Stiri despre beethoven

  133 rezultate: Sortare: Cronologic ↓ Dupa popularitate
 • Ziua
Beethoven – 250 la Radio România Muzical
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Ziua Beethoven – 250 la Radio România Muzical

  17 decembrie 1770 este ziua când a fost botezat Ludwig van Beethoven. Este data când sărbătorim 250 ani de la naşterea celui cunoscut drept "Titanul de Bonn", unul dintre cei mai importanţi compozitori din întreaga istorie a muzicii, un creator vizionar cunoscut drept reprezentant al clasicismului vienez, care anticipă însă şi zorii romantismului în muzica cultă.

 • Premieră Beethoven într-un concert live, în stagiunea online de la Filarmonica „George Enescu”
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Premieră Beethoven într-un concert live, în stagiunea online de la Filarmonica „George Enescu”

  Un program integral Beethoven va fi interpretat live, joi, 3 decembrie 2020, de la ora 19.00, de Orchestra simfonică a Filarmonicii „George Enescu”, condusă de  dirijorul englez Jonathan Berman, pe scena Ateneului Român. Concertul va fi transmis pe canalele online în cadrul Anului Beethoven. Ion Bogdan Ştefănescu, prim flautist al Filarmonicii, este solistul concertului.

 • Trio Affresco şi şapte dintre simfoniile beethoveniene, în anul Beethoven de la Ateneu VIDEO
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Trio Affresco şi şapte dintre simfoniile beethoveniene, în anul Beethoven de la Ateneu VIDEO

  În condiţiile restricţiilor impuse de criza sanitară COVID-19, Trio Affresco scoate la lumină şi readuce la viaţă, în an aniversar Beethoven-250, şapte dintre cele nouă simfonii ale compozitorului german în transcripţiile camerale semnate de Johann Nepomuk Hummel între anii 1825-1835, pentru flaut, vioară, violoncel şi pian. Duminică, de la ora 19.00, va fi transmisă Simfonia nr. 5, reorchestată în formulă camerală.

 • Stagiunea Filarmonicii continuă, în regim live, fără spectatori. Mahler, Haydn, Beethoven, în programul de pe 15 octombrie
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Stagiunea Filarmonicii continuă, în regim live, fără spectatori. Mahler, Haydn, Beethoven, în programul de pe 15 octombrie

  Joi, de la ora 19.00, Orchestra simfonică a Filarmonicii „George Enescu”, condusă de dirijorul Theo Wolters, îl are invitat, în regim live, fără spectatori, pe scena Ateneului, pe solistul Viniciu Moroianu. În program, Adagietto din Simfonia nr. 5, de Mahler, Simfonia nr. 104 de Haydn, Fantezia pentru pian, cor şi orchestră de Beethoven. Corul Filarmonicii, condus de Iosif Ion Prunner, revine, alături de orchestră, în stagiunea online.

 • Ediţia aniversară a Festivalului Classics for Pleasure de la Sibiu este dedicată lui Beethoven. „Showul trebuie să continue“
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Ediţia aniversară a Festivalului Classics for Pleasure de la Sibiu este dedicată lui Beethoven. „Showul trebuie să continue“

  În perioada 13 – 15 august, Festivalul Classics for Pleasure, care aniversează zece ani, se desfăşoară la Sibiu. Un simbol cultural al  Ardealului, festivalul îi aşteaptă pe melomani cu trei concerte de muzică clasică şi o expoziţie inedită. Anul acesta festivalul sărbătoreşte pe lângă cei zece ani de existenţă şi 250 de ani de la naşterea legendarului compozitor Ludwig Van Beethoven.

 • Uimitoarea Martha Argerich
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Uimitoarea Martha Argerich

  Este născută în 5 iunie 1941 – în curând va împlini 79 ani; până să se închidă sălile de concert din cauza pandemiei, desfăşura o intensă şi neobosită viaţă artistică. Martha Argerich rămâne un fenomen al pianisticii contemporane, un adevăr relevat şi de ultimul disc pe care apare numele ei, lansat pe 8 mai 2020. Alături de ea pe acest album: Orchestra de Cameră din Mito, condusă de Seiji Ozawa.

