
Dincolo de comasare
0Dincolo de comasare, spectacol jalnic regizat de PSD, rămân multe întrebări și probleme.
Pe de o parte, comasarea alegerilor locale și europarlamentare și, mai ales, prezentarea la europarlamentare pe o listă comună PSD-PNL, ar aduce liniște și un minim de câștig pentru cele două partide. In plus, disputa, abil regizată de ciracii lui Iliescu, a permis guvernaților să abată atenția societății civile și presei de la adevăratele probleme ale României. De câteva luni, presa se preface că nu vede diletantismul guvernanților, dezastrul ce a condus la o scădere dramatică a nivelului de trai (pe fondul războiului de la granițe). Societatea se preface că nu vede dezastrul din educație, cu legi făcute pe genunchi, schimbate pe bandă rulantă ca să cârpească un sistem aflat de câțiva ani în moarte clinică – ultimii din Europa la absolut toate capitolele. Se preface că nu vede cum un ageamiu absolut ca Geoană a ajuns pe primul loc în sondajele de opinie. Se preface că nu vede criza din sănătate, veche deja de căteva luni, cu lipsă acută de medicamente, medici și personal. Vedem zilnic la tv cum oamenii mor cu zile din cauza lipsei de tratament sau intervenție medicală. Boli grave nu sunt tratate din cauza faptului că spitalele nu vor să se înregistreze cu decese – preferă să externeze pacienții ca să moară în ambulanță, pe stradă sau la domiciliu.
Pe de altă parte, falsul conflict cu privire la comasare din ultimele luni ascunde o serioasă îngrijorare: oare, PNL se simte atât de rău amenințat de securea votului încât a preferat să facă un pact cu diavolul? In ultimele luni, scăderea din sondaje este drastică, într-adevăr, dar s-a datorat tocmai apropierii de PSD.
Se va spune că prin comasare și prezentarea împreună la unele alegeri, PNL ar spera să obțină un scor suficient de bun încât, adunat cu cel obținut de PSD, să permită continuarea guvernării. Cu alte cuvinte, ar spune conducerea PNL, numai împreună cu PSD (horribile dictu) ar putea alcătui acea majoritate victorioasă pentru guvernarea 2024-2028.
Înclin să cred că ne învârtim în cerc, ca să nu spun în jurul cozii. PNL ar fi trebuit să aibă curajul de a merge singur (sau cu USR) la toate alegerile din 2024, tocmai pentru a munci, pentru a face tot ce se poate omenește face ca să obținuă un scor cât mai mare (cât mai multe peste 20 la sută). Dacă ar fi ținut la propria identitate, la propria istorie, dacă și-ar respecta valorile și idealurile, PNL nu ar fi acum la remorca partidului condus de Iliescu, astfel încât strămoșii Brătieni și alți mari liberali ai neamului românesc să nu se mai răsucească în mormânt.
Din păcate, vocile verticale, cu adevărat liberale, din PNL au devenit tot mai puține și tot mai slabe. A te situa la remorca PSD pentru 2-3 la sută în sondaje este nu numai dezgustător, dar extrem de umilitor pentru toți cei care au votat împotriva PSD (și deci, în favoarea lui Iohannis) la alegerile trecute. Marile mitinguri din anii trecuți, care au marcat profund societatea românească (ce părea scoasă din letargia obișnuită) au arătat nevoia uriașă de modernizare, dorința fantastică de a fi europeni, nu balcanici, hoți și șmenari.
În atari condiții, ascensiunea fulminantă a extremismului, populismului, antieuropenismului, anti-orice de fapt, a ajuns la noi la un periculos 30 la sută, ceea ce ne face, probabil, națiunea cea mai extremistă a Europei.
Există însă și o parte bună, ca în orice nenorocire: dacă simioniștii și șoșoniștii vor obține 30 la sută, partidele non-extremiste vor avea 70 la sută. Cum din acestea 30 la sută sunt ale PSD, restul de 40 la sută se vor împărți între PNL și USR. De ce nu a vrut PNL un viitor, așa incert cum este, alături de USR? – este o întrebare ce va rămâne în cărțile de istorie și la care, peste 20-30 de ani noi sau urmașii noștri vom putea să aducem un răspuns.