Filme sustenabile - cultură sustenabilă
0Din ce în ce mai multe filme sunt finanțate pentru producție în România, cu un val de tineri scenariști, regizori, producători, care aparente au prindere bună la publicul lor țintă - Generația Z. Cum sunt aceste filme îndreptate spre criteriile sustenabilității? De ce sunt importante?
Ce este ESG (Environmental, Social & Governance)?
ESG este un acronim folosit să înglobeze factorii de mediu, cei sociali și de guvernanță care sunt folosiți pentru a evalua performanța și responsabilitatea unei companii. Investițiile ESG sunt cele care țin cont de acești factori în alegerea activelor financiare. ESG este un trend global care reflectă preocuparea tot mai mare pentru sustenabilitate și impactul social al afacerilor.
Ce înseamnă o producție artistică aliniată cu criteriile ESG?
Producția sustenabilă (durabilă) de film este un concept care implică realizarea de filme cu accent pe problemele de mediu, economice și sociale (ESG) pe care acestea le pot genera sau beneficiile pe care producția, în sinea ei, le poate aduce în sprijinul celor trei criterii enumerate anterior. Scopul este de a reduce și de a compensa emisiile de carbon, de a utiliza resursele în mod eficient și de a sprijini comunitățile locale.
Cum se realizează un film sustenabil (durabil)?
Realizarea unui film durabil implică punerea în aplicare a unor practici ecologice pe parcursul întregului proces de producție a filmului. Iată câțiva pași pe care îi poți face pentru a face un film sustenabil:
1. Ecologizarea pre-producției sustenabilă: primul pas este cel de a conștientiza impactul pe care procesului de producție îl va avea asupra mediului înconjurător. Compania de producție trebuie să caute modalități de a reduce consumul de energie și emisia de deșeuri, cum ar fi utilizarea storyboard-urilor digitale, reducerea călătoriilor inutile și aprovizionarea cu materiale ecologice.
2. Utilizarea practicilor de producție sustenabilă: în timpul fazei de producție, trebuie angajate practici durabile, cum ar fi utilizarea iluminatului eficient din punct de vedere energetic, reducerea deșeurilor de plastic și utilizarea transportului ecologic. Vor fi luate în considerare utilizarea surselor regenerabile de energie pentru alimentarea consumatorilor, cum ar fi energia solară sau eoliană.
3. Reducerea emisiilor: se vor căuta modalități de a reduce emisiile de carbon pe tot parcursul procesului de producție. Aceasta ar putea include utilizarea vehiculelor hibride sau electrice sau compensarea emisiilor investind în programe de compensare a carbonului.
4. Se vor alege locații sustenabile: atunci se vor alege locații de filmare, va fi luate în considerare impactul site-ului de producție asupra mediului înconjurător. Trebuie căutate locații ușor accesibile pentru a reduce emisiile din transport și locații care au un impact redus asupra mediului, cum ar fi amplasamentele naturale sau clădirile acreditate ecologic.
5. Ecologizarea post-producției: La etapa de editare și montaj, se vor căuta modalități de a reduce risipa și consumul de energie. Se vor lua în considerare utilizarea sistemelor de editare în cloud, pentru a reduce nevoia de servere locale și pentru spori randamentul energetic al echipamentelor post-producție.
6. Promovarea sustenabilității în film: se va utiliza filmul ca o platformă de promovare a sustenabilității, pentru a crește gradul de conștientizare cu privire la problemele de mediu. Trebuie luate în considerare încorporarea temelor de mediu în poveste și utilizate campania de marketing a filmului ca o oportunitate de a promova practici durabile.
În concluzie, realizarea unui film sustenabil implică luarea în considerare a impactului procesului de producție asupra mediului înconjurător și punerea în aplicare a practicilor care reduc deșeurile, consumul de energie și emisiile de carbon. Sunt importante măsurile luate pentru a face producția de film mai sustenabilă, nu numai reducerea impactului pe care întregul proces de producție îl are asupra mediului înconjurător, dar și creșterea gradului de conștientizare cu privire la problemele de sustenabilitate prin intermediul filmului.
Producțiile românești nu au parte de finanțare sustenabilă
Oameni de treabă, Capra cu trei iezi, Metronom, Phoneix. Har/Jar, Mirciulică, Nunți, botezuri, înmormântări, Teambuilding, R.M.N., Două inimi, Hai hui în timp, Gata oricând!, Clouds of Chernobyl, Al cui câine sunt?, Secretul lui Zorillo, Fără prelungiri, Nonconformistul 2, Odată pentru totdeauna, Maria Tănase, Mihai Viteazul: Prințul legenda Europei, Almanah Cinema. Șase filme scurte, Taximetriștii, Romina VTM, sunt doar câteva dintre producțiile anilor 2022-2023. Dintre toate acestea, nici măcar unul nu și-a declarat emisiile de gaze cu efect de seră din procesul de producție.
Cu toate acestea, producătorii de film din România pot obține finanțare pentru o producție sustenabilă de film în Europa. Există mai multe inițiative și programe care susțin practicile de filmare ecologică și oferă stimulente cineaștilor care le urmăresc. Spre exemplu, Comisia de Film din Trentino a lansat GREEN FILM, un proiect care oferă bonusuri financiare producțiilor care adoptă măsuri ecologice.
În mod similar, Fondazione Sardegna Film a creat "Sardinia Green Shooting Protocol", un ghid și un sistem de recompensare pentru realizarea de filme sustenabile pe insulă. Un alt exemplu este Observatorul European al Audiovizualului, care a publicat un raport privind modul în care colaborarea internațională poate stimula producția sustenabilă de film în Europa.
Finanțarea producției cinematografice sustenabile în România nu este foarte frecventă sau bine stabilită - un mod politicos de a spune că nu există. Principala sursă de finanțare a producției cinematografice din România este Centrul Național al Cinematografiei, care alocă fonduri pe criterii artistice și diversitate culturală. Cu toate acestea, nu se menționează durabilitatea sau impactul asupra mediului înconjurător ca parte a procesului lor de evaluare.
Ca să evităm aparențele unui articol slab documentat, am verificat site-ul CNC din scoarță în scoarță pentru măcar o brumă de durabilitate și/sau sustenabilitate. "Nothing Found" este puțin spus. Nici măcar o mențiune razantă sau o traducere spartană a inițiativelor EUFCN pentru producțiile cinematografice sustenabile. Așa că le enumerăm noi:
Filmul verde - Inițiativa EUFCN în producția cinematografică sustenabilă
EUFCN – Rețeaua Comisiilor Europene de Film este o asociație non-profit care sprijină și promovează industria și cultura cinematografică europeană.
Principalele sale obiective sunt crearea unei rețele a celor mai active Comisii Europene de Film; promovarea schimbului de informații între membri; pentru a susține dezvoltarea căutărilor de locație și a oportunităților de fotografiere; și să desfășoare activități profesionale și educaționale pentru membrii săi.
EUFCN se angajează să promoveze și să promoveze o industrie cinematografică mai durabilă și mai eficientă în Europa.
Comisiile de film joacă un rol activ în creșterea gradului de conștientizare cu privire la impactul producției de film asupra mediului și în oferirea de soluții pentru o abordare ecologică.
Alte programe și platforme europene pentru film sustenabil
Misiunea Green Screen este de a inspira și educa lumea nomadă a producției cinematografice prin crearea unor practici de lucru durabile. Prin reducerea impactului elementelor esențiale de filmare asupra mediului înconjurător, cum ar fi transportul, construcția, iluminatul și cateringul, Green Screen aspiră să conducă producția europeană de film și televiziune într-un mod de viață mai ecologic.
Eureca este o acțiune-pilot care primește sprijin din partea Interreg Europe ca parte a ecranului verde. Eureca își propune să dezvolte un calculator de carbon care să poată fi aplicat pe scară largă în întreaga industrie audiovizuală din Europa.
În 2012, o serie de membri Cine Regio au decis să formeze subgrupul Green Regio, al cărui scop este de a crește gradul de conștientizare și de a face schimb de cunoștințe cu privire la instrumentele, măsurile și politicile sustenabile de producție cinematografică. Citiți Raportul Cine Regio Green 2020.
Green Film Shooting oferă o platformă pentru sustenabilitate în industria media, prin prezentarea abordărilor metodelor de operare durabile – atât în Europa, cât și în întreaga lume. Citiți numărul Green Film Shooting Magazine 2020.
Grupul de lucru pentru sustenabilitate al EFAD a fost inițiat în februarie 2020 cu scopul de a face schimb de bune practici și informații cu privire la inițiativele durabile lansate de fondurile naționale de film și de alți parteneri din sectorul public și privat.
Până și peste ocean, în SUA, producția de film se orientează către sustenabilitate prin Green Production Guide (GPG), un instrument online de reducere a emisiilor de carbon și a impactului asupra mediului înconjurător, instrument promovat de Fundația Gilda Producătorilor de Film din America încă din anul 2010.
În concluzie, industria filmului este o industrie. Produce efecte asupra mediului înconjurător, chiar izolat, în zone de frumusețe naturală nespecificată, unde responsabilitatea producătorilor trebuie să iasă în evidență prin măsurile lor preventive de conservare a mediului, cât și cele corective de readucere la starea lor impecabilă, prealabilă activităților de producție cinematografică sau chiar la o stare mai bună. În același timp, promovarea culturii și vizibilității comunităților gazdă în procesul de producție este, din nou, responsabilitatea celor care dezvoltă producție artistică în regiune, fie în producție sau documentare ulterioare.