EXCLUSIV Se pune de-o fraudare a voturilor la Galaţi?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Un susţinător al lui Oprescu va veghea masiv la urne. Foto: contul său de Facebook
Un susţinător al lui Oprescu va veghea masiv la urne. Foto: contul său de Facebook

Zeci de acreditări pentru televiziunea lui Pâslaru * De la 0 angajaţi la calificare în masă la locul de muncă? * Fundaţia care îl sună pe Vanghelie şi zboară către secţiile diasporei * Lider deghizat în personaj de Halloween * La Galaţi, doar sugarii nu votează. Nu încă...

În prag de alegeri prezidenţiale, parcurgerea deciziilor Biroului Electoral Judeţean al circumscripţiei 18 Galaţi scoate la iveală o renaştere a mass-media din zonă. Dar şi cât de interesant a devenit cotul Dunării la capătul dinspre Deltă pentru activiştii drepturilor omului.

Televiziune locală cu staff de naţională

Deputatul Florin Pâslaru este foarte cunoscut jurnaliştilor gălăţeni, nu atât datorită proceselor sale cu ANI de pe urma cărora este mereu cât pe ce să-şi piardă locul în Parlament. Nici de pe urma calităţilor de turnător dovedit al Securităţii. Ci mai ales pentru remuneraţiile oferite la instituţiile de presă la care a fost acţionar sau pe care le deţine prin soţia şi fiul său. Nu doar de salarii şi plata lor s-au plâns mulţi, dar unii vorbesc şi de un dosar penal pentru stopaj la sursă, cu implicarea unui senator PSD şi peste un milion de euro pagubă. Dosar despre care însă nu se mai ştie nimic, zăcând probabil prin vreun fişet de parchet.

Deputatul PSD Florin Costin Pâslaru, la TV Galaţi

Culmea, fix TV Galaţi şi Radio 1 au primit acreditare pentru nu mai puţin de 65 de reprezentanţi interni în secţiile de votare. Licenţele celor două organe media sunt deţinute de PAF Media, firmă cu 0 (zero) angajaţi, dar acţionari Valerica şi Florin Pâslaru jr. Numărul de reprezentanţi este halucinant nu doar pentru că TVG este cunoscută drept televiziunea de la care a fugit toată lumea unde a văzut cu ochii. Şi nici pentru că Radio 1 nu se mai aude de ani buni în Galaţi, pe lângă antena acestuia recepţionându-se azi foarte clar şi stereo un post naţional de sport. Dar şi pentru că România TV, ditamai televiziunea naţională şi corespondenţi în toate judeţele, la nivelul întregii ţări, are sub 70 de reprezentanţi acreditaţi, aceeaşi listă cumulată fiind remisă tuturor BEJ-urilor.

Pe o listă de acreditări depusă de TV Galaţi la referendumul din iulie 2012, din cei 45 de reprezentanţi, aproximativ 15 nume puteau fi recunoscute ca aparţinând reporterilor şi cameramanilor acesteia, inclusiv şoferului, Lăcătuş Alexandru. Conform site-ului Camerei Deputaţilor, acesta apare şi ca persoană de contact la cabinetul din teritoriu al lui Pâslaru. Numele său se regăseşte şi pe actuala listă, pentru alegerile prezidenţiale. Tot pe aceasta, apar nume ce coincid cu al unui PFA legumicultor de roşii din Tecuci care a beneficiat de subvenţii de la stat interpelate de Pâslaru, al unei fete supraponderale care vinde poşete postate pe Facebook, al unei învăţătoare, al unei administratore de firmă cu „Media” în titulatură şi sediu declarat la fostul sediu al TVG, dar şi al unui administrator de firmă de comerţ cu alimente, băuturi şi tutun etc.…

În mod cert, cazul va intra şi în atenţia Inspectoratului Teritorial de Muncă Galaţi. Să ne amintim că, în martie acest an,  acesta s-a nimerit în control când un supermarket îşi făcea inventarul, la preluarea spaţiului de la un alt supermarket. Au fost descoperite atunci „794 de persoane angajate temporar fără forme legale”, iar „conducerea s-a ales cu plângere penală” întrucât „din punctul de vedere al legislaţiei în domeniu, ar fi trebuit să li se încheie, pentru cele două zile de activitate, contract individual de muncă”. Deci, la Galaţi, cu siguranţă jurnaliştii lui Pâslaru nu vor mai munci pe degeaba la aceste alegeri...

O fundaţie cu lipici la PSD şi Oprescu

Recordul de acreditaţi la alegerile prezidenţiale pe raza judeţului Galaţi este însă deţinut de Fundaţia Millenium for Human Rights. Nu mai puţin de 184 de observatori interni, când Pro Democraţia sau Societatea Timişoara au doar câte unu-doi.

Fundaţia MHR „s-a înfiinţat datorită unei idei născute cu ocazia participării la un congres pentru pace” scrie pe contul lor de Facebook. Că site nu au, a fost suspendat pentru neplată.

România liberă observa că FMHR face de toate, de la ajutorarea urmaşilor eroilor martiri ai Revoluţiei la a milita pentru respectarea drepturilor omului, sprijinirea refugiaţilor, ajutorarea animalelor abandonate şi protejarea mediului ambiant. Dovadă şi sloganul: “Faceţi Ceva. Orice”.

Amos News publica în 2007 o ştire conform căreia Radu Sorin  Daniel, preşedintele ONG-ului, anunţa că în şedinţa FMHR s-a decis ca un număr de 127 de membri, care intraseră în Partidul Conservator, să se retragă definitiv, “datorită situaţiei creată în PC prin demiterea domnilor Chelaru şi Codrin Ştefănescu, pentru care şi noi am venit în partid”. Chestionat de România liberă asupra realităţii din spatele comunicatului de presă, Radu Sorin Daniel s-a dezvinovăţit:

„Mi-au pus eticheta de om al PSD. Dacă am văzut că nu scap, m-am făcut prieten cu toţi. Am avut nevoie de ceva, l-am sunat pe Marian Vanghelie, s-a rezolvat.

În 2008, Hotnews atrăgea atenţia asupra susţinerii lui Radu Sorin Daniel pentru Sorin Oprescu. RSD apare alături de staff-ul de campanie al lui Sorin Oprescu, aplaudându-l frenetic pe doctorul „independent”. Iată-l chiar în filmul de mai jos, de la momentul 1’25”. (click pe imagine pentru video)

image

FMHR a avut peste 500 de observatori acreditaţi în secţiile de votare din Bucureşti la alegerile locale din iunie 2008. Totodată, Millenium a comandat şi publicat şi un sondaj pentru candidaţii la Primăria Capitalei, sondaj în care nu a fost specificat institutul care l-a efectuat.

“Da, am fost alături de Sorin Oprescu şi l-am susţinut, dar aşa i-am susţinut şi pe ceilalţi candidaţi la Primăria Capitalei. L-am susţinut şi pe domnul Orban, şi pe domnul Blaga, nu văd care este problema. Mi se pare absolut normal să mă duc şi să-l susţin pe domnul Oprescu când acesta, în ’90 a avut grijă de mine. Am fot revoluţionar şi am făcut greva foamei, iar domnul Oprescu m-a luat la spital şi a avut grijă de mine,

a declarat atunci Radu Sorin Daniel către Hotnews.

Radu S. Daniel, preşedintele FMHR, în timpul liber dintre alegeri: apariţie inedită la Vocea României

Însă cu toate problemelor materiale ce au dus la suspendarea site-ului, FMHR a fost foarte activă la alegerile parlamentare europene din acest an, având nu mai puţin de 38 de observatori la secţiile de votare din străinătate. Asta în condiţiile în care ONG-uri renumite au făcut doar figuraţie de amărâţi fără bani de deplasare, trimiţând peste hotare doar câte unu-doi maxim 10-15 observatori. La alegerile parlamentare din 2012 însă, celor 70 de observatori interni ai FMHR pentru secţiile de votare din străinătate li s-a refuzat acreditarea fiindcă nu au prezentat în original declaraţii de neapartenenţă politică.

Staţi liniştiţi, sunt voturi pentru toată lumea!

De vreme ce o televiziune şi un radio în agonies-au mobilizat să-şi trimită 65 de reprezentanţi (angajaţi?) în secţiile de votare, de vreme ce o fundaţie bucureşteană trimite şi ea aproape 200 de observatori tot acolo, e clar că la Galaţi se anunţă ceva palpitant! Cu siguranţă, aceste „instituţii”, cu atâta experienţă în procesul electoral românesc, au simţit ceva şi vor să fie în miezul evenimentelor... La Buzău, de exemplu, FMHR are doar doi reprezentanţi. În Ilfov iar are doar puţin peste sută, alte nume decât la Galaţi.

Mergând pe mâna intuiţiei organelor de media ale familiei deputatului Pâslaru, dar şi pe cea a fundaţiei lui Radu Sorin Daniel, „prietenul” lui Vanghelie, sigur, la Galaţi, vom avea alegeri palpitante! Cu Radu Sorin Daniel deghizat cum ştie el mai bine, ar putea fi chiar mai ceva ca Halloweenul!

Însă nu trebuie nimeni să-şi facă griji. La Galaţi sunt voturi pentru toată lumea. Antidotul.ro a observat că cifrele comunicate de Autoritatea Electorală Permanentă atestă exact 522.720 de cetăţeni cu drept de vot în tot judeţul. Pe site-ul Institutului Naţional de Statistică, Galaţiul are o populaţie de 536.167 persoane. Deci doar 13.447 de gălăţeni nu au drept de vot. Probabil, minori sau persoane care, din varii motive juridice, şi-au pierdut dreptul de vot. Cu toate acestea, numai în evidenţele Inspectoratului Şcolar Judeţean figurează aproape o sută de mii de elevi şi preşcolari. Oricum, grosso modo, e aproape cert că sugarii nu votează...



 

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite