Stiri despre califat

  61 rezultate: Sortare: Cronologic ↓ Dupa popularitate
 • Avertismentul sinistru de la Ierusalim
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Avertismentul sinistru de la Ierusalim

  De fiecare dată când apar asemenea mesaje, primul reflex e de prudenţă: ne facem fie că n-am auzit, fie că, aşa cum cer normele corectitudinii politice europene, minimalizăm la maximum totul pentru a nu fi acuzaţi de discriminare şi cultivarea urii de rasă.

 • Mărirea şi decăderea liderului grupării jihadiste Statul Islamic, Abu Bakr al-Baghdadi, lichidat de comandouri americane VIDEO
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Mărirea şi decăderea liderului grupării jihadiste Statul Islamic, Abu Bakr al-Baghdadi, lichidat de comandouri americane VIDEO

  Abu Bakr Al-Baghdadi, Ibrahim Awad al-Badri, pe numele său real, s-a născut în 1971 în Samara (Irak) şi s-a alăturat insurgenţilor din Iark la scurt timp după invazia condusă de SUA în Irak în 2003 şi a stat patru ani într-o închisoare din Statele Unte de unde a fost eliberat.Până astăzi, moartea sa a fost anunţată de mai multe ori din 2005, dar a reapărut, bine sănătos, iar în 2010 era şeful Satului Islamic.

 • Ce a arătat scanarea creierului unor bărbaţi „radicalizaţi“ dispuşi să moară pentru valorile lor: Nu ne puteţi compara cu ceilalţi
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Ce a arătat scanarea creierului unor bărbaţi „radicalizaţi“ dispuşi să moară pentru valorile lor: Nu ne puteţi compara cu ceilalţi

  O echipă internaţională de cercetători a scanat creierul a două grupuri „radicalizate” de musulmani suniţi bărbaţi, rezidenţi în capitala Spaniei: unii originari din Maroc, ceilalţi din Pakistan. Aceşti imigranţi se găsesc în număr mare în Barcelona, care a fost şi un punct fierbinte de recrutare pentru ISIS, Spania fiind printre ţările UE care au raportat cele mai multe atacuri teroriste pe teritoriul lor.

 • Danemarca nu va acorda cetăţenie copiilor jihadiştilor
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Danemarca nu va acorda cetăţenie copiilor jihadiştilor

  Copiii jihadiştilor danezi născuţi în străinătate nu vor avea cetăţenia daneză, a anunţat joi guvernul după un acord cu aliatul său, formaţiunea populistă Partidul Popular Danez, informează AFP.

 • Avocatul tinerei britanice care a fugit în Siria pentru a se alătura ISIS susţine că aceasta are nevoie de terapie
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Avocatul tinerei britanice care a fugit în Siria pentru a se alătura ISIS susţine că aceasta are nevoie de terapie

  Shamima Begum, adolescenta britanică care a fugit în Siria în 2015 pentru a se alătura ISIS şi acum doreşte să se întoarcă acasă, este „afectată” şi are nevoie de terapie, a afirmat avocatul familiei sale, scrie BBC. Tasnnime Akunjee a declarat pentru BBC că familia ei este pregătită să îi crească copilul nou născut „departe de ideologia ISIS”.

 • ISIS se regrupează în Afganistan
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  ISIS se regrupează în Afganistan

  Înfrânţi în Siria şi Irak, jihadiştii grupării Statul Islamic se regrupează şi se îndreptă în afara Orientului Apropiat, centrul principal fiind Afganistan, a anunţat directorul serviciilor secrete ruse, FSB, Aleksandr Bortnikov.

 • Cum a ajuns Turcia republică
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Cum a ajuns Turcia republică

  Astăzi se împlinesc 94 de ani de la fondarea Republicii Turcia. Chiar dacă în această perioadă Turcia trece prin momente nefericite, statul turc este unul care a oferit stabilitate şi a amortizat mult timp relaţiile dintre lumea creştină şi cea musulmană. Cum azi este o zi de sărbătoare, am considerat oportun să detaliem o mică parte din procedeul prin care Mustafa Kemal a reuşit să desfiinţeze Imperiul Otoman şi să înfiinţeze Republica Turcia.

 • Jihadism şi post-jihadism. Ce
urmează după ratarea Califatului?
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Jihadism şi post-jihadism. Ce urmează după ratarea Califatului?

  1. Vârsta inocenţei: În 1914, scrie Scott Anderson în „Lawrence in Arabia. War, Deceit, Imperial Folly and the Making of the Modern Middle East“, diplomatul şi spionul german Curt Prufer cutreieră Orientul Mijlociul şi Egiptul, alături de alţi orientalişti ai Kaiserului, convingând liderii turci şi arabi şi populaţiile locale să se revolte faţă de imperialismul britanic şi să înceapă un război sfânt. Să proclame Jihadul. Vă sună cunoscut?

 • Telegrafic, despre ce se mai petrece în Europa
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Telegrafic, despre ce se mai petrece în Europa

  În vreme ce, la noi, G. Oprea pierdea titlul de doctor obţinut în mod fraudulos, iar succesorul său, cunoscut ca Apud Tobă, demisiona din guvern, iată ce se petrecea în alte state europene:

 • Cum face ISIS bani: speculaţiile şi manipularea cursului dolarului
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Cum face ISIS bani: speculaţiile şi manipularea cursului dolarului

  Cu toate că este foarte greu de verificat, din cauza dificultăţii de a intra în interiorul teritoriilor ocupate de islamiştii în care îşi construiesc „califatul“, ISIS pare a se confrunta cu tot mai multe greutăţi financiare.

 • Terorismul, eşecul secularismului politic
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Terorismul, eşecul secularismului politic

  Terorismul instrumentează extremismul religios în scop politic. Ideea secularistă că religia este o chestiune strict privată falimentează în faţa oricărei explozii sau glonţ acţionat din convingere religioasă. De ce? Simplu. Religia nu defineşte doar relaţia mea personală cu divinitatea, ci şi relaţia cu aproapele meu. Ori asta e o chestiune socială. Deci publică.

 • Războaiele Statului Islamic în şapte ţări musulmane
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Războaiele Statului Islamic în şapte ţări musulmane

  La 30 iunie 2014, gruparea teroristă Statul Islamic în Irak şi Levant (SIIL) anunţa că îşi schimbă numele în „Statul Islamic” (SI) şi proclama un „califat” într-o zonă care se întinde din Alep, în nordul Siriei, şi până în Diyala, în estul Irakului. La un an de la acel moment, jihadiştii din această organizaţie sunt implicaţi în conflicte armate care au loc în cel puţin şapte state.

 • Un document fabulos: Scenarii pentru lumea anului 2020. Noul Califat: aici şi acum, explodând identitatea secolului al XXI-lea
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Un document fabulos: Scenarii pentru lumea anului 2020. Noul Califat: aici şi acum, explodând identitatea secolului al XXI-lea

  Asistăm acum la un eveniment istoric: Califatul doreşte să demonstreze că a depăşit stadiul unei mişcări regionale - asimilată la începuturile sale cu Al-Qaeda - şi devine într-adevăr globală, cu mijloace directe, indiscutabile şi terifiante de acţiune în limitele faimoasei hărţi pe care au propus-o lumii ca expresie a ambiţiilor unei credinţe care-şi propune să restabilească, cu orice preţ,

 • „Alianţa sfântă” împotriva „războiului sfânt”. Hezbollah îşi cheamă duşmanii să se unească împotriva Statului Islamic
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  „Alianţa sfântă” împotriva „războiului sfânt”. Hezbollah îşi cheamă duşmanii să se unească împotriva Statului Islamic

  Raidurile aeriene ale coaliţiei conduse de americani nu sunt de ajuns pentru a învinge Statul Islamic, iar ameninţarea jihadistă vizează întreaga lume, nu doar Orientul Mijlociu, a declarat Hassan Nasrallah, liderul Hezbollah, care a făcut apel la toţi rivalii grupării să se unească împotriva „califatului” din Siria şi Irak.

 • INFOGRAFIE Statul Islamic a îngenuncheat Siria
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  INFOGRAFIE Statul Islamic a îngenuncheat Siria

  Gruparea teroristă Statul Islamic controlează acum întreaga frontieră dintre Siria şi Irak. Luptele din ultimele zile le-au adus jihadiştilor puterea asupra jumătate din suprafaţa Siriei.

 • Dincolo de violuri şi sclavagism. De ce sunt femeile atât de importante pentru Statul Islamic
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Dincolo de violuri şi sclavagism. De ce sunt femeile atât de importante pentru Statul Islamic

  Se vorbeşte mult despre brutalitatea cu care Statul Islamic tratează femeile - violurile, transformarea lor în sclave sexuale, târgurile în care sunt vândute ca animale. Însă actele de barbarie ascund, în realitate, o strategie: simpla omorâre a bărbaţilor în luptă nu este de ajuns pentru crearea unui „califat” în Levant. În schimb, îndobitocirea şi folosirea femeilor este esenţială pentru atingerea acestui obiectiv suprem.

 • Poate frica naşte raţiune?
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Poate frica naşte raţiune?

  Odată un aliat al Occidentului, de peste 35 de ani Iranul s-a afişat ca un actor profund iraţional, unul care nu întreţine relaţii diplomatice cu opozanţii săi ideologici, care nu este intimidat de sancţiuni economice şi al cărui unic scop este perpetuarea regimului său autocratic. Însă prezenţa unui inamic puternic la frontierele sale au pus într-o cu totul altă lumină comportamentul Iranului – o republică deja frământată de disensiuni interne.

 • Demascarea lui „John Jihadistul“ distruge mitul Statului Islamic
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Demascarea lui „John Jihadistul“ distruge mitul Statului Islamic

  Ca „John Jihadistul“, Mohammad Emwazi era un individ înspăimântător, identitatea sa fiind ascunsă în spatele unei măşti negre, tonul său ameninţător fiind susţinut de cuţitul uriaş şi de dorinţa de a-l folosi în numele Statului Islamic şi a califatului auto-declarat în Siria şi Irak.

 • Cum a ajuns la putere liderul Statului Islamic: de la elev repetent la „calif“
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Cum a ajuns la putere liderul Statului Islamic: de la elev repetent la „calif“

  Abu Bakr al-Baghdadi este cel mai căutat terorist din lume, pe capul lui fiind pusă o recompensă de 10 milioane de dolari. Însă bărbatul în vârstă de 44 de ani, liderul celei mai temute organizaţii teroriste, Stat Islamic, nu s-a făcut remarcat în tinereţe, fiind considerat mediocru şi respins de Universitatea din Bagdad atunci când s-a înscris la Facultatea de Drept, potrivit unor informaţii scoase la iveală de cercetătorii din Germania.

 • Moarte la Paris. Trei perspective
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Moarte la Paris. Trei perspective

  De ce? Aparent pentru că un fel de publicaţie pariziană caricaturizează la grămadă politicieni, lideri religioşi, zei şi dumnezei, într-un acces perpetuu de râs necontrolat, de băşcălie şi de inspiraţie vulgară. Fără o mare comunitate musulmană în Europa, necuviinţele de la Charlie Hebdo nu ar fi adus moartea violentă a caricaturiştilor.

 • Alertă teroristă fără precedent în Europa
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Alertă teroristă fără precedent în Europa

  Serviciile de informaţii occidentale sunt în alertă, în urma ameninţărilor din partea grupărilor Stat Islamic şi Al-Qaida. Efective ale armatei au început să ia locul poliţiştilor pentru a supraveghea zone sensibile.

Modifică Setările