Pepenii îi îmbogățesc pe samsari. Profit fabulos la un singur transport: „Ăsta e motivul, este strigător la cer!“

0
Publicat:

Sezonul pepenilor este mană cerească pentru comercianți. Deși producătorii agricoli ar trebui să se umple de bani, câștigul uriaș se adună însă la intermediari. Samsarii sunt cei care aduc pe tarabe lubenițele zemoase și aromate, la prețuri mai mari decât în Italia, de exemplu.

Pepenii, mană cerească pentru intermediari FOTO Adevărul
Pepenii, mană cerească pentru intermediari FOTO Adevărul

Un medic de familie din Sibiu a făcut un calcul simplu privind pepenii de Dăbuleni și câștigul fabulos al intermediarilor la un singur transport. Dr. Egri Eduard a arătat într-o postare pe pagina sa de socializare cum ajung să se îmbogățească intermediarii de pe urma producătorilor agricoli.

"Povestea pepenilor de Dăbuleni

În piața din Dăbuleni, oameni cu fețele arșe de soare și cu mâinile mari, muncite, bătătorite și crăpate ca niște lopeți își vând pepenii cu prețul de 1 leu sau 1 leu și 20 bani kilogramul, iar probabil la cantități foarte mari acest preț se mai negociază.La Sibiu în piață prețul per kg de pepeni este de 5 lei, adică 1 euro.

Printr-un calcul extrem de simplu, la un transport cu un camion și remorcă, adică de 15 tone, așa cum se practică, un comerciant câștigă aproximativ 50.000 lei (10.000 euro) curați, scăzând costurile transportului și salariul celui care stă să vândă, iar un producător câștigă la vânzare 15.000 lei (3.000 euro) la aceeași cantitate, dintre care un procent semnificativ sunt costurile de producție.

Prețuri duble față de Italia

Pe de altă parte, în Italia, prețul kilogramului de pepeni variază între 2,5 și 3 lei (0.5-0.6 euro), adică la jumătate din prețul pe care îl găsim noi în piață. Să ai prețuri duble față de Italia la legume și fructe este strigător la cer.

Concluzia este simplă, la noi atât producătorul (adică țăranul pe care vrem să îl susținem) cât și cumpărătorul au de pierdut, iar singurii care câștigă sunt samsarii...ăăă pardon, comercianții. Ăsta este motivul că ne merge din ce în ce mai bine, " a scris medicul Egri Eduard pe pagina sa de socializare.

SibiuPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite