Străjerul izmenelor

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Străjerul izmenelor din Câmpina          FOTO arhitecturasiurbanisminromania.blogspot.ro
Străjerul izmenelor din Câmpina          FOTO arhitecturasiurbanisminromania.blogspot.ro

Balconul, asemenea gardului unei proprietăţi urbane, trebuie să aibă rol de element de trecere între spaţiul public şi cel privat, dar i se adaugă şi funcţiunea de spaţiu de relaxare, asemenea unei grădini.

Urbanismul, în acest caz, jonglează cu principiul porozităţii elementelor de împrejmuire a unei proprietăţi urbane, care se poate explica prin existenţa unui spaţiu semideschis între stradă şi casă. Balcoanele închise precum o cazemată şi gardurile înalte din ziduri fără goluri anulează acest principiu şi tranformă proprietatea într-o fortăreaţă. Spaţiul de trecere este anulat, rezultatul fiind înstrăinarea totală faţă de stradă, lipsa comunicării cu oraşul.

În vremea în care în Ţările Române funcţionau Regulamentele Organice, s-a dezbătut dacă balconul trebuie să fie de tip oriental (închis precum o cameră, care ieşea mult în stradă) sau occidental (deschis, de dimensiuni medii, destinat relaxării şi comunicării cu strada). Comisia respectivă a adoptat modelul occidental, iar marele incendiu de la 1847 din Bucureşti aproape că a stârpit clădirile de inspiraţie otomană. Mai jos putem vedea case de inspiraţie otomană în Bucureşti (1 şi 2) şi reconstituiri ale acestora din 1935, în cadrul Lunii Bucureştilor (3).

image

FOTO arhitecturasiurbanisminromania.blogspot.ro

În perioada regimului comunist, noile ansambluri de blocuri păstrau modelul occidental de balcon (era şi necesar, căci jocul formelor acestora mai condimenta puţin sărăcia volumetriei blocurilor tipizate), dar funcţionalitatea acestora a fost deturnată spre practici mult mai orientale decât se dorea.

Utopia comunistă conform căreia oamenii unei comunităţi uniformizate social au şi nevoi similare (teorie folosită în scopul asanării sociale) a făcut ca noile apartamente din blocuri să fie pentru toţi şi nimeni deopotrivă. Dimensiunile lor meschine (anii 1980 au adus apartamente cu o suprafaţă mai mare, cu baie suplimentară şi chiar încă o cămară, dar densitatea noilor construcţii anulează spaţiul urban, generându-se alte angoase sociale), lipsa spaţiilor de depozitare, lipsa unei încăperi cu funcţiune de uscătorie în fiecare apartament etc, a mânat pe noii locatari (chiriasi ai statului, în fapt) să găsească tot felul de soluţii: folosirea spaţiilor tehnice drept boxe de depozitare, dezafectarea "ghenelelor" şi folosirea lor în acelaşi scop, dar, mai ales, sacrificarea balconului, care devine o anexă a cămării.

Utopia comunistă - conform căreia oamenii unei comunităţi uniformizate social au şi nevoi similare - a făcut ca noile apartamente din blocuri să fie pentru toţi şi nimeni deopotrivă.

Frigul din apartamente şi lipsa de cultură a populaţiei adusă din mediul rural a generat mania închiderii balcoanelor. Acest lucru a căpătat o dimensiune universală dupa anul 1990, când interdicţiile au fost anulate. Curios lucru legat de modul în care gândesc şi se comportă românii este că balcoanele se închid chiar şi la apartamentele din blocurile recent construite, ce beneficiază de o suprafaţă mare şi o bună izolare termică!

Din punct de vedere al imaginii urbane rezultă oraşe triste, cu imobile având faţade sluţite şi pestriţe, parazitate de aparate de climatizare, iar balcoanele adăpostesc în continuare cantităţi impresionante de murături, cârnaţi sau izmene mângâiate de soarele acestei toamne călduroase, legănând duios în bătaia vântului.

În incheiere o imagine cu balcoane din Câmpina, precum în fotografia de titlu, doar că acestea din urma respectă normele bunului-simţ.

Balcoane din Campina

FOTO arhitecturasiurbanisminromania.blogspot.ro

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite