Ghid de călătorie geopolitic (ultima parte) – BRICs şi viitorul puterii
0În prezent, BRICs are un potenţial uriaş. Cu aproape 3 miliarde de oameni şi cu un produs total brut de 14 trilioane de dolari este un vector de putere important la nivel mondial. În ceea ce priveşte produsul total brut, este pe locul 3 după Uniunea Europeană cu 16 trilioane de dolari şi Statele Unite ale Americii cu 15 trilioane de dolari.
Va reuşi oare BRICs să schimbe faţa lumii şi să realizeze un transfer de putere dinspre un pol economic dominat de SUA spre un pol economic dominat de China?
La ultimul Summit BRICs, al cincilea, ţinut în Durban, Africa de Sud, ţările membre au accelerat dorinţa de a schimba arhitectura actuală a lumii. Tema principală a Summit-ului a fost Parteneriatul pentru Dezvoltare, Integrare şi Industrializare BRIC-AFRICA. Până în anul 2015, schimburile comerciale între Africa şi BRICs vor fi de 500 de miliarde de dolari. Admiterea Africii de Sud în acest grup exclusivist este şi acum, după trei ani, discutată. Părerea noastră este că Africa de Sud este poarta către Africa plină de resurse şi că Africa de Sud poate impune modelul său întregii Africi. O altă explicaţie este o mutare decisivă pe tabla de şah a lumii în favoare BRICs şi în defavoarea polului americano-european.
Ţara cea mai entuziasmată de organizarea acestui summit a fost Rusia. Înainte de participarea la summit, Vladimir Putin a semnat Conceptul de Participare al Rusiei la BRICs. Primul şef de stat care ia o astfel de decizie este Vladimir Putin. Acesta doreşte ca BRICs să se transforme dintr-un forum de dialog într-un mecanism amplu cu interacţiuni strategice care să aibă în vedere problemele actuale ale lumii. Preşedintele Rusiei doreşte ca statul său să se dezvolte împreună cu BRICs, o dovadă de maturitate geopolitică. Putin realizează că singură, Rusia, va avea obstacole majore în calea dezvoltării. După cum am afirmat mai sus, în noua lume, trebuie să fii cât mai implicat, conectat şi interdependent pentru a te dezvolta. Grevi avea dreptate când afirma că trăim într-o eră interpolară.
Declaraţia Summit-ului BRICs de la Durban este un document ce cuprinde 47 de puncte, planuri de acţiune şi noi direcţii de cooperare ce trebuiesc atinse. Declaraţia BRICs din acest an este un document ce ne demonstrează că statele BRICs doresc o cooperare solidă şi adâncită. Înainte de a se organiza acest summit, delegaţiile din ţările membre s-au întâlnit în prealabil pentru a discut viitoarele teme ale summit-ului. Forumul Academic, Forumul Business şi Forumul Economic al statelor BRICs au prefaţat acest summit.
Principalele probleme discutate au fost criza economică, stabilitatea internaţională şi cooperarea în cadrul BRICs. Criza economică este o problemă destabilizatoare la nivel mondial. Noua Bancă de Dezvoltare BRICs, fondată în cadrul acestui summit la data de 27 martie 2013, va dispune de un fond de ajutorare financiară de 100 de miliarde de dolari. Această bancă este văzută de mulţi ca o alternativă la FMI şi Banca Mondială. Tot în cadrul acestei teme s-a iniţiat înfiinţarea unei agenţii internaţionale de rating financiar. Arhitectura financiară globală îşi schimbă încet dar sigur arhitectul . Dorinţa de reformă a statelor membre este reprezentată şi de susţinerea unui director al Organizaţiei Mondiale a Comerţului, statele membre doresc un director general provenit dintr-o economie emergentă.
Stabilitatea internaţională a fost o temă intens discutată la acest summit. Pe agenda de lucru au apărut problema siriană, conflictul din Orientul Mijlociu, destabilizarea Republicii Democratice Congo şi a Republicii Centrafricane, dosarul nuclear iranian Statele membre salută alegerea Palestinei ca stat observator la Organizaţia Naţiunilor Unite.
Cooperarea între statele membre BRICs trebuie întărită şi dezvoltată pe cât mai multe nivele. Noile direcţii de cooperare deschise de acest summit sunt diplomaţia publică, dezvoltarea cooperării anticorupţie, cooperarea agenţiilor naţionale anti-drog, energie, turism, evenimente sportive de anvergură şi sport. Înfiinţarea unui secretariat virtual este un prim pas către instituţionalizarea BRICs. Această idee a fost sprijinită de toate statele.
Declaraţia de la Durban creionează şi câteva Planuri de acţiune ce vor specifica întâlniri guvernamentale pe mai multe paliere de cooperare şi colaborare. Acest summit va rămâne în istorie ca summit-ul a dat naştere unui pol de putere BRICs. Cooperarea profundă şi instituţionalizarea acestui forum de state va fi o tranziţie către o nouă arhitectură financiară. Statele Unite ale Americii şi Uniunea Europeană vor rămâne nişte poli de putere importanţi dar dacă BRICs îşi va menţine cooperarea la un asemenea nivel ne putem aştepta ca în 25 de ani lumea să se ghideze după BRICs nu după Washington şi Bruxelles. Tranziţia către acest nou pol de putere va fi lentă, de durată. Nu trebuie să ignorăm că statele BRICs au încă serioase probleme în ceea ce priveşte dezvoltare. Dacă nu şi le vor rezolva BRICs va deveni forumul statelor etern emergente şi subdezvoltate. Timpul şi istoria vor judeca aceste evoluţii, istoria are sau nu are sens dar are din plin surprize şi ironii.
A fost ultimul articol din Ghidul de calatorie geopolitic...