Mozart, detronat în premieră de Beethoven: compozitorul german, cel mai cântat în 2016

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ludwig van Beethoven a fost cel mai cântat compozitor în 2016, detronându-l pentru prima dată pe Wolfgang Amadeus Mozart, iar ”Simfonia a V-a” a fost lucrarea cel mai des interpretată din lume, potrivit site-ului Bachtrack.com, specializat în muzica clasică.

De asemenea, Valery Gergiev a fost dirijorul cel mai activ de pe planetă, cu 143 de concerte conduse în 2016, practic şeful de orchestră a dirijat o seară din două. 

Însă statisticile cele mai elocvente sunt cele care îi privesc pe compozitori şi repertoriile cele mai cântate. Pentru prima dată, Mozart este devansat de Beethoven, cu 3.341 de menţiuni, ”Simfonia a V-a” fiind opera cea mai cântată din lume, urmată de ”Simfonia a VII-a”. Şase opere ale celebrului compozitor se regăsesc în top 10. 

Clasamentul celor mai cântaţi compozitori este completat de Bach, Haydn, Schubert, Brahms, Schumann, Ceaikovski, Handel şi Mendelssohn. 

În top 10 al spectacolelor de operă, pe primul loc se află ”Die Zauberflöte/ Flautul fermecat”, de Mozart, ”Le nozze di Figaro/ Nunta lui Figaro”, de Mozart, ”La bohème/ Boema”, de Puccini, ”Carmen”, de Bizet, ”La traviata/ Traviata”, de Verdi, ”Don Giovanni”, de Mozart, ”Madama Butterfly”, de Puccini, ”Il barbière di Siviglia/ Bărbierul din Sevilla”, de Rossini, ”Così fan tutte”, de Mozart, şi ”Tosca”, de Puccini. 

Cei mai solicitaţi pianişti în 2016 au fost în ordinea clasamentului: Daniil Trifonov, Rudolf Buchbinder, Danes Várjon, Jean-Yves Thibaudet, la egalitate cu Nobuyuki Tsujii, Yefim Bronfman (pe locul 6), Sir András Schiff, Nikolai Lugansky, Igor Levit şi Yuja Wang, la egalitate cu Emanuel Ax. 

Companiile de dans cele mai ocupate în 2016 au fost New York City Ballet, Paris Opéra Ballet şi Birmingham Royal Ballet, iar coregrafii moderni cei mai des întâlniţi pe afişe au fost: Jiří Kylián, William Forsythe, Jerome Robbins, Akram Khan, Twyla Tharp, Sol León & Paul Lightfoot, Robert North, Crystal Pite, Arthur Pita, Edward Clug. 

În 2016, site-ul Bachtrack a centralizat în clasamente 32.459 de performanţe. Dintre acestea, 18.046 au fost concerte, 10.086 spectacole de operă şi 4.327 - reprezentaţii de dans. 

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite