împotriva guvernului, a afirmat joi liderul Partidului Socialist, Olivier Faure, relatează FranceSoir.

„Vom încerca în zilele următoare să extindem cadrul celor care vor putea să depună împreună cu noi“ această moţiune la nivelul altor grupuri politice, a precizat Faure, alături de aleşi ai formaţiunii Franţa Nesupusă şi ai Partidului Comunist, la încheierea unei reuniuni de lucru.

Moţiunea va trebui supusă votului în Adunarea Naţională în cel puţin 48 de ore de la depunerea sa, în virtutea articolului 49-2 din Constituţie. Pentru a determina căderea guvernului, este nevoie de o majoritate, ceea ce pare puţin probabil, având în vedere că aceste grupuri numără 62 de membri din 577 de deputaţi.

„Avem un guvern care merge de-a dreptul în zid;  este responsabilitatea noastră de a opri asta şi de a face în aşa fel să schimbăm guvernul şi, deci, politica“, a declarat Ugo Bernalicis din cadrul formaţiunii Franţa Nesupusă. El ar vrea să convingă chiar şi deputaţi din cadrul formaţiunii fondate de preşedintele Emmanuel Macron să se alăture acestei acţiuni. 

„Măsurile anunţate nu permit ieşirea din criză şi vrem o soluţie democratică. Trebuie un răspuns la mânia socială, la revendicarea pentru puterea de cumpărare“, a declarat la rândul său Pierre Dharréville din cadrul Partidului Comunist.

„Ceea ce ne uneşte, dincolo de ceea ce ne poate diviza, este cel puţin o voinţă comună ca această fiscalitate să fie mai justă“, a afirmat Faure, care intenţionează ca până luni să lucreze la un text comun al moţiunii, în funcţie de eventuale ralieri.

Grupul socialist a aşteptat declaraţia premierului Edouard Philippe în faţa Adunării Naţionale pentru a lua o decizie legată de aducerea voturilor sale proiectului moţiunii. 

Adunarea a aprobat miercuri, cu 358 de voturi „pentru“ şi 194 „împotrivă“, măsurile anunţate de către şeful executivului, la încheierea unei dezbateri de aproape cinci ore.

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite