Ar fi cazul să începem să vorbim despre demisii, domnule preşedinte Iohannis!

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, a vorbit astăzi despre ANAF şi Antene. De ce oare a vorbit şi nu a tăcut?

După ce premierul Cioloş a clarificat destul de bine resorturile juridice şi a recunoscut excesul de zel al noii conduceri interimare ANAF, preşedintele ţării a ieşit public cu o declaraţie pripită (cel puţin!) care a lăsat perplexă o întreagă opinie publică. Mai toată, de fapt!

Am primit numeroase cereri de a încerca o explicaţie psihologică a ieşirii preşedintelui Iohannis fiindcă cele mai multe dintre interpretările de poziţionare strategică politică nu conving. Pur şi simplu, ieşirea de astăzi a preşedintelui României vizavi de un caz de aplicare a unor sentinţe judecătoreşti definitive şi a unor executări ale statului nu se leagă nici cu prerogativele constituţionale, dar nici cu vreo aparentă campanie de imagine. De ce a vorbit preşedintele Iohannis când era suficient să tacă şi să lase instituţiile abilitate să îşi facă treaba? Mai ales, de ce a spus ce a spus?

Deşi evaluarea psihologică şi de personalitate a lui Klaus Iohannis este pură speculaţie în lipsa aplicării unor instrumente standardizate psihologice, preşedintele ţării este vizibil un tip mai degrabă tăcut şi care preferă să mediteze mult la abordarea unei poziţii publice sau alteia, în special în subiectele delicate. Nu aş acuza lentoarea ardelenească (folclorică, nu ştiinţifică!), ci aş considera o prudenţă excesivă de a aborda pieptiş subiectele sensibile de pe agenda publică. Speculând, putem vorbi pe baza comportamentelor şi atitudinilor prezidenţiale de până acum că preşedintele Iohannis manifestă în spaţiul public trăsături de personalitate evitantă.

Este important să nu uităm speculaţiile legate de o anumită încăpăţânare a preşedintelui pe anumite subiecte, la care se adaugă, în alte momente încrederea paroxistică în sfaturile consilierilor prezidenţiali pe subiecte pe care nu le stăpâneşte suficient.

Din acest punct, începem să vorbim despre demisii, domnule preşedinte Klaus Iohannis!

Primo, principalii dumneavoastră consilieri ar fi trebuit să fie demult trimişi la plimbare după gafe monumentale legate atât de imaginea domniilor lor în spaţiul public, cât mai ales legate de imaginea instituţiei Preşedinţiei, recte a României!

În cazul de faţă, însă, consilierii dumneavoastră ar trebui restructuraţi din următoarele motive:

-          fie ca sunt „antenişti” – adică au introdus pe agenda declaraţiilor dumneavoastră susţinerea unei cauze care este manipulatorie în spaţiul public (suprimarea libertăţii de exprimare a unui post de televiziune particular. Dovezile concrete că lucrurile nu stau aşa au fost făcute publice chiar de primul ministru în faţa Senatului!). Cazul acesta ar fi extrem de grav fiindcă Instituţia Preşedinţiei României este garantul unor grupuri de interese particulare.

-          fie s-au gândit la un eventual câştig electoral – dacă preşedintele ia apărarea unui urmărit şi cunoscut post de televiziune, atunci spectatorii şi susţinătorii acelui post de televiziune vor transfera capital de imagine şi electoral preşedintelui Iohannis. Aici ar trebui demişi pentru incompetenţă fiindcă procesul de transfer de simpatie (cu efecte electorale) nu este în nici un caz atât de simplist!

-          fie au vrut să prindă „subiectul zilei” pe agenda publică – s-au gândit că un subiect mediatic care ţine capul de afiş al dezbaterilor publice nu trebuie ratat de preşedinte (vizarea unui câştig doar de notorietate)

Pe lângă acestea, am putea adăuga o posibilă asociere tematică între „libertatea de exprimare” (aluzie la defăimarea Dragnea) şi „garantul democraţiei”. Iar incompetenţă fiindcă primul termen (libertatea de exprimare) nu este introdus în ecuaţia publică decât manipulatoriu pentru forţarea unei situaţii juridice de fapt.

Secundo: Dar… poate preşedintele Iohannis nici nu s-a consultat cu proprii consilieri sau cu oricine altcineva? Dacă preşedintele României a făcut declaraţiile impromptu la începutul unei dezbateri la Biblioteca Central Universitară fiind luat pe nepregătite?

Atunci, domnule Preşedinte Iohannis ar trebui să vă daţi dumneavoastră demisia din funcţie! Pentru că nu înţelegeţi deloc prerogativele constituţionale funcţiei pe care o serviţi, de Preşedinte al României şi nici nu pricepeţi cum stă treaba cu separarea puterilor în Stat! Sau, dacă ştiţi toate acestea, mai grav fiindcă aţi interferat cu această separare fundamental democratică conştient şi intenţionat! V-aţi criticat propriul „guvernul meu” pentru care v-aţi luptat atât de mult în condiţiile în care nu este de competenţa dumneavoastră să judecaţi modul în care ANAF (în subordinea Guvernului) îşi face treaba (pe care până acum, suspect, nu şi-a făcut-o!)!

Din aceste motive lăsaţi nepermis de mult locul la speculaţii vizavi de offside-ul în care l-aţi lăsat pe premierul Cioloş. Poate aţi vrut să vă manifestaţi autoritatea asupra premierului şi să îi arătaţi că atunci când consideraţi dumneavoastră, puteţi să îl „trageţi de urechi”. Sau, mai gravă speculaţie, poate sunteţi mai sensibil la cazul privat şi tranşat definitiv în Justiţie, Grivco – Voiculescu (vă reamintesc că libertatea de exprimare nu este afectată atâta timp cât Antenele pot transmite în continuare fără probleme din cel puţin alte două studiouri proprii).

În concluzie, ar fi cazul să începeţi să vorbiţi despre demisii, domnule preşedinte Iohannis!

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite