Ziua Beethoven – 250 la Radio România Muzical

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

17 decembrie 1770 este ziua când a fost botezat Ludwig van Beethoven. Este data când sărbătorim 250 ani de la naşterea celui cunoscut drept "Titanul de Bonn", unul dintre cei mai importanţi compozitori din întreaga istorie a muzicii, un creator vizionar cunoscut drept reprezentant al clasicismului vienez, care anticipă însă şi zorii romantismului în muzica cultă.

Aniversare pe undele radio

Radio România Muzical a pregătit în 17 decembrie Ziua Beethoven: între orele 7.00 şi 24.00, 7 emisiuni urmărind cronologic creaţia Beethoven, cu lucrările cele mai importante, în interpretări consacrate.

În cadrul emisiunii care debutează la ora 7.00, pot ascultate primele opusuri din genurile care l-au consacrat pe Ludwig van Beethoven: trio cu pian, sonata pentru pian, sonata pentru vioară şi pian, sonata pentru violoncel şi pian, concertul pentru pian şi orchestră, cvartetul de coarde. Realizator Andreea Kiseleff.

De la ora 10.00 pot fi reascultate cele două rubrici Copilărie de compozitor dedicate de Liviu Peţu lui Ludwig van Beethoven, continuând cu audiţia Simfoniilor I şi a II-a, Romanţelor pentru vioară şi orchestră, printre altele, într-o selecţie realizată de Ştefan Costache.

De la ora 13.05, Sorina Bobeico prezintă Simfonia a III-a, Eroica, Sonata pentru pian Appassionata şi selecţiuni din singura operă semnată de Beethoven, Fidelio.

De la ora 15.30, sunteţi invitaţi să ascultaţi înregistrarea concertului cameral propus de Radio România Muzical pentru sărbătorirea anului Beethoven 250, un concert cameral din cadrul proiectului "Moştenitorii României muzicale" organizat de Radio România Muzical şi Rotary Club Pipera. Special pentru acest concert a fost comandată o lucrare inspirată de Beethoven compozitorului Dan Dediu - astfel s-a născut Cvartetul nr. 7 Fur Ullise, care poate fi ascultat pe 17 decembrie în primă audiţie radiofonică. Alături de această lucrare, în programul propus de celebrul Cvartet Arcadia din Cluj figurează Cvartetul op. 131 de Beethoven. Înregistrarea concertului a fost realizată pe 1 noiembrie 2020, la Sibiu, în cadrul Stagiunii Florescu, Fernandez & Friends.

De la ora 17.00, Irina Cristina Vasilescu continuă parcursul cronologic al creaţiei beethoveniene: pot fi ascultate, printre altele, două celebre concerte: nr. 4 pentru pian şi orchestră şi unicul concert de Beethoven pentru vioară şi orchestră.

De la ora 19.00, Larisa Clempuş vă invită la prima audiţie radiofonică a discului Beethoven 250 propus de Editura Casa Radio în cadrul colecţiei Radio România Muzical. Simfoniile a V-a şi a VII-a, interpretate de Orchestra Naţională Radio, sub bagheta a doi mari dirijori, Horia Andreescu şi Cristian Măcelaru, împreună cu mărturiile lor despre viziunea personală asupra acestor celebre partituri beethoveniene.

De la ora 20.30, Laura Mânzat aduce în prim plan binecunoscutul concert nr. 5 pentru pian şi orchestră "Imperialul", emblematica Simfonie a IX-a cu "Oda bucuriei", actualul imn al Uniunii Europene, ultima sonata pentru pian, op. 111, dar şi două cvartete din creaţia târzie a Titanului de la Bonn: op. 132 şi op. 135, acesta din urmă, ultima creaţie din catalogul opusurilor beethoveniene.

Aniversare în social media

Ziua Beethoven se desfăşoară şi pe contul facebook Radio România Muzical, devenit în ultimele luni una dintre cele mai mari scene virtuale româneşti pentru muzica clasică. De la ora 11.00 puteţi urmări înregistrarea spectacolului "Copilăria lui Beethoven", o producţie a Teatrului Odeon. De la ora 18.00 poate fi vizionată înregistrarea realizată în 1 noiembrie 2020 la Sibiu de Cvartetul Arcadia, de la ora 19.00, un concert din 2018 cu Christian Zacharias şi Orchestra Filarmonicii George Enescu protagonişti, iar de la ora 20.00, ultimul concert din cadrul festivalului SONORO, susţinut pe 9 decembrie 2020, având creaţia beethoveniană în prim plan.

În galeria video de pe contul FB Radio România Muzical, playlistul Camera albastră ce-l are în prim plan pe cel mai cunoscut dirijor român al momentului, Cristian Măcelaru, cuprinde înregistrări accesibile oricând, dedicate lui Beethoven şi principalelor lui simfonii.

Beethoven-250 şi în 31 decembrie 2020

Marcarea aniversării Beethoven 250 continuă până la finalul anului, prin difuzarea pe undele radio a unui concert emblematic. Pe 31 decembrie, de la ora 15.30, este programat concertul susţinut de West Eastern Divan Orchestra, dirijor Daniel Barenboim la Bonn, pe 17 decembrie, chiar în oraşul unde s-a născut Beethoven.

Pe parcursul anului 2020, Radio România Muzical a propus serialul săptămânal Beethoven - 250 ani de nemurire, realizat de Anca Ioana Andriescu. Toate ediţiile pot fi reascultate aici.

Pe parcursul verii 2020, la Radio România Muzical a fost difuzată, în serial, integrala lucrărilor cu număr de opus semnate de Ludwig van Beethoven.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite