Stiri despre grigore vieru

  64 rezultate: Sortare: Cronologic ↓ Dupa popularitate
 • Un luptător „îmbrăcat în cuvinte“: Grigore Vieru
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Un luptător „îmbrăcat în cuvinte“: Grigore Vieru

  Transformat de unii comentatori în efigie statuară, pe temeiul ecoului public al vieţii şi scrisului său, contestat de alţii pentru neaderenţa sa la reformele poetice contemporane menite să decredibilizeze paradigmele tradiţionale de expresie, Grigore Vieru s-a aşezat, temeinic, undeva la intersecţia celor două tabere, cu seninătate olimpiană şi mizând, până la capăt, pe comunicarea directă şi netrucată, precum şi mărturiseşte:

 • Grigore Vieru, comemorat printr-un festival internaţional
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Grigore Vieru, comemorat printr-un festival internaţional

  La Chişinău şi Iaşi are loc ediţia a IX-a ediţie a Festivalului Internaţional de Poezie „Grigore Vieru”. Evenimentul a început în această dimineaţă, 16 mai, cu depuneri de flori la bustul poetului de pe Aleea Clasicilor din Chişinău, transmite IPN.

 • Poetul Grigore Vieru, comemorat de ziua lui
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Poetul Grigore Vieru, comemorat de ziua lui

  Pe 14 februarie, în ziua în care Grigore Vieru ar fi împlinit 82 de ani, conducerea Ministerului Culturii a depus flori la bustul poetului de pe Aleea Clasicilor din Grădina Publică „Ştefan cel Mare şi Sfânt”, transmite IPN.

 • O întâmplare cu Nichita Stănescu şi Grigore Vieru
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  O întâmplare cu Nichita Stănescu şi Grigore Vieru

  Povesteşte Vieru: „Primul om pe care am vrut să-l văd, când am ajuns, în cele din urmă, în Bucureşti, a fost Nichita Stănescu. Cărţile româneşti ajungeau greu în Basarabia, cele mai multe, aduse de la Cernăuţi, unde se vindeau liber, dar volumele lui Nichita tot ajunseseră până la mine.

 • Grigore Vieru este omagiat la Chişinău
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Grigore Vieru este omagiat la Chişinău

  Poetul Grigore Vieru este omagiat astăzi la Chişinău, în ziua când ar fi primit 81 de ani. Mai mulţi oficiali, oameni de cultură şi îndrăgostiţii de creaţia sa îi vor recita versurile.

 • Astăzi
se împlinesc şapte ani de când poetul Grigore Vieru a trecut în nefiinţă
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Astăzi se împlinesc şapte ani de când poetul Grigore Vieru a trecut în nefiinţă

  Poetul român Grigore Vieru a murit la data de 18 ianuarie 2009, la vârsta de 73 de ani. Astfel, astăzi se împlinesc şapte ani de la trecerea în nefiinţă a poetului, care moare în urma unui accident de maşină, care are loc în noaptea de pe 15 spre 16 ianuarie 2009, la întoarcerea de la o ceremonie de omagiere a lui Mihai Eminescu.

 • O amintire cu amintirile lui Grigore Vieru
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  O amintire cu amintirile lui Grigore Vieru

  Îmi povestea Grigore Vieru, în 2005, în timp ce străbăteam agale Calea Victoriei, pe lângă Palatul Regal: „ - Am reuşit să ajung la Bucureşti, pentru prima dată, în 1968. De prisos să spun că am văzut totul printr-o perdea de lacrimi. Pe suflet şi, câteodată, chiar pe ochi. Vouă, azi, vi se pare ridicol, dar mie mi se părea (mi se pare şi acum!) că ajunsesem în Paradis.“

 • Tu ne iartă, Grigore Vieru
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Tu ne iartă, Grigore Vieru

  Astăzi se împlinesc 80 de ani de la naşterea poetului naţional, Grigore Vieru. Manifestări de marcare a evenimentului au loc în multe oraşe de pe ambele maluri ale Prutului. La Chişinău însă, criza politică continuă să se agraveze, un anti-român fiind propus ca noua variantă de premier.

