Proiectarea grădinii. Ce facem când ne mutăm la curte?
0Ok, ne-am mutat la casă, ce e de făcut? Păi în primul rând grădina! Altfel am fi rămas la bloc, unde am fi îngrijit vreo două-trei muşcate pe balcon şi cam atât. O variantă mult mai simplă de altfel, dar care nu ne poate da acelaşi sentiment de libertate şi relaxare precum minutele petrecute la umbra unui nuc ori satisfacţia recoltei proprii din grădina de legume.
Nu vă mutaţi la curte dacă nu vă pasionează amenajarea spaţiilor exterioare! Nu trebuie să vă pricepeţi la toate tipurile de plante, dar este esenţial să fiţi măcar dispuşi să apelaţi la un peisagist dacă grădinăritul nu se numără printre hobby-urile dumneavoastră. Când stai la casă nu este suficient ca ea să fie frumoasă doar la interior!
Aranjarea grădinii este de preferat să fie planificată integral. E mai simplu decât să gândim pe bucăţi, pentru că s-ar putea să se vadă ”îmbinăturile”.
Iată câteva sfaturi utile:
#1 Faceţi o analiză a solului înainte de a începe să cumpăraţi plante decorative şi arbuşti. S-ar putea ca unele dintre ele să nu aibă datele necesare pentru a se adapta la tipul de pământ pe care îl aveţi în curte.
#2 Dacă nu sunteţi foarte pasionaţi de grădinărit, alegeţi soiuri care se întreţin uşor. Spre exemplu, pomii şi arbuştii au nevoie de mai puţină îngrijire decât tufele de flori. Sădiţi un covor de gazon şi câteva plante căţărătoare şi aveţi o curte curată şi răcoroasă, în care să vă petreceţi timpul liber.
#3 Alegeţi soiurile de plante şi locul în care le veţi sădi în funcţie de poziţia soarelui. Unele dintre ele rezistă bine la temperaturi ridicate, altele nu.
#4 Nu ştiţi ce să puneţi în curte? Întrebaţi un specialist! O vizită la un magazin de DIY din România v-ar putea scoate din încurcătură. În departamentele specializate pentru curte şi grădină găsiţi unelte necesare îngrijirii spaţiilor verzi, mobilier adecvat pentru diferite stiluri decorative, pomi şi plante (seminţe sau răsaduri) din soiuri variate. Întrebaţi personalul specializat despre fiecare dintre ele. Informaţiile furnizate vă vor fi de mare ajutor în luarea deciziilor.
#5 Gândiţi planul grădinii în funcţie de punctele cardinale, de poziţionare şi de vecini. Vegetaţia din propria curte vă poate spori gradul de confort, creând oaze răcoroase de relaxare şi creşte nivelul de intimitate, opturând vizibilitatea trecătorilor şi vecinilor.
#6 Dacă aveţi deja o grădină ce nu a trecut cu bine de sezonul rece, e recomandat să o regândiţi până vine primăvara, când veţi începe să petreceţi mai mult timp afară.
#7 Pentru plantele iubitoare de căldură, gândiţi-vă încă din toamnă cum se le creaţi un mediu propice pentru a trece iarna. Montarea unor solarii le-ar putea proteja şi ajuta să reziste la temperaturi scăzute.
#8 Chiar dacă sunteţi mai iubitori de flori şi verdeaţă, nu cumpăraţi plante în neştire atunci când vă amenajaţi curtea. Riscaţi să nu obţineţi rezultatele dorite din cauza suprapopulării. Spre exemplu, dacă aţi umplut curtea cu pomi, nu e o idee prea bună să mai faceţi şi o grădină de legume. Umbra deasă de la arbori nu va permite răsadurilor să crească prea bine.
#9 Nu proiectaţi curtea precum o grădină botanică. Ea trebuie să fie în egală măsură decorativă şi funcţională. Nu pierdeţi din vedere amenajarea unui spaţiu de joacă pentru copii, dar şi a unui grătar pentru petreceri în aer liber. Varietatea pieselor de mobilier pentru exterior este atât de mare, încât sigur veţi găsi mese, scaune, şezlonguri, bănci, pavilioane, etc. din care să alegeţi. Dacă spaţiul vă permite, montaţi şi o piscină, fie ea şi gonflabilă. Vara este întotdeauna binevenită!
Dacă v-a plăcut subiectul, puteţi citi AICI mai multe articole despre amenajarea teraselor, balcoanelor şi curţilor.
Spor la grădinărit şi la decorarea spaţiilor exterioare!