Grigore Vieru este omagiat la Chişinău

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Grigore Vieru ar fi împlinit astăzi 81 de ani. FOTO Arhivă Adevărul
Grigore Vieru ar fi împlinit astăzi 81 de ani. FOTO Arhivă Adevărul

Poetul Grigore Vieru este omagiat astăzi la Chişinău, în ziua când ar fi primit 81 de ani. Mai mulţi oficiali, oameni de cultură şi îndrăgostiţii de creaţia sa îi vor recita versurile.

Astfel, la ora 12:00, membrii Asociaţiei Obşteşti „Onoare, Demnitate şi Patrie” vor depune flori la bustul poetului de pe Aleea Clasicilor. Totodată, participanţii vor recita poezii din creaţia sa, precum şi vor interpreta piese renumite de pe versurile lui Grigore Vieru.

„A iubit poporul român până la lacrimi şi şi-a consacrat întreaga sa viaţă Poeziei, lăsându-ne o operă monumentală, de o frumuseţe rară. Este de datoria noastră, a tinerei generaţii, să ne amintim de opera Poetului în fiecare zi, pentru că Grigore Vieru a fost şi este sufletul întregii Basarabii”, scrie Vlad Bileţchi, preşedintele Asociaţiei.

Menţionăm că poetul s-a născut sub semnul dragostei, deoarece în această zi în lume este sărbătorită Ziua îndrăgostiţilor.

Grigore Vieru s-a născut în anul 1935 în satul Pererâta, judeţul Hotin. În anul 1957, pe când era student, debutează editorial cu placheta de versuri pentru copii „Alarma”, apreciată de critica literară. În 1958 a absolvit Institutul Pedagogic „Ion Creangă” din Chişinău. Ulterior, Grigore Vieru se angajează ca redactor la redacţia numită revista pentru copii „Scînteia Leninistă”, actualmente „Noi”, şi ziarul "Tînărul leninist", actualmente "Florile Dalbe".

Tot el scrie celebra carte pentru preşcolari „Albinuţa”. În 1993 a fost ales membru corespondent al Academiei Române.

Poetul a fost căsătorit cu profesoara de limba română şi latină Raisa Nacu.

Pe lângă scrierea nenumăratelor poeme în care predomină tema mamei, natura, dragostea, războiul, Vieru a luptat şi pentru Mişcarea de Eliberare Naţională din Basarabia, textele sale având rolul de a deştepta poporul.

Marele poet s-a stins din viaţă la data de 18 ianuarie 2009, în Spitalul de Urgenţă din Chişinău. Această tragedie s-a întâmplat după ce cu două zile înainte, Vieru a avut un accident de circulaţie.

Grigore Vieru a fost decorat post-mortem cu Ordinul Naţional „Steaua României”. De asemenea, câteva şcoli din Republica Moldova, un bulevard din Chişinău şi o stradă din Iaşi poartă numele lui Grigore Vieru.

Republica MoldovaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite