În premieră, Trump prezice că dacă nu va câștiga „ne vom putea trezi cu războaie majore în Orientul Apropiat și poate cu cel de-al Treilea Război Mondial”
0Este o schimbare importantă de mesaj care implică o evoluție dramatică de la predicția că în cazul în care va pierde alegerile, va curge sânge pe străzi. De data asta, în clar, știind foarte bine ce implicații globale au declarațiile sale, fostul președinte american vorbește despre posibilitatea certă ca, în cazul în care va pierde alegerile, să se poată ajunge la cel de-al Treilea Război Mondial, consecință, continuare sau punct culminant al unui scenariu apocaliptic care să înceapă printr-o serie de războaie „majore” în Orientul Apropiat. Mesaj dramatic, cu atât mai mult cu cât era pronunțat în contextul întâlnirii cu premierul israelian.
Cui îi este adresat însă mesajul? Aparent, comunității internaționale. În realitate, în opinia mea, Trump rămâne în scenariul alegerilor prezidențiale și, ca atare, se concentrează exclusiv asupra sensibilităților și, mai ales, temerilor proprii electoratului american. Este, ca de obicei, un excelent analist al sondajelor de opinie și, ca atare, știe cu să exploateze – măcar pentru grupa sa de alegători dedicați – semnalele care vorbesc despre neliniștile pentru viitor. În acest sens, să vedem (sau să revedem) ce spun statisticile despre modul în care răspund americanii la întrebarea esențială pentru viitor, cea legată de un al Treilea Război Mondial și, în acest caz, cred că avem o bază pentru a înțelege modul în care Trump și echipa sa de campanie construiesc răspunsul la această temă.
În luna martie a acestui an apărea un sondaj realizat de YouGov despre care s-a vorbit destul de puțin deoarece a fost considerat nedrept de alarmist i, în general, cum se întâmplă de atâtea ori, liderii politici au crezut că nu este cazul să fie alarmată inutil opinia publică. Dar vă aparține nu numai să analizați dvs. datele, dar și să vedem împreună pe ce se bazează în mod real abordarea lui Trump care introduce în logica de campanie percepția a 3 americani din 4 care cred că este posibil ca un alt război să izbucnească următorii 5 sau 10 ani. Și că este posibil ca un asemenea conflict să presupună folosirea armelor nucleare:
Interesant, în același context al logicii mesajului lui Trump, răspunsul afirmativ pe care majoritatea americanilor îl dau la întrebarea privind înrolarea voluntară în cazul unui pericol iminent:
Poate liderii noștri politici și militari vor fi atenți și la lista țărilor pe care americanii le consideră aliații siguri ai SUA în cazul unui conflict. Cu tristeți, să observați că numele României nu apare acolo, cu toate discursurile pe care le-am auzit privind importanța noastră excepțională în calitate de aliați strategici ai SUA.
Dar, pe fond, marea întrebare din acest moment este dacă Trump chiar crede în această perspectivă, astfel exprimată, despre posibilitatea izbucnirii celui de-aln Treilea Război Mondial sau, pur și simplu, este o simplă temă de campanie care urmează să se dizolve printre alte priorități de mandat, dacă acesta se va confirma?