Stiri despre ideologie

  90 rezultate: Sortare: Cronologic ↓ Dupa popularitate
 • Tot despre o idee nocivă: politica fără doctrină
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Tot despre o idee nocivă: politica fără doctrină

  O continuare a articolului „Politica fără partide: o idee fixă şi periculoasă”. Am scris în materialul apărut săptămâna trecută despre faptul că partidele româneşti sunt în general structuri rigide, ierarhizate piramidal, în care puterea şi decizia sunt excesiv de concentrate la vârf, în mâinile şefului de partid.

 • Trump pleacă, trumpismul rămâne
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Trump pleacă, trumpismul rămâne

  La fel ca leninismul sau maoismul, ideologia trumpistă va supravieţui creatorului său, preşedintele SUA, miliardarul Donald Trump.

 • De ce e victoria lui Biden o veste excelentă ideologic şi irelevantă militar pentru Est
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  De ce e victoria lui Biden o veste excelentă ideologic şi irelevantă militar pentru Est

  Regimul Trump a fost unul favorabil pentru România şi e corect să spunem că anul 2020 s-a dovedit unul de vârf în relaţiile Bucureşti-Washington. Prezenţa militară americană în ţara noastă a crescut constant, robust, oferind o mare atenţie dezvoltării infrastructurii înainte de etapa „boots on the ground“.

 • Noua religie atee din Apus
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Noua religie atee din Apus

  Iraţionalul atacă lumea prin tradiţie raţională a vestului. E o orbire iscată de vedeniile unei noi religii atee, propovăduite de fruntaşii actualei revoluţii culturale neomarxiste.

 • De citit, de recitit
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  De citit, de recitit

  Cu mai mulţi ani în urmă, am dat, într-o antologie, peste o mulţime de texte ale lui Nae Ionescu de o actualitate aproape neverosimilă.

 • Cuvinte care muşcă precum o nevăstuică
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Cuvinte care muşcă precum o nevăstuică

  Deşi puţini au avut ocazia să vadă o nevăstuică în carne şi oase, destui ştiu de existenţa acestui animal. Cu toate acestea, oare câţi ştiu de existenţa „cuvintelor-nevăstuică”? Acestea se asemănă cu animalul prin faptul că sunt la fel de prolifice în a face „victime”, nu fizic, ci din punct de vedere intelectiv.

 • Obsesia semidocţilor: este USR de stânga sau de dreapta?
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Obsesia semidocţilor: este USR de stânga sau de dreapta?

  Deja de trei ani, o sumedenie de autointitulaţi analişti politici vehiculează răspunsuri categorice la întrebarea dacă USR este de stânga ori de dreapta. Asumarea de către actuala conducere USR a viziunii de centru-dreapta nu-i convinge şi pretind că de fapt este un partid de stânga, ba chiar neomarxist.

 • A fi sau a nu fi... activist
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  A fi sau a nu fi... activist

  Există două categorii de indivizi pentru care orice discuţie, mai devreme sau mai târziu, deraiază spre politică, şi pentru care, mai trist, aproape orice problemă îşi găseşte soluţionarea în politică.

 • Mintea activistă
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Mintea activistă

  După tragedia de la Colectiv, pe baricadele cetăţii, încet, dar sigur, s-a cocoţat o mai veche cunoştinţă a cerbiciei umane: activistul.

 • 14 caracteristici ale fascismului. O listă de Umberto Eco
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  14 caracteristici ale fascismului. O listă de Umberto Eco

  Umberto Eco, romancier şi semiotician, a precizat, într-un eseu din 1995, că „Nazismul a fost unul singur“, precum şi că „jocul fascist se poate desfăşura în diverse moduri, ceea ce nu schimbă numele jocului“. De asemenea, Eco a prezentat 14 trăsături ale „Fascismului Etern“, printre ele, respingerea modernismului şi apelul la frustrarea socială.

 • Ideologia, o superstiţie mereu la modă
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Ideologia, o superstiţie mereu la modă

  Nu ştiu cum se face, dar mi se pare că superstiţia se încăpăţânează să reziste, ba chiar se modifică mereu, ca şi cum anticorpii raţiunii ar fi mai tot timpul cu un pas în urmă.

 • Încep discuţiile despre ideologia USR. Vlad Alexandrescu: „Lipirea unei etichete de centru-dreapta ar fi un demers rigid“
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Încep discuţiile despre ideologia USR. Vlad Alexandrescu: „Lipirea unei etichete de centru-dreapta ar fi un demers rigid“

  Senatorul USR Vlad Alexandrescu pledează ca partidul să rămână, doctrinar, de centru. „Dacă trebuie să spunem ce fel de partid suntem cu adevărat, USR este un partid centrist, deschis, pro-european, care luptă pentru modernizarea României“, susţine Vlad Alexandrescu, într-un document despre poziţionarea partidului, lansat în dezbatarea internă din USR. Discuţia vine în contextul în care USR este tot mai aproape de liberalii europeni.

 • Cum a apărut comunismul în lume şi cum a ajuns în România
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Cum a apărut comunismul în lume şi cum a ajuns în România

  În teorie, comunismul a apărut pe vremea lui Platon. Îl regăsim în „Republica” lui Platon, ca apoi să fie preluat de apostolii creştinismului. Vorbim despre comunism ca ideologie, potrivit căreia toate bunurile aparţin societăţii. Iată pe scurt, cum a apărut acest curent în lume şi în România.

 • Mişcarea România Împreună la Dreapta
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Mişcarea România Împreună la Dreapta

  În răspunsul la articolului scris de Moise Guran, în care se pleda pentru clarificarea şi asumarea doctrinară a noii construcţii politice*, Dacian Cioloş, preşedintele fondator al Mişcării România Împreună, explică „de ce trebuie să depăşim etichetele doctrinare, într-un moment în care vom avea mai multă nevoie de unitate ca niciodată“**.

 • Dl. Dacian Cioloş sau a doua venire a lui Mesia?
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Dl. Dacian Cioloş sau a doua venire a lui Mesia?

  Aşa după cum au era de aşteptat, reacţiile înregistrate după anunţul în conformitate cu care dl. Dacian Cioloş părăseşte son état de réserve şi intră în politică prin uşa din faţă, în calitate de fondator şi principal vector de imagine al partidului „Mişcarea România Împreună“ au fost extrem de variate.

 • Draci şi sfinţi compatibili
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Draci şi sfinţi compatibili

  Urmînd o vorbă din bătrîni reacţionari către cea mai tînără generaţie de entuziaşti: mai bine niciodată decît prea devreme! Sau, mai cool spus: nu zice hip-hop pînă n-ai sărit!

 • Mărturisitorii
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Mărturisitorii

  Consacrarea anului 2017 de către Patriarhia Română deopotrivă memoriei Patriarhului Justinian şi celor care L-au mărturisit pe Hristos în temniţele comuniste poate reprezenta – se va vedea pe termen lung – o schimbare de paradigmă.

 • Moldovean, nu moldovenist
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Moldovean, nu moldovenist

  Secolul al XX-lea a rămas cunoscut, din păcate, şi ca secolul ideologiilor. Acestea au avut destulă forţă pentru a determina milioane de cogeneraţionali să trăiască o reverie atât de iraţională, încât omul nu a mai fost în stare să recunoască un alt om, iar individul a fost deposedat de acea calitate fără de care libertatea devine sclavie: demnitatea umană.

 • Politica nu se face în haită
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Politica nu se face în haită

  Am sentimentul că politica românească se află la o răscruce. Zilele acestea pot constitui un punct de cotitură, şi, din păcate, nu într-o direcţie bună. O generaţie de politicieni dispare, biologia îşi spune cuvântul. Au fost oameni care, cu toate limitările lor - şi uneori şi cu păcatele lor - au avut nişte principii şi o imagine încă sănătoasă despre ce înseamnă politica: valori şi principii, proiecte şi politici publice.

 • Extremismul în modă: criminalul erou, ajuns vedetă pe tricou
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Extremismul în modă: criminalul erou, ajuns vedetă pe tricou

  Zelea Codreanu strigă „Prezent!“ la Charlottesville, SUA, Lenin îndeamnă sfătos şi apăsat, în limbajul capitaliştilor marshallizaţi, „To learn, to learn, to learn“, în timp ce Che Guevara priveşte aspru spre un orizont nevăzut, nebănuit, nefast. Sunt doar câteva dintre personajele care apar astăzi pe accesoriile şi hainele tinerilor din lumea liberă. Idealizarea şi romantizarea anti-eroilor istoriei începe, subtil, de aici.

 • USR, nu vreau să ne rupem
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  USR, nu vreau să ne rupem

  Acum 10 luni, am intrat în contact cu cel mai promiţător partid din România. Un grup de oameni faini adunaţi din toată ţara. Nu ne ştiam reciproc, dar ştiam că avem aceleaşi intenţii în politică: o justiţie curată, administraţie eficientă şi digitalizată, dar şi continuarea luptei anticorupţie. Nimeni din USR nu contesta aceste ambiţii ale partidului.

 • Test de sinceritate politică
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Test de sinceritate politică

  Ca fondatori ai Platformei Acţiunea Civică a Tinerilor (PACT), suntem adesea întrebaţi ce presupune să faci un partid în România. Care sunt şansele unui astfel de demers şi cum ar trebui să se „poziţioneze”? Răspunsul e simplu: cu sinceritate şi curaj.

 • Politică fără partide
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Politică fără partide

  Impresia mea este că, în România de azi, nu mai există partide politice. Există doar un fel de vietăţi dezosate, pline de crevase, lunecuşuri şi fundături, supravieţuind cu greu, fără resurse reale, în virtutea unor isprăvi trecute sau a unei „imagini“ întreţinute demagogic de cîţiva „adepţi“ zeloşi, dar neconvingători.

 • Vai, catastrofă: USR nu are ideologie! Dar cei care au ce fac cu ea?
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Vai, catastrofă: USR nu are ideologie! Dar cei care au ce fac cu ea?

  O sumedenie de oameni, cu inteligenţe şi cu interese dintre cele mai diferite, se dau cu fundul de pământ pe motiv că USR este un partid fără ideologie. Aşa şi? Se moare din asta? Dar celelalte partide, care pretind că au ideologii, chiar le respectă? Cât de liberali sau de conservatori sunt liberalii? Cât de social-democraţi sunt PSD-ştii?

 • Partidul care nu se vrea partid. O propunere modestă
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Partidul care nu se vrea partid. O propunere modestă

  În care ofer câteva păreri apropo de cum ar trebui, în viziunea mea, să arate un partid nou, pe o structură evolutivă, computerizată. Practic, spun cum ar trebui să arate un partid construit pe internet.

Modifică Setările