 • Putin vrea înlocuirea Uniunii Euroasiatice cu Rusia mare
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Putin vrea înlocuirea Uniunii Euroasiatice cu Rusia mare

  Aşa cum semnalam, popasul lângă lacul Seliger, nu a fost un simplu moment pe agenda preşedintelui Vladimir Putin, brusc animat, chipurile, de dorinţa de a se adresa unor juni din Rusia. Dincolo de arătarea pisicii nucleare, aliaţilor din NATO, şi de agitarea oratorică a contopirii voite, de către liderul de la Kremlin, a ucrainenilor cu poporul rus, a fost ţintit, incredibil, dar adevărat, şi Kazahstanul. Pe când Republica Moldova?

 • Un liceu din Iaşi ar putea purta numele poetului Grigore Vieru
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Un liceu din Iaşi ar putea purta numele poetului Grigore Vieru

  Consulatul General al Republicii Moldova la Iaşi va solicita autorităţilor locale să redenumească un liceu în cinstea poetului Grigore Vieru, transmite IPN cu referire la un comunicat de presă al ministerului de externe de la Chişinău.

 • Acţiuni de comemorare a poetului Grigore Vieru
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Acţiuni de comemorare a poetului Grigore Vieru

  Astăzi Grigore Vieru ar fi împlinit 79 de ani.  Pentru a-i aduce un omagiu, oficiali şi oameni simpli au depus flori la bustul poetului şi la mormântul lui Grigore Vieru. Primăria municipiului Chişinău a pregătit un program special.

 • Poetul Grigore
Vieru, comemorat la Chişinău
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Poetul Grigore Vieru, comemorat la Chişinău

  Astăzi se împlinesc cinci ani de când poetul Grigore Vieru nu mai este printre noi. Mai mulţi prieteni alaturi de familie au fost la cimitir să-i aducă un omagiu marelui poet.

 • Judecătorii i-au făcut dreptate lui Grigore Vieru abia după
moarte
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Judecătorii i-au făcut dreptate lui Grigore Vieru abia după moarte

  La aproape cinci ani după moartea lui Grigore Vieru, Colegiul civil al Curţii Supreme de Justiţie a pronunţat decizia definitivă în procesul intentat de poet împotriva ziarului „Flux“ încă în anul 2006, stabilind că publicaţia i-a lezat onoarea şi demnitatea.

 • Limba română rostită de Tudor Gheorghe
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Limba română rostită de Tudor Gheorghe

  Am fost, marţi seara, 26 noiembrie 2013, la Sala Radio, la un recital Tudor Gheorghe, „Pelerini din ţara nimănui”. M-au însoţit Ioana Z., o studentă la Litere care oricând ar putea câştiga concursul de Miss Univers, şi mama ei (ca să nu fie discuţii). Mă bucur că m-am dus pentru că nu mi-a fost uşor să ajung acolo şi altcineva în locul meu ar fi renunţat.

 • Vizita Patriarhului României, la Chişinău - o necesitate istorică
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Vizita Patriarhului României, la Chişinău - o necesitate istorică

  Într-un moment în care Biserica cinsteşte Soborul Sfinţilor Mihail şi Gavriil, gândul mă duce la un prelat şi cărturar, din Chişinău, a cărui evoluţie reflectă însăşi treptata desprindere a europenilor, dintre Prut şi Nistru, de o epocă în care limba şi grafia oficială nu erau deloc cea a buneilor lor.

 • Basarabenii mei dragi. 2.0
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Basarabenii mei dragi. 2.0

  Despre basarabenii mei dragi, care nu trebuie să fie uitaţi niciodată. Sunt cei care au stat la baza a ceea ce suntem, ceea ce am fost şi ceea ce vom fi de acum încolo. Sunt cei care au creat pentru a schimba ceva. Datorită lor, noi suntem mai aproape unii de alţii.

 • Comemorare şi manipulare
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Comemorare şi manipulare

  Nu sunt românii basarabeni singurul popor care îşi instrumentează personalităţile istorice în folosul unor scopuri politice de azi, dar la noi obiceiul acesta capătă proporţii groteşti, chiar hilare aş spune, dacă asemenea exagerări nu ar mărturisi starea degradată a conştiinţei publice şi o profundă schizofrenie identitară.

Modifică Setările