
Interviu Bulgaria/România: politica 2.0
0În timpul vacanţei parlamentare n-au mai avut loc proteste în faţa Parlamentului din Sofia, dar demonstranţii au aşteptat ziua de 4 septembrie, când guvernul bulgar s-a întors din vacanţă. Manuela Nakova (37 de ani) şi prietenul ei, Iordan Ştefanov (42 de ani), au fost gata pregătiţi pentru noi demonstraţii. Protestele din Bulgaria vor aniversa în curând 100 de zile neîntrerupte. Dar România? De Politica 2.0 aţi auzit?
Confraţii din Bulgaria vor aniversa în curând 100 de zile de proteste neîntrerupte. Şi-au avut sau nu Roşia Montana lor, ceea ce contează este anduranţa protestului. Şi lor li s-a spus, aşa cum o face, la Bucureşti, Dan Tăpălagă, că protestele fără o formă politică aptă de a reprezenta nemulţumirea în Parlament nu au foarte mare importanţă. Dar poate că, dincolo de acest sine qua non al democraţiei - reprezentarea politică în Parlament - vorm ajunge la inventarea unui nou concept, comun manifestanţiilor din Bulgaria şi din România. De Politica 2.0 aţi auzit?
Manuela Nakova şi Iordan Ştefanov, aţi participat de la început la proteste: ce v-a deranjat la acest nou guvern?
Manuela Nakova: Protestele s-au declanşat în momentul în care deputatul Delian Peevski, membru al partidului MDL [Mişcarea pentru Drepturi şi Libertăţi – partid liberal, principala formaţiune politică a turcilor şi musulmanilor din Bulgaria] a fost numit şef al serviciilor secrete. Din punct de vedere simbolic, a fost cel mai mare rău pe care-l putea face noul guvern.
De ce?
Iordan Ştefanov: Cheia pentru înţelegerea acestei situaţii este faptul că, multă vreme, Bulgaria a întreţinut legături strânse cu Uniunea Sovietică. Aceste relaţii au început odată cu mişcarea de eliberare de sub dominaţia otomană, după care a venit comunismul; bulgarii au în continuare sentimentul că le datorează ceva ruşilor. Iar asta înseamnă, în primul rând, o apropiere de membrii fostului KGB. După schimbarea politică din 1989, serviciile secrete bulgare au creat, împreună cu aceştia, structuri mafiote în scopul de a exercita în continuare presiuni asupra societăţii, ca în perioada comunistă. Astăzi, această mafie se află în relaţie strânsă cu guvernul.
Şi Delian Peevski face parte din această clică?
Iordan Ştefanov: El provine dintr-o familie profund amestecată în aceste lucruri. Mama lui deţine unul dintre imperiile mediatice ale Bulgariei. Peevski însuşi, deşi n-are decât treizeci şi trei de ani, e implicat în câteva scandaluri. În ultimii ani însă nu se mai vorbise despre el, iar atunci membrii guvernului şi-au imaginat că numirea lui va trece neobservată. Mai trebuie spus că noul guvern a ridicat Oficiul de Apărare a Ordinii Contituţionale la rangul de autoritate supremă, conferindu-i competenţa de a lupta împotriva crimei organizate, competenţă pe care i-a retras-o Ministerului de Interne. Tot ce trece drept “crimă organizată” nu mai e tratat cu metode poliţieneşti, ci cu metode proprii serviciilor secrete. Asta seamănă cu o reînfiinţare a serviciilor de informaţii bulgare.
Manuela Nakova: Iar noi suntem sătui de toate astea. Demonstranţii sunt preponderent tineri prosperi, care au reuşit fără să recurgă la clientelism, pentru că sunt inteligenţi sau pentru că, pur şi simplu, au avut fler după schimbarea din 1989. De exemplu, eu şi Iordan am deschis în 1991 prima pizzerie din Sofia: ieftină şi exotică. Era coadă la intrare… Acum deţinem şapte restaurante la Sofia. Nu vrem decât să ne trăim viaţa în linişte, nu să fim mereu traşi pe sfoară.
Ce aşteptări aveţi de la proteste?
Iordan Ştefanov:Mulţi oameni spun că nu ştiu la ce vor duce protestele, că nu văd nici o alternativă politică, dar eu cred că există totuşi una: Saşa Bezuhanova. Ea a fost mulţi ani şefa companiei Hewlett-Packard în Bulgaria şi e recunoscută şi pe plan internaţional ca fiind o femeie de afaceri prosperă. Şi-a declarat angajamentul de partea demonstranţilor şi a înfiinţat, în timpul protestelor, o platformă de internet pe care prezintă noi planuri pentru Bulgaria. Această platformă se adresează oamenilor independenţi alături de care Bezuhanova vrea să pună în practică proiecte politice concrete.
Manuela Nakova:Pentru mine, protestul este un succes şi independent de ea, pentru că de acum înainte toate partidele sunt mai prudente atunci când iau decizii. Au văzut că oamenii s-au săturat şi că pot şi ei să-şi exercite puterea. Eu şi Iordan l-am luat la demonstraţii pe băieţelul nostru de patru ani, ca să-i arătăm ce poate face un om normal când ceilalţi trag pe sfoară. I-am explicat de ce suntem aici, iar asta mă bucură. Copiii noştri trebuie să aibă încredere în dreptate.
Am vorbit despre alternative. Boiko Borisov, preşedintele partidului GERB şi fost premier, nu mai reprezintă acum o alternativă? Dar numele partidului său, “Cetăţeni pentru Dezvoltarea Europeană a Bulgariei”, nu sună chiar atât de rău…
Manuela Nakova:La ultimele alegeri din luna mai l-am votat. Poate că e, într-adevăr, răul cel mai mic. Dar acum s-a discreditat şi el.
Iordan Ştefanov:Eu cred că e o parte a răului. Borisov e independentul clasic: egoist şi arogant. Nu vrea să colaboreze nici cu marile firme, nici cu alte partide. Dar are şi el legături cu mafia. Cu toate acestea, nu e atât de nociv ca socialiştii. Şi a rezolvat, ce-i drept, o problemă concretă: până acum cinci ani, în Bulgaria erau răpite sistematic persoane de succes, în special copiii acestor persoane – a fost o afacere uriaşă la noi. Aceste anchete n-au fost niciodată încheiate definitiv, dar toate indiciile semnalează relaţii cu socialiştii şi cu MDL.
E o situaţie inimaginabilă. Credeţi că UE poate să ajute Bulgaria pe drumul spre mai multă democraţie sau e, mai degrabă, sarcina oamenilor care ies în stradă?
Manuela Nakova:UE ne poate ajuta prin legi. Poate găsesc un deal ca să dea la o parte partidele. Dar asta se va întâmpla, desigur, în culise.
Iordan Ştefanov: Europa e foarte importantă pentru bulgari. Din 2007 facem parte din Uniune, dar despre asta nu mai are rost să vorbim acum. Uniunea poate să influenţeze însă indirect obiceiurile din ţara noastră, reducând subvenţiile pentru guvern. Căci politicienii locali vor face, fireşte, tot posibilul pentru ca banii să curgă din nou; în definitiv, ei nu vor decât să-şi umple buzunarele.
Credeţi că protestul va continua?
Manuela Nakova:Da, când deputaţii se întorc din vacanţă, demonstraţiile vor continua. Nu există organizatori, oamenii se organizează pe internet.
S-au însufleţit din nou când deputaţii au revenit din concediu temporar la mijlocul lui august, ca să voteze bugetul. Atunci au fost aduse deodată autocare cu demonstranţi pro-guvern, ca să-i învrăjbească pe oameni. Vă e teamă că protestele vor scăpa de sub control?
Manuela Nakova: Fără îndoială că în ţara asta situaţia poate oricând să degenereze, dar noi suntem încrezători şi dornici să continuăm!
Interviu realizat de Katja Petrovic
PS. Protestul din Bulgaria continuă