Cum funcţionează birocraţia Statului Islamic. Trupele SUA au obţinut documente care descriu organizarea internă a grupării teroriste

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Combatanţi ai ISIS în Raqqa (Siria)

Statul Islamic a înfiinţat departamente care se ocupă de „prada de război”, inclusiv de sclavi, şi de exploatarea resurselor naturale, precum petrolul, creând astfel un pseudo-guvern care îi permite să gestioneze teritoriile largi pe care le controlează în Siria şi Irak.

Birocraţia ierarhică a ISIS, care include rivalităţi mărunte între oficiali, dar şi coduri legale sub forma unor fatwa religioase, este detaliată într-o serie de documente obţinute de forţele SUA în luna mai, în urma unui raid în care a fost ucis şeful finanţelor ISIS, Abu Sayyaf, relatează Reuters, care a analizat o parte din aceste documente.

Oficialii americani spun că documentele au ajutat la înţelegerea organizaţiei teroriste şi oferă o imagine asupra felului în care un mic grup de insurgenţi a dezvoltat o birocraţie complexă pentru a gestiona fluxurile financiare şi a controla populaţia.

Spre exemplu, un divan, echivalentul unui minister, gestionează resursele naturale, dar şi exploatarea antichităţilor. Un altul se ocupă de „prada de război”, care include şi sclavii.

„Statul Islamic este mai interesat de imaginea de stat şi de califat mai mult decât orice altă grupare jihadistă. Aşadar, o organizare formală, pe lângă faptul că este practică atunci când controlezi un teritoriu atât de mare şi oraşe importante, subliniază imaginea de statalitate”, explică Aymenn al-Tamimi, expert în structurile ISIS la Middle East Forum.

Documentele arată că Statul Islamic este meticulos în gestionarea petrolului şi a gazelor naturale.

Oficialii americanu spun că aceste documente au ajutat coaliţia anti-ISIS să găsească vulnerabilităţi ale grupării, iar SUA şi aliaţii lor au folosit raidurile aeriene pentru a deteriora infrastructura petrolieră a grupării şi a elimina oficiali-cheie.

Statul Islamic nu este lipsit nici de rivalităţi personale. O scrisoare a divanului pentru resurse naturale, redactată în 21 noiembrie 2014, subliniază că Abu Sayyaf este cel care conduce departamentul pentru antichităţi, pentru că „este un bun cunoscător al domeniului şi pentru că Abu Jihad al-Tunisi este un tip nu foarte inteligent, care nu poate gestiona divizia”.

Sclavii, trataţi cu bunătate şi cruzime deopotrivă

Multe dintre documentele obţinute de americani sunt fatwa, sau reguli religioase, care acoperă o gamă largă de subiecte, precum violul femeilor luate prizoniere, tratamentul sclavilor cu copii minori sau în ce situaţii îi este permis unui fiu să fure de la tatăl său pentru a-şi finanţa călătoria şi a lupta în jihad.

O mică carte intitulată „Din regulile creatorului privind capturarea prizonierilor şi sclavia” stabileşte regulile pentru sclavia femeilor „infidelilor”. 

Citându-l pe profetul Mohamed, documentul le cere supuşilor ISIS să fie atât buni, cât şi cruzi, cu prizonierii. Femeile sclave nu pot fi separate de copiii lor, dar regulamentul le permite luptătorilor Statului Islamic să facă sex cu ele.

Regulile acoperă chiar şi subiecte aparent minore. Există chiar şi o procedură pentru introducerea corectă a datelor personale ale potenţialilor luptători ISIS, care trebuie să includă, în ordine, numele, genul şi metoda de comunicare preferată - telefon, telegramă, Skype sau WhatsApp.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite