Concertul de la Viena, de pe 1 ianuarie, sărbătoreşte 250 de ani de la naşterea lui Beethoven, prin interpretarea compoziţiei „Contretänze“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Concertul de Anul Nou de la Musikverein
Concertul de Anul Nou de la Musikverein

Concertul de Anul Nou al Filarmonicii din Viena are loc pe 1 ianuarie 2020 sub conducerea lui Andris Nelson, la Musikverein. Unul dintre cei mai cunoscuţi şi creativi dirijori ai scenei muzicale internaţionale, Andris Nelson este directorul muzical al Orchestrei Simfonice din Boston, dar şi al Orchestrei din Leipzig. Miercuri, 1 ianuarie, de la ora 12.15, clasica feerie a Concertului de Anul Nou  va fi transmisă în direct la TVR 1 şi TVR 1 HD.

Concertul de Anul Nou de la Viena este un adevărat ritual al fiecărui început de an, o tradiţie muzicală extrem îndrăgită în întreaga lume. Cel mai mediatizat concert al tuturor timpurilor este transmis pe TVR 1 şi TVR 1 HD, de la ora 12.15, în prima zi a lui 2020.

Concertul de Anul Nou al Filarmonicii din Viena are loc sub bagheta dirijorală a lui Andris Nelson, la Musikverein, în Viena. Unul dintre cei mai cunoscuţi şi creativi dirijori ai scenei muzicale internaţionale, Andris Nelson este directorul muzical al Orchestrei Simfonice din Boston, dar şi al Orchestrei Simfonice germane din Leipzig. Din 2010, Andris Nelson a fost colaboarator permanent al Filarmonicii din Viena, dar Concertul de Anul Nou 2020 reprezintă prima ocazie când letonul Andris Nelson dirijează prestigiosul concert-eveniment internaţional.

Acest concert reprezintă pentru Filarmonica din Viena nu doar expresia dorinţei de a oferi interpretări muzicale apropiate de perfecţiune ale operelor acestui gen, dar şi de a transmite oamenilor din întreaga lume urări de Anul Nou, în spiritul prieteniei, speranţei şi păcii, în calitate de ambasador muzical al Austriei.

Pentru trecerea în Noul An, împreună cu board-ul orchestrei, Andris Nelson a stabilit un program caracterizat de seninătate, contemplativ, din repertoriul bogat al dinastiei Strauss şi al contemporanilor săi. Acest program va avea multe trimiteri la numeroasele aniversări ale lui 2020. De exemplu, valsul Freuet euch des Lebens va fi în cinstea celei de-a 150-a aniversări a clădirii Musikverein din Viena. Apoi, pentru a sărbători 250 de ani de la naşterea lui Ludwig van Beethoven, compoziţia sa, Contretänze, va fi interpretată în concertul din acest an, moment care va include şi scene de balet pentru televiziune. Filmul realizat de Georg Riha va fi, de asemenea, dedicat celebrării la nivel mondial a zilei naşterii compozitorului şi va cuprinde filmări cu diverse ansambluri filarmonice în diverse locuri din Viena şi din regiunile de sud ale Austriei.

Ludwig van Beethoven (17 decembrie 1770-26 martie 1827) va fi omagiat, la 250 de ani de la naştere, în întreaga lume prin aproximativ 1000 de evenimente.

CulturăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite