Războaiele Statului Islamic în şapte ţări musulmane

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La 30 iunie 2014, gruparea teroristă Statul Islamic în Irak şi Levant (SIIL) anunţa că îşi schimbă numele în „Statul Islamic” (SI) şi proclama un „califat” într-o zonă care se întinde din Alep, în nordul Siriei, şi până în Diyala, în estul Irakului. La un an de la acel moment, jihadiştii din această organizaţie sunt implicaţi în conflicte armate care au loc în cel puţin şapte state.

Patrick Cockburn, unul dintre primii jurnalişti occidentali care au scris despre ascensiunea grupării teroriste Statul Islamic, realizează pentru i100.co.uk o scurtă analiză a modului cum organizaţia jihadistă reuşeşte să influenţeze în prezent geopolitica Orientului Mijlociu şi a Africii prin implicarea sa în mai multe conflicte armate.

Afganistan

Statul Islamic a început să fie sprijinit, în urma dezbinării talibanilor în ceea ce priveşte tactica pe care trebuie să să folosească în următorii ani: acţiuni violente şi luptă armată sau respectarea unui „acord pentru pace”. 

Irak

Irakul controlează aproape o treime din ţară şi una din principalele forţe din rândul comunităţii sunnite. Cu toate că în ultimele luni coaliţia internaţională a efectuat raiduri aeriene în repetate rânduri, gruparea teroristă este în continuare foarte puternică, susţine Cockburn. 

Libia

Libia este unul din statele în care instabilitatea este dată atât de neînţelegerile politice, precum şi exisenţă a sute de grupuri de miliţie, fiecare cu cererile sale. Este un climat care favorizează desfăşurării activităţilor de propagandă de simpatizaţii Statului Islamic, această grupare cucerind şi controlând Sirte şi Derna. 

Nigeria 

Boko Haram a jurat credinţă Statului Islamic şi şi-a continuat acţiunile ofensive împotriva autorităţilor nigeriene în zona de nord a ţării africane. Chiar dacă forţele armate nigeriene, sprijinite de cele ale Republicii Ciad, i-au îndepărtat din mai multe regiuni ale Nigeriei, islamiştii din Boko Haram continuă crimele şi răpirile. 

Somalia

Abesenţa unui guvern care să facă ordine în plan intern a permis o libertate de mişcare considerabilă pentru al-Shabab, mişcare teroristă apropiată de Al-Qaeda, organizaţie care controlează o parte considerabilă a ţării africane. STatul ISlamic a încercat în ultima perioadă să-i convingă pe cei din al-Shabab să încheie o alianţă pentru a-şi putea trimite proprii adepţi.

Siria

Statul Islamic este gruparea care controlează peste jumătate din această ţară, slab populată în partea de est, în urma începerii conflictului civil în urmă cu aproape patru ani. Principalul rival al Statului SIlamic este Jabhat al-Nustra, grupare afiliată organizaţiei al-Qaeda. 

Yemen

Şi în Yemen, Statul Islamic are o grupare afiliată care profită situaţia instabilă creată de forţele houthi (şiite) care se luptă cu forţele proguvernamentale din această ţară. O altă organizaţie puternică în Yemen e şi al-Qaeda în Peninsula Arabă (AQAP)

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite