Egiptul îşi (de)plânge martirii

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Omagiu adus celor 21 de martiri copti ucisi de Statul Islamic ©M.ABD EL GHANY-REUTERS
Omagiu adus celor 21 de martiri copti ucisi de Statul Islamic ©M.ABD EL GHANY-REUTERS

În timp ce marea se umple de sânge nevinovat, cerul primeşte în lăcaşurile sale tot mai mulţi martiri creştini. Criminalii Statului Islamic şi-au propus să ne reducă pe noi, creştinii din lumea întreagă, la tăcere, fără să ştie că odată cu fiecare cap căzut pe nisip,noi avem tot mai mulţi rugători celeşti. În rugăciunile mele, voi pronunţa cu lacrimi încă 21 de suflete...

Cei 21 de creştini decapitaţi în Libia de către mâinile criminale ale Statului Islamic în Irak şi Levant (SIIL sau în arabă Daech) au fost inhumaţi cu multă solemnitate în oraşul Samalout, în ziua de 16 februarie. Cu o zi înainte, gruparea libaneză a SIIL îndolia umanitatea întreagă difuzând o înregistrare înfiorătoare cu decapitarea, pe ţărmul mării, a 21 de ostateci: 20 de creştini egipteni şi un creştin sudanez, toţi de confesiune copt-ortodoxă. În realitate, aceste crime abominabile au avut loc cu o săptămână înainte de difuzarea sângerosului anunţ, gruparea teroristă procedând similar şi în cazul pilotului iordanian ars de viu cu câteva zile înainte de cererea schimbului de ostateci, când fiarele criminale reclamau eliberarea altor fiare fanatice reţinute de autorităţile din Iordania. Minţi perverse, aceşti soldaţi ai Satanei au profitat de impactul publicităţii făcând din crimele lor odioase un spectacol înfiorător şi imposibil de privit de ochii umani.

Hristos până la ultima suflare…

O dată cu anunţul morţii tragice a creştinilor egipteni plecaţi la muncă în Libia, patriarhul copt-ortodox Tawadros al II-lea nu a ezitat nicio secundă să îi proclame martiri. Cei care au avut curajul să privească înfiorătoarea înregistrare, au afirmat că aceşti oameni au murit repetând până la ultima suflare: "Domnul nostru Iisus"… Preşedintele Egiptului, generalul Abdel Fattah al-Sisi (un musulman moderat… să vedem însă până când?!) şi-a prezentat imediat condoleanţele la sediul patriarhatului copt-ortodox, fiind însoţit de Primul Ministru egiptean şi de preşedintele Universităţii-moschee El Azhar, una din cele mai renumite centre de învăţământ islamic din lume. Nu este prima oară când generalul Al-Sisi provoacă senzaţie, anul trecut participând chiar la slujba de Crăciun a creştinilor copţi care a avut loc la catedrala Sfântul Marcu din Cairo. De mai bine de o sută de ani, gestul său nu a mai fost făcut de niciun şef de stat egiptean.  

image

Funeraliile solemne au fost celebrate de Monseniorul Bafnotios, episcop de Samalout şi o personalitate creştină remarcabilă care rezistă, de ani de zile, cu eroism în faţa ameninţărilor islamiste ce datează încă din timpul regimului condus de Hosni Mubarak şi care au devenit tot mai intense în timpul lui Mohamed Morsi, liderul Frăţiei Musulmane. Prezent la funeralii, egiptologul copt-ortodox Ashraf-Alexandre Sadek, originar din Samalout dar rezident în Franţa unde este responsabil cu grupul de edituri Le Monde Copte, a povestit într-un interviu acordat revistei franceze Famille Chretienne că la ceremonie, extrem de solemnă, au participat mulţi episcopi şi sute de preoţi din diocezele învecinate. Generalul Al-Sisi nu a putut fi prezent în timpul celor trei zile de funeralii, dar a fost reprezentat de Primul ministru egiptean, de numeroşi membri ai Guvernului, cât şi de directorul Universităţii El Azhar, atât de prezentă în spaţiul public deoarece de secole exercită o influenţă considerabilă în deciziile guvernanţilor egipteni.

Originari din oraşul Samalout, în provincia Minia, cei mai recenţi martiri din lumea creştină, aveau vârste cuprinse între 20 şi 30 de ani, majoritatea fiind căsătoriţi şi părinţi de copii mici, unul dintre ei devenind tată doar cu câteva zile înainte de a fi decapitat. Prezent la funeralii, părintele Sadek mărturiseşte că a asistat la scene de un dramatism greu de exprimat în cuvinte, aşa cum nu a mai văzut niciodată în viaţa sa. Copleşite de atâta suferinţă, mamele şi soţiile martirilor creştini şi-au redescoperit instinctul gesturilor din antichitatea egipteană, acoperindu-şi capul şi chipurile cu pământ şi noroi, şi-au sfâşiat hainele de durere înconjurate fiind de o mulţime imensă de suflete la fel de îndurerate.

În timpul ceremoniei, episcopul de Samalout a cerut oficialităţilor autorizaţia de a construi în oraşul vecin El Our, o biserică grandioasă închinată "Sfinţilor egipteni din Samalout, martiri în Libia". Spre surprinderea mea, toţi membrii guvernului prezenţi la funeralii au fost de acord, dar istoria ne-a arătat că de multe ori calea de la cuvinte la fapte poate fi lungă şi chiar grea (cu sensul de imposibil) de realizat. Ziua în care totuşi poate va avea loc Sfânta Liturghie în acest locaş, va marca un moment istoric nu numai pentru creştinii copţi, ci şi pentru musulmanii egipteni care de multe ori şi-au trădat compatrioţii participând astfel la dispariţia celei mai vechi comunităţi creştine din Orientul Mijlociu. Căci copţii sunt descendenţii egiptenilor care au îmbrăţişat religia creştină încă primele secole ale erei noastre, întemeietorul Bisericii Copte fiind nimeni altul decât Sfântul Evanghelist Marcu.                                                                                                                      

O săptămână de doliu naţional

Gestul de solidaritate şi de compasiune al preşedintelui Al-Sisi este cu atât mai puternic, cu cât acesta a decretat o săptămână de doliu naţional, timp în care toate steagurile au fost puse în bernă iar multe dintre instituţiile administrative au fost închise, ceea ce nu s-a mai întâmplat niciodată în Egipt pentru creştinii copţi. Programele obişnuite de radio şi de televiziune naţionale au fost înlocuite cu emisiuni speciale, iar ziarele au condamnat în unanimitate aceste crime odioase. Deşi pentru lumea occidentală, toate aceste reacţii par normale şi de bun simţ, trebuie evidenţiat faptul că marchează o revoluţie în istoria Egiptului, asemeni şi atitudinea preşedintelui care anul trecut, de Crăciun, a ţinut un discurs la catedrala Sfântul Marcu din Cairo unde a afirmat că egiptenii nu ar trebui să fie discriminaţi pe motive religioase.

Surprinzătoare observaţie, ţinând cont de faptul că de mai bine de 14 secole creştinii copţi sunt persecutaţi în Egipt fără întrerupere. Istoria recentă ocultează cu bună ştiinţă numeroasele masacre sângeroase comise împotriva copţilor, mai ales de regimul Mubarak. Iar numărul acestora este semnificativ, în Egipt trăind în jur de 13 milioane de creştini (copţi ortodocşi, copţi catolici şi protestanţi), ceea ce reprezintă cam 15 %  dintr-o populaţie de aproape 90 milioane de locuitori. În ciuda acestui număr important, încă din perioada preşedintelui Gamal Abdel Nasser, copţilor le-a fost imposibil să obţină o autorizaţie de construcţie pentru biserici sau catedrale. Uneori au aşteptat chiar şi 60 de ani pentru o astfel de autorizaţie… O dată cu generalul Al-Sisi se întâmplă însă o minune, acesta fiind de acord cu construcţia unei biserici dedicate martirilor ucişi în Libia, statul egiptean angajându-se să asigure toate fondurile necesare.

Mai mult, este pentru prima oară în istoria acestei ţări, când creştini asasinaţi de musulmani sunt recunoscuţi drept MARTIRI în mod oficial de către guvernul egiptean. După atentatul din 31 decembrie 2010, când în faţa unei biserici din Alexandria, o bombă lansată de un islamist chiar în timpul slujbei de Noul An, a ucis 23 de creştini şi a făcut peste o sută de victime, Biserica coptă i-a declarat martiri pe cei care şi-au pierdut viaţa în acest tragic incident. Dar viziunea bisericii nu a fost împărtăşită de unele eminenţe musulmane, cu această ocazie, un profesor de la Universitatea El Azhar explicând la televiziune că nu este corect să fie numiţi martiri, deoarece pentru un non-musulman care nu cunoaşte adevărata credinţă, nu se poate şti dacă va ajunge în Paradis sau în infern…

Ce aş mai putea comenta după un astfel de raţionament? Sunt convinsă că viaţa copţilor egipteni este cumplit de grea şi că este o minune faptul că încă îşi mai păstrează credinţa, fiind o insulă creştină, dar extrem de valoroasă pentru umanitate (aici s-a născut monahismul şi s-au scris cele mai multe pagini din Pateric), în oceanul musulman. Evident, în momentul de faţă, pentru copţii egipteni preşedintele Al-Sisi are alura unui mesager trimis de Cel de Sus, căruia, dacă promisiunile sale nu vor fi deşarte, i se potriveşte foarte bine una dintre fericirile rostite de Mântuitorul Hristos: Fericiţi făcătorii de pace, că aceia fiii lui Dumnezeu se vor chema. (Mt 5, 10). În această lună de iarnă, sinaxarul egiptean s-a îmbogăţit cu numai puţin de 21 de fii cărora Dumnezeu le-a pregătit plată multă în ceruri…  

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite