Stiri despre ideologie

  80 rezultate: Sortare: Cronologic ↓ Dupa popularitate
 • A fi sau a nu fi... activist
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  A fi sau a nu fi... activist

  Există două categorii de indivizi pentru care orice discuţie, mai devreme sau mai târziu, deraiază spre politică, şi pentru care, mai trist, aproape orice problemă îşi găseşte soluţionarea în politică.

 • Mintea activistă
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Mintea activistă

  După tragedia de la Colectiv, pe baricadele cetăţii, încet, dar sigur, s-a cocoţat o mai veche cunoştinţă a cerbiciei umane: activistul.

 • 14 caracteristici ale fascismului. O listă de Umberto Eco
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  14 caracteristici ale fascismului. O listă de Umberto Eco

  Umberto Eco, romancier şi semiotician, a precizat, într-un eseu din 1995, că „Nazismul a fost unul singur“, precum şi că „jocul fascist se poate desfăşura în diverse moduri, ceea ce nu schimbă numele jocului“. De asemenea, Eco a prezentat 14 trăsături ale „Fascismului Etern“, printre ele, respingerea modernismului şi apelul la frustrarea socială.

 • Ideologia, o superstiţie mereu la modă
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Ideologia, o superstiţie mereu la modă

  Nu ştiu cum se face, dar mi se pare că superstiţia se încăpăţânează să reziste, ba chiar se modifică mereu, ca şi cum anticorpii raţiunii ar fi mai tot timpul cu un pas în urmă.

 • Încep discuţiile despre ideologia USR. Vlad Alexandrescu: „Lipirea unei etichete de centru-dreapta ar fi un demers rigid“
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Încep discuţiile despre ideologia USR. Vlad Alexandrescu: „Lipirea unei etichete de centru-dreapta ar fi un demers rigid“

  Senatorul USR Vlad Alexandrescu pledează ca partidul să rămână, doctrinar, de centru. „Dacă trebuie să spunem ce fel de partid suntem cu adevărat, USR este un partid centrist, deschis, pro-european, care luptă pentru modernizarea României“, susţine Vlad Alexandrescu, într-un document despre poziţionarea partidului, lansat în dezbatarea internă din USR. Discuţia vine în contextul în care USR este tot mai aproape de liberalii europeni.

 • Cum a apărut comunismul în lume şi cum a ajuns în România
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Cum a apărut comunismul în lume şi cum a ajuns în România

  În teorie, comunismul a apărut pe vremea lui Platon. Îl regăsim în „Republica” lui Platon, ca apoi să fie preluat de apostolii creştinismului. Vorbim despre comunism ca ideologie, potrivit căreia toate bunurile aparţin societăţii. Iată pe scurt, cum a apărut acest curent în lume şi în România. Pe 8 mai se împlinesc 97 de ani de la apariţia Partidului Comunist Român.

 • Mişcarea România Împreună la Dreapta
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Mişcarea România Împreună la Dreapta

  În răspunsul la articolului scris de Moise Guran, în care se pleda pentru clarificarea şi asumarea doctrinară a noii construcţii politice*, Dacian Cioloş, preşedintele fondator al Mişcării România Împreună, explică „de ce trebuie să depăşim etichetele doctrinare, într-un moment în care vom avea mai multă nevoie de unitate ca niciodată“**.

 • Dl. Dacian Cioloş sau a doua venire a lui Mesia?
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Dl. Dacian Cioloş sau a doua venire a lui Mesia?

  Aşa după cum au era de aşteptat, reacţiile înregistrate după anunţul în conformitate cu care dl. Dacian Cioloş părăseşte son état de réserve şi intră în politică prin uşa din faţă, în calitate de fondator şi principal vector de imagine al partidului „Mişcarea România Împreună“ au fost extrem de variate.

 • Draci şi sfinţi compatibili
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Draci şi sfinţi compatibili

  Urmînd o vorbă din bătrîni reacţionari către cea mai tînără generaţie de entuziaşti: mai bine niciodată decît prea devreme! Sau, mai cool spus: nu zice hip-hop pînă n-ai sărit!

 • Mărturisitorii
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Mărturisitorii

  Consacrarea anului 2017 de către Patriarhia Română deopotrivă memoriei Patriarhului Justinian şi celor care L-au mărturisit pe Hristos în temniţele comuniste poate reprezenta – se va vedea pe termen lung – o schimbare de paradigmă.

 • Moldovean, nu moldovenist
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Moldovean, nu moldovenist

  Secolul al XX-lea a rămas cunoscut, din păcate, şi ca secolul ideologiilor. Acestea au avut destulă forţă pentru a determina milioane de cogeneraţionali să trăiască o reverie atât de iraţională, încât omul nu a mai fost în stare să recunoască un alt om, iar individul a fost deposedat de acea calitate fără de care libertatea devine sclavie: demnitatea umană.

 • Politica nu se face în haită
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Politica nu se face în haită

  Am sentimentul că politica românească se află la o răscruce. Zilele acestea pot constitui un punct de cotitură, şi, din păcate, nu într-o direcţie bună. O generaţie de politicieni dispare, biologia îşi spune cuvântul. Au fost oameni care, cu toate limitările lor - şi uneori şi cu păcatele lor - au avut nişte principii şi o imagine încă sănătoasă despre ce înseamnă politica: valori şi principii, proiecte şi politici publice.

 • Extremismul în modă: criminalul erou, ajuns vedetă pe tricou
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Extremismul în modă: criminalul erou, ajuns vedetă pe tricou

  Zelea Codreanu strigă „Prezent!“ la Charlottesville, SUA, Lenin îndeamnă sfătos şi apăsat, în limbajul capitaliştilor marshallizaţi, „To learn, to learn, to learn“, în timp ce Che Guevara priveşte aspru spre un orizont nevăzut, nebănuit, nefast. Sunt doar câteva dintre personajele care apar astăzi pe accesoriile şi hainele tinerilor din lumea liberă. Idealizarea şi romantizarea anti-eroilor istoriei începe, subtil, de aici.

 • USR, nu vreau să ne rupem
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  USR, nu vreau să ne rupem

  Acum 10 luni, am intrat în contact cu cel mai promiţător partid din România. Un grup de oameni faini adunaţi din toată ţara. Nu ne ştiam reciproc, dar ştiam că avem aceleaşi intenţii în politică: o justiţie curată, administraţie eficientă şi digitalizată, dar şi continuarea luptei anticorupţie. Nimeni din USR nu contesta aceste ambiţii ale partidului.