
VIDEO Samsarii profită de haosul de la vămi pentru a cere românilor sume uriaşe ca să-i ducă acasă
Samsarii profită de aglomeraţia din vămi pentru a cere sume exorbitante oamenilor ca să îi ducă până acasă, transmite Digi24.
Samsarii profită de aglomeraţia din vămi pentru a cere sume exorbitante oamenilor ca să îi ducă până acasă, transmite Digi24.
Câţiva „băieţi deştepţi” încearcă să profite de neştiinţa sau imposibilitatea unor persoane de a solicita online eliberarea certificatelor de urgenţă, intermediind, în schimbul unor sume destul de importante de bani, obţinerea acestora de către firme.
Poliţiştii şi comisarii Gărzii de Mediu au confiscat 14.158 litri de hipoclorit de sodiu şi 3.390 de litri de înălbitor lichid de la două firme, care urmau să fie vânduţi pe piaţă ca dezinfectanţi.
Inspectorii DGAF au verificat în ultimele 10 luni un număr de 472 contribuabili (persoane juridice şi persoane fizice) care comercializau autoturisme de lux la mâna a doua provenite din Germania, Olanda şi Austria, fără să plătească obligaţiile fiscale. Urmare a abaterilor constatate în timpul acestor controale au fost dispuse amenzi de peste 3,9 milioane lei şi au fost confiscate 35 autoturisme.
În această dimineaţă, Poliţia Română a efectuat 175 de percheziţii domiciliare în Galaţi, Bucureşti şi alte 19 judeţe, în cadrul a cinci dosare penale în care sunt cercetate fapte de evaziune fiscală în domeniul comerţului intracomunitar cu autovehicule second-hand.
Oamenii legii susţin că membrii grupării infracţionale achiziţionau autovehicule din Uniunea Europeană, apoi le vindeau în România fără a înregistra veniturile.
Poliţia Română efectuează marţi dimineaţă 175 de percheziţii domiciliare în Bucureşti şi 20 de judeţe, în cadrul a cinci dosare penale în care sunt cercetate fapte de evaziune fiscală în domeniul comerţului intracomunitar cu autovehicule second-hand. Prejudiciul cauzat este de peste 35.000.000 de lei.
Anchetatorii au stabilit până la acest moment că, în cazul celor doi poliţişti din Vâlcea, desfiguraţi şi deposedaţi de arme, de un clan de romi, se confirmă suspiciunile, agresorii fiind cercetaţi penal pentru ultraj, lipsire de libertate şi nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor.
Preţul ovinelor a scăzut atât de mult, încât crescătorii preferă să ţină animalele, în speranţa că va trece criza. Sunt puţini cumpărători locali, pentru carmangerii, carnea de oaie nefiind foarte consumată de români, iar marii comercianţi care livrează în ţările arabe impun preţuri foarte mici, de 6 lei/kg.
Autorităţile santiar-veterinare din judeţul Ialomiţa au reuşit să stingă cele mai multe focare de pestă porcină din ţară. Directorul Direcţiei Sanitar-Veterinare, dr. Mihai Puia spune că lucrurile sunt pe calea cea bună, însă acest lucru nu înseamnă că măsurile se ridică, ci se suprapun cu unele din mediul silvatic, unde s-au înregistrat îmbolnăviri la 153 de mistreţi.
În ultimul timp, oamenii legii au identificat o tendinţă de creştere a numărului de maşini care circulă de bază de acte false. Cele mai multe dintre acestea fac obiectul unor tranzacţii în serie, fără acte de vânzare-cumpărare autentificate, procedură specifică samsarilor de maşini.
Un site ce oferă curioşilor verificări online legat de istoricul de kilometri pe baza seriei de şasiu a dat publicităţii un studiu făcut în noiembrie pe aproape 1.600 de maşini second-hand, puse la vânzare pe Internet. Concluziile: 16% dintre maşinile verificate aveau daţi înapoi circa 7,5 milioane de kilometri.
Agricultorii din Lunguleţu nu vor nici în ruptul capului să urmeze exemplul „colegilor” din Voineşti, care s-au asociat şi au reuşit să intre cu produsele lor în supermarketuri. Producătorii de varză din Lunguleţu se plâng şi anul acesta de preţul extrem de scăzut cu care sunt nevoiţi să vândă varza samsarilor.
La cumpărarea unei maşini la mâna a doua, pe lângă riscul achiziţiei unui autoturism cu kilometrajul dat înapoi şi cu sute de kilometri, mai există posibilitatea de a pica în cursa samsarilor care fac matrapazlâcuri cu TVA-ul intracomunitar.
Potrivit Poliţiei Locale Galaţi acţiunea de control va continua şi în zilele următoare deoarece unii dintre proprietarii de garaje sau de show-uri auto au încuiat porţile pentru a scăpa (cred ei) de verificările făcute de oamenii legii.
Pe marginea drumului din Dăbuleni se înşiră zilele acestea o „caravană“ lungă de cinci kilometri de căruţe şi camioane pline cu lubeniţă scoasă la vânzare pe un preţ de nimic.
Din patria lubeniţelor Dăbuleni pleacă zilnic spre pieţele din toată ţara peste 300 de tone de marfă, însă fermierii susţin că profitul se duce la samsari, iar ei rămân doar cu mirosul. Oamenii stau zile în şir în soare şi praf pentru 70 de bani.
Fermierii din localitatea doljeană Desa au ajuns să arunce roşiile pentru că, spun ei, nu au unde să le vândă. Un kilogram de tomate pleacă din piaţa din localitate cu 20 de bani, iar oamenii se plâng că nici aşa marfa nu se caută.
Preşedintele României a promulgat o lege prin care îi obligă pe fermieri să afişeze pentru fiecare produs vândut în piaţă o etichetă pe care să scrie clar numele producătorului, localitatea de orgine a produsului, dată de recoltare şi preţul de vânzare.
Reparate şi apoi vândute de samsari, maşinile care au suferit daune majore sunt adevărate bombe cu ceas pe şosele. Potrivit unui studiu, 67% dintre maşinile pentru care s-a verificat istoricul de daune anul acesta, au avut cel puţin un incident.
Zeci de tone de varză se strică în fiecare an pe câmpurile din comuna doljeană Moţăţei. Agricultorii susţin că nu au unde să îşi vândă marfa, pentru că pieţele sunt pline de samsari care vor să cumpere de la ei produsele la un preţ de nimic.
O persoană este în arest la domiciliu după mai multe percheziţii în birourile de la Registrului Auto Român – Reprezentanţa Iaşi, la firme şi la persoane fizice.
Sute de mii de crescători de animale, cei mai mulţi obligaţi să vândă samsarilor marfa, nu pot să livreze în magazine specializate, la preţ de producător, carne de oaie, barierele fiind multiple.
Recolta de pepeni anul acesta de la Dăbuleni a fost una mai mult decât satisfăcătoare, însă agricultorii au o mare problemă. Oamenii spun că sunt nevoiţi să îşi vândă marfa cu 20 de bani kilogramul, iar acest lucru îi nemulţumeşte total.
Mulţi români ajung în situaţia de a fi înşelaţi de vânzătorii de maşini, care ştiu să speculeze foarte bine lipsa de cunoştinţe în domeniu a acestora. Vă prezentăm în acest material câteva informaţii pe care este bine să le ştiţi, astfel încât să dejucaţi planurile samsarilor de a vă păcăli dacă maşina are probleme tehnice.
Specialiştii în verificarea maşinilor second-hand din România atrag atenţia asupra unei situaţii îngrijorătoare: circa 4 din 10 automobile scoase la vânzare în România sunt bune de cumpărat. Ei mai spun că se pot găsi maşini bune, însă trebuie căutate cu mare atenţie.
Samsarii de autoturisme second-hand, care îşi expun marfa pe trotuare sau în parcările din oraş, au fost luaţi la puricat de poliţiştii locali. Oamenii legii au descins astăzi în zonele XXL şi Mareşal Averescu, acolo unde vânzătorii de maşini obişnuiesc să îşi expună autoturismele la vânzare.
O analiză făcută în comună gălăţeană Matca, unde se produc anual 200 de milioane de kilograme de legume, indică faptul că la tarabe materia primă a producătorilor se vinde cu un preţ greu de justificat în realitate.
Judeţul Olt are câteva bazine legumicole recunoscute în toată ţara, producătorii locali livrând pentru pieţele de gross din Bucureşti, Braşov, Sibiu, Cluj, însă pentru a-şi trimite produsele în supermarketuri, cum le-ar permite legea doptată miercuri de Senat şi aflată la promulgare, sunt total nepregătiţi, spune liderul Sindicatului Producătorilor Agricoli Olt, Ion Păunel.
Achiziţionarea unei maşini la mâna a doua în locul uneia noi este o alternativă viabilă şi atractivă, dar şi o loterie. La un preţ sensibil egal sau, chiar, mai mic, puteţi găsi o maşină second mai mare, mai confortabilă, mai puternică şi mai bine dotată. Însă, trebuie să fiţi foarte atenţi la ce cumpăraţi.