 • Beethoven (şi) în vremuri de
restrişte (II)
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Beethoven (şi) în vremuri de restrişte (II)

  Printre titlurile pregătite de casa germană Deutsche Grammophon pentru aniversarea lui Ludwig van Beethoven de anul acesta, apărut pe 28 februarie, un album semnat de pianistul Maurizio Pollini, incluzând ultimele trei sonate pentru pian semnate de Titanul de la Bonn.

 • Beethoven (şi) în vremuri de
restrişte
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Beethoven (şi) în vremuri de restrişte

  Anul 2020 – anul Beethoven, la 250 ani de la naşterea unuia dintre cei mai mari compozitori pe care i-a avut vreodată omenirea. Din păcate, anul 2020 va rămâne ca anul pandemiei globale Covid 19. Însă aceasta nu înseamnă că Beethoven nu are o importanţă cu atât mai mare în aceste timpuri grele.

 • Beethoven 250
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Beethoven 250

  Sigur, este o coincidenţă faptul că Ludwig van Beethoven şi Georg Wilhelm Friedrich Hegel sunt născuţi în acelaşi an, cu două secole si jumătate în urmă; unul la Bonn, celălalt la Stuttgart.

 • Anul Internaţional Beethoven la Sala Radio: Gabriel Bebeşelea dirijează Simfonia a 2-a
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Anul Internaţional Beethoven la Sala Radio: Gabriel Bebeşelea dirijează Simfonia a 2-a

  Miercuri, 26 februarie (19:00), apreciatul dirijor român GABRIEL BEBEŞELEA, aplaudat recent la pupitrul unor importante ansambluri europene în cele mai prestigioase săli de concert ale lumii ca Auditorium-ul din Barcelona, Musikverein – Viena sau Sala Ceaikovski - Moscova, va dirija Orchestra de Cameră Radio , în cel de-al doilea concert Radio România dedicat Anului Internaţional Beethoven (250 de ani de la naşterea sa).

 • Concertul pentru
vioară, violoncel, pian şi orchestra de Beethoven, la Ateneu
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Concertul pentru vioară, violoncel, pian şi orchestra de Beethoven, la Ateneu

  Joi şi vineri, 30 şi 31 ianuarie 2020,  de ora 19.00, în Sala Mare a Ateneului Român,  Orchestra simfonică a Filarmonicii „George Enescu”, dirijată de Marc Tardue, va avea în program Uvertura burlescă de Aurel Stroe, Concertul în do major pentru vioară, violoncel, pian şi orchestră, op. 56 de Ludwig van Beethoven  şi Tricornul, suitele I şi II de Manuel de Falla.

 • Beethoven 250 – A celebra înseamnă a asculta (II): acasă
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Beethoven 250 – A celebra înseamnă a asculta (II): acasă

  După război, Beethoven a devenit nucleul programelor simfonice din sălile de concert şi, odată cu dezvoltarea discurilor de vinil, foarte mulţi dirijori celebri au înregistrat, fie în studio, fie live, toate simfoniile şi concertele pentru diverse instrumente, iar marii pianişti au avut la dispoziţie 32 de sonate pe care să le înregistreze, consolidându-şi reputaţia şi făcând posibilă ierarhizarea pe baza unor documente sonore.

 • Ruinele Atenei la Ateneu, în deschiderea anului Beethoven
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Ruinele Atenei la Ateneu, în deschiderea anului Beethoven

  Anul muzical 2020 a debutat ridicol. În timp ce Filarmonica repeta pentru aniversarea celor 250 de ani ai lui Beethoven, guvernul, prin ministerul Culturii, îşi comanda un concert exclusivist de ziua culturii naţionale, cu invitaţii pentru nomenclatură. Au venit şi preşedintele şi premierul (ceea ce nu se întâmpla pe vremea  PSD).

 • Violonistul Alexandru Tomescu, invitat în deschiderea Anului Beethoven, la Filarmonica „George Enescu“
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Violonistul Alexandru Tomescu, invitat în deschiderea Anului Beethoven, la Filarmonica „George Enescu“

  Joi, 16 şi vineri, 17 ianuarie, la Filarmonica „George Enescu“ va avea loc deschiderea  Anului Beethoven - 250 de ani de la naşterea compozitorului. Orchestra simfonică a Filarmonicii „George Enescu“, condusă de Jin Wang, va avea în program lucrări de excepţie ale compozitorului german. Solist va fi violonistul Alexandru Tomescu.

 • Concertul de la Viena, de pe 1 ianuarie, sărbătoreşte 250 de ani de la naşterea lui Beethoven, prin interpretarea compoziţiei „Contretänze“
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Concertul de la Viena, de pe 1 ianuarie, sărbătoreşte 250 de ani de la naşterea lui Beethoven, prin interpretarea compoziţiei „Contretänze“

  Concertul de Anul Nou al Filarmonicii din Viena are loc pe 1 ianuarie 2020 sub conducerea lui Andris Nelson, la Musikverein. Unul dintre cei mai cunoscuţi şi creativi dirijori ai scenei muzicale internaţionale, Andris Nelson este directorul muzical al Orchestrei Simfonice din Boston, dar şi al Orchestrei din Leipzig. Miercuri, 1 ianuarie, de la ora 12.15, clasica feerie a Concertului de Anul Nou  va fi transmisă în direct la TVR 1 şi TVR 1 HD.

 • Haydn, Mozart şi Beethoven, în interpretarea Orchestrei Filarmonicii „George Enescu“, condusă de Horia Andreescu
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Haydn, Mozart şi Beethoven, în interpretarea Orchestrei Filarmonicii „George Enescu“, condusă de Horia Andreescu

  Vineri, la Ateneul Român, de la ora 19.00, Orchestra simfonică a Filarmonicii „George Enescu”, dirijată de Horia Andreescu, va avea în program lucrări de Joseph Haydn, Wolfgang Amadeus Mozart şi Ludwig van Beethoven. Solistă în programul Mozart va fi pianista Mihaela Manea. Concertul a fost susţinut şi joi seară în Sala Mare a Ateneului Român, concertmaistrul de la aceste două concerte fiind Natalia Colotelo.

 • Beethoven 250 cu Jan Lisiecki
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Beethoven 250 cu Jan Lisiecki

  17 decembrie 1770 este data care apare în registrul botezurilor din Bonn în dreptul numelui celui care avea să fie unul dintre marii compozitori ai tuturor timpurilor – Ludwig van Beethoven. Anul viitor se vor împlini, deci, 250 ani de la naşterea lui Ludwig van Beethoven: o sărbătoare foarte importantă, căreia muzicieni, stagiuni şi case de discuri îi acordă deja un interes aparte.

 • Festivalul George Enescu (III) Orchestre de excepţie, 

instrumentişti şi cântăreţi renumiţi
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Festivalul George Enescu (III) Orchestre de excepţie, instrumentişti şi cântăreţi renumiţi

  Sigur că profilul simfonic rămâne central în programele festivalului, cu toate inserturile lirice. După Berliner Philharmoniker, London Symphony Orchestra, Polish National Radio Sumphony Orchestra, Rundfunk-Sinfonieorchester Berlin, despre care am notat anterior, au urmat la Bucureşti alte importante ansambluri. Nu înseamnă că, în recital sau concert, pe afiş nu au apărut nume de cântăreţi renumiţi sau opere în primă audiţie românească.

 • Missa Solemnis de Beethoven, la Ateneu
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Missa Solemnis de Beethoven, la Ateneu

  Duminică, 15 septembrie, de la ora 22.30, în cadrul Concertelor de la Miezul Nopţii de la Ateneu, Orchestra Barocă din Freiburg şi Zürcher SingAkademie, dirijate de René Jacobs, vor interpreta Missa Solemnis în Re major op. 123 de Ludwig van Beethoven. Florian Helgath este dirijorul corului, iar concertmaistru este Anne Katharina Schreiber. Adevarul.ro transmite acest concert de la ora  22.30.

 • Emoţia zilei: Leonore
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Emoţia zilei: Leonore

  Uitaţi de Otto Klemperer şi de monumentala sa înregistrare cu Fidelio din anii ’60. Demersul lui René Jacobs e antiteza acelui disc.

 • Un mare eveniment: Berliner Philharmoniker a deschis Festivalul Enescu
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Un mare eveniment: Berliner Philharmoniker a deschis Festivalul Enescu

  Recunosc că motto-ul Festivalului de anul acesta, „Lumea în armonie” mi s-a părut o găselniţă de PR, o formulă generică şi foarte corect politică. Am trăit cu această percepţie luni de zile, până acum câteva zile, când mi-am dat seama că gata! Festivalul acesta pe care-l aşteptăm timp de doi ani, chiar începe.

Modifică Setările