Ambasadorul Emiratelor Arabe Unite la Bucureşti: „Restaurarea portului Hodeidah sporeşte şansele unei soluţii politice“
0Într-un interviu exclusiv acordat jurnalistei Marcela Ganea, Ambasadorul Emiratelor Arabe Unite la Bucureşti, Excelenţa Sa Dr. Ahmed Abdullah Al Matrooshi, a oferit clarificări privind eliberarea portului Hodeidah.
Într-un interviu exclusiv acordat jurnalistei Marcela Ganea, Ambasadorul Emiratelor Arabe Unite la Bucureşti, Excelenţa Sa Dr. Ahmed Abdullah Al Matrooshi, a oferit clarificări privind eliberarea portului Hodeidah, al doilea cel mai mare port strategic yemenit cu acces la Marea Roşie şi Strâmtoarea Bab Al Mandab, prin care, înainte de război, intrau 70% din alimentele necesare precum şi ajutorul umanitar, dar şi o treime (5 milioane barili de petrol pe zi) din transporturile de petrol dinspre şi înspre Canalul Suez, precum şi peste 60 de nave de pasageri şi marfă care traversau zilnic Strâmtoarea Bab Al Mandab.
Eliberarea portului Hodeidah are importanţă geopolitică şi ajută la înţelegerea raportului de forţe complex în conflictul din Yemen şi în regiune.
Portul Hodeidah şi întreaga coastă vestică a Yemenului au fost în ultimii ani controlate de miliţiile rebele Houthi, care au zădărnicit nu doar activităţile normale ale ţării, dar şi acţiunile umanitare internaţionale pe perioada conflictului. Trebuie amintit că dezastrul umanitar din Yemen este cel mai grav în istoria umanităţii. Biroul ONU pentru Acţiuni Umanitare a declarat că 18,8 milioane de persoane au nevoie de ajutor umanitar în Yemen, dintre care 10,3 milioane au nevoi urgente. Nivelul de foamete şi penurie de alimente, de medicamente şi utilităţi este maxim. Conform rapoartelor internaţionale, circa 530 de vase cu ajutoare şi alimente care au intrat în portul Hodeidah au fost jefuite de miliţiile rebele Houthi pentru a folosi mărfurile în propriile scopuri. Faptul că ajutoarele nu au mai ajuns la populaţie a dus la agravarea situaţiei umanitare din Yemen.
În plus, miliţiile Houthi au folosit portul Hodeidah pentru a primi armament şi rachete balistice, iar cu veniturile rezultate din activităţile portuare şi-au finanţat operaţiunile. Ca urmare a unor transporturi de arme interceptate, s-a vehiculat dintotdeauna ideea că înarmarea rebelilor Houthi a fost asigurată de Iran.
Coaliţia Arabă nu a încetat însă eforturile de contracarare a facţiunilor rebele şi teroriste. Încă din 2016, cooperarea informativă şi militară a permis anihilarea unor operaţiuni ale facţiunii Al Qaeda în Peninsula Arabică din Yemen şi slăbirea puterii rebelilor Houthi.
De peste un an de zile, ONU a încercat să discute cu rebelii Houthi eliberarea portului, dar aceştia au refuzat propunerile trimişilor ONU. Ultima încercare a făcut-o Martin Griffith.
Dat fiind refuzul, Coaliţia Arabă a ales varianta militară pentru a asigura trecerea transporturilor cu ajutoare umanitare. Coaliţia Arabă va face totul pentru ca, în colaborare cu comunitatea internaţională, să asigure un volum cât mai mare de ajutoare necesare populaţiei yemenite în perioada următoare.
Ca urmare a intervenţiei Coaliţiei Arabe în Yemen, şi a operaţiunilor