Stiri despre califat

  59 rezultate: Sortare: Cronologic ↓ Dupa popularitate
 • Ce a arătat scanarea creierului unor bărbaţi „radicalizaţi“ dispuşi să moară pentru valorile lor: Nu ne puteţi compara cu ceilalţi
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Ce a arătat scanarea creierului unor bărbaţi „radicalizaţi“ dispuşi să moară pentru valorile lor: Nu ne puteţi compara cu ceilalţi

  O echipă internaţională de cercetători a scanat creierul a două grupuri „radicalizate” de musulmani suniţi bărbaţi, rezidenţi în capitala Spaniei: unii originari din Maroc, ceilalţi din Pakistan. Aceşti imigranţi se găsesc în număr mare în Barcelona, care a fost şi un punct fierbinte de recrutare pentru ISIS, Spania fiind printre ţările UE care au raportat cele mai multe atacuri teroriste pe teritoriul lor.

 • Danemarca nu va acorda cetăţenie copiilor jihadiştilor
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Danemarca nu va acorda cetăţenie copiilor jihadiştilor

  Copiii jihadiştilor danezi născuţi în străinătate nu vor avea cetăţenia daneză, a anunţat joi guvernul după un acord cu aliatul său, formaţiunea populistă Partidul Popular Danez, informează AFP.

 • Avocatul tinerei britanice care a fugit în Siria pentru a se alătura ISIS susţine că aceasta are nevoie de terapie
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Avocatul tinerei britanice care a fugit în Siria pentru a se alătura ISIS susţine că aceasta are nevoie de terapie

  Shamima Begum, adolescenta britanică care a fugit în Siria în 2015 pentru a se alătura ISIS şi acum doreşte să se întoarcă acasă, este „afectată” şi are nevoie de terapie, a afirmat avocatul familiei sale, scrie BBC. Tasnnime Akunjee a declarat pentru BBC că familia ei este pregătită să îi crească copilul nou născut „departe de ideologia ISIS”.

 • ISIS se regrupează în Afganistan
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  ISIS se regrupează în Afganistan

  Înfrânţi în Siria şi Irak, jihadiştii grupării Statul Islamic se regrupează şi se îndreptă în afara Orientului Apropiat, centrul principal fiind Afganistan, a anunţat directorul serviciilor secrete ruse, FSB, Aleksandr Bortnikov.

 • Cum a ajuns Turcia republică
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Cum a ajuns Turcia republică

  Astăzi se împlinesc 94 de ani de la fondarea Republicii Turcia. Chiar dacă în această perioadă Turcia trece prin momente nefericite, statul turc este unul care a oferit stabilitate şi a amortizat mult timp relaţiile dintre lumea creştină şi cea musulmană. Cum azi este o zi de sărbătoare, am considerat oportun să detaliem o mică parte din procedeul prin care Mustafa Kemal a reuşit să desfiinţeze Imperiul Otoman şi să înfiinţeze Republica Turcia.

 • Jihadism şi post-jihadism. Ce
urmează după ratarea Califatului?
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Jihadism şi post-jihadism. Ce urmează după ratarea Califatului?

  1. Vârsta inocenţei: În 1914, scrie Scott Anderson în „Lawrence in Arabia. War, Deceit, Imperial Folly and the Making of the Modern Middle East“, diplomatul şi spionul german Curt Prufer cutreieră Orientul Mijlociul şi Egiptul, alături de alţi orientalişti ai Kaiserului, convingând liderii turci şi arabi şi populaţiile locale să se revolte faţă de imperialismul britanic şi să înceapă un război sfânt. Să proclame Jihadul. Vă sună cunoscut?

 • Telegrafic, despre ce se mai petrece în Europa
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Telegrafic, despre ce se mai petrece în Europa

  În vreme ce, la noi, G. Oprea pierdea titlul de doctor obţinut în mod fraudulos, iar succesorul său, cunoscut ca Apud Tobă, demisiona din guvern, iată ce se petrecea în alte state europene:

 • Cum face ISIS bani: speculaţiile şi manipularea cursului dolarului
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Cum face ISIS bani: speculaţiile şi manipularea cursului dolarului

  Cu toate că este foarte greu de verificat, din cauza dificultăţii de a intra în interiorul teritoriilor ocupate de islamiştii în care îşi construiesc „califatul“, ISIS pare a se confrunta cu tot mai multe greutăţi financiare.

 • Terorismul, eşecul secularismului politic
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Terorismul, eşecul secularismului politic

  Terorismul instrumentează extremismul religios în scop politic. Ideea secularistă că religia este o chestiune strict privată falimentează în faţa oricărei explozii sau glonţ acţionat din convingere religioasă. De ce? Simplu. Religia nu defineşte doar relaţia mea personală cu divinitatea, ci şi relaţia cu aproapele meu. Ori asta e o chestiune socială. Deci publică.

 • Războaiele Statului Islamic în şapte ţări musulmane
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Războaiele Statului Islamic în şapte ţări musulmane

  La 30 iunie 2014, gruparea teroristă Statul Islamic în Irak şi Levant (SIIL) anunţa că îşi schimbă numele în „Statul Islamic” (SI) şi proclama un „califat” într-o zonă care se întinde din Alep, în nordul Siriei, şi până în Diyala, în estul Irakului. La un an de la acel moment, jihadiştii din această organizaţie sunt implicaţi în conflicte armate care au loc în cel puţin şapte state.

 • Un document fabulos: Scenarii pentru lumea anului 2020. Noul Califat: aici şi acum, explodând identitatea secolului al XXI-lea
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Un document fabulos: Scenarii pentru lumea anului 2020. Noul Califat: aici şi acum, explodând identitatea secolului al XXI-lea

  Asistăm acum la un eveniment istoric: Califatul doreşte să demonstreze că a depăşit stadiul unei mişcări regionale - asimilată la începuturile sale cu Al-Qaeda - şi devine într-adevăr globală, cu mijloace directe, indiscutabile şi terifiante de acţiune în limitele faimoasei hărţi pe care au propus-o lumii ca expresie a ambiţiilor unei credinţe care-şi propune să restabilească, cu orice preţ,