FOTO Cum au ajuns producătorii din patria lubeniţei să vândă marfa pe nimic: „Din Dăbuleni a rămas doar numele“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pe marginea drumului din Dăbuleni se înşiră zilele acestea o „caravană“ lungă de cinci kilometri de căruţe şi camioane pline cu lubeniţă scoasă la vânzare pe un preţ de nimic.

Laurenţiu Ştefan este un producător din Dăbuleni care are un hectar de lubeniţă. Spune că anul acesta a fost nevoită să-şi vândă marfa pe nimic. Un samsar din Băcău i-a oferit 50 de bani pe kilogramul de pepene verde, iar pentru că nu a avut o altă oportunitate a fost nevoit să accepte afacerea.

„Sute de tone de lubeniţă pleacă zilnic din Dăbuleni, dar preţul este foarte mic în momentul de faţă, kilogramul de pepene verde se vinde cu 40 sau 50 de bani, iar în pieţele din ţară preţul este de patru ori mai mare. Samsarii fac piaţa în momentul de faţă, iar noi nu avem niciun cuvânt de spus. În Dăbuleni nu este o formă organizată, iar fiecare face ce vrea. Pepenii de Dăbuleni pleacă în Polonia, Bulgaria, dar şi în toată ţara. Noi suntem în mijloc, iar totul în jurul nostru este exact ca o pânză de păianjen, marfa noastră se răspândeşte peste tot. Din lubeniţa de Dăbuleni a rămas doar numele“, a spus producătorul din Dăbuleni. 

Imagine indisponibilă

Producătorii susţin că samsarii sunt cei care fac preţul la Dăbuleni 

„Preţul va mai scădea“

Producătorii de pepeni din Dăbuleni mai spun că preţul s-a prăbuşit în câteva zile, iar de la 2 lei a ajuns să fie undeva la 40 sau 50 de bani. Oamenii cred că, până la sfârşitul lunii, un kilogram de pepene verde va ajunge să coste undeva la 20 de bani. „Cu siguranţă preţul va mai scădea, iar atunci nu o să ne mai convină să vindem marfa la samsari şi o vom lăsa pe câmp. Investiţia un hectar de lubeniţă este destul de mare, iar noi petrut a putea face faţă am luat bani de la bancă. Trebuie să reuşim anul acesta măcar ratele să le achităm. De la noi lubeniţa pleacă cu 40 de bani, iar samsarii o vând mai departe la en-gross, iar ei sunt cei care stabilesc preţul. La Sibiu un kilogram de pepene verde de Dăbuleni a ajuns să coste 3 lei“, a spus un fermier din Dăbuleni. 

Imagine indisponibilă

Fermierii din Dăbuleni se plând că lubeniţa nu mai are preţ

Autorităţile din oraşul Dăbuleni au declarat că oamenii trebuie să se asocieze pentru a putea intra în marile magazine. „Soluţia este asocierea, iar cooperativa de la Dăbuleni este un exemplu în acest sens, iar astfel vor reuşi automat menţinerea unui preţ care să avantajeze atât producătorul, dar şi cumpărătorul“, a precizat Claudia Ghiţă, purtătorul de cuvânt din cadrul Primăriei Dăbuleni. 

Imagine indisponibilă

  

Un fermier din Dăbuleni invesşte la un hectar de lubeniţă suma de 21.000 de lei. 

Imagine indisponibilă
Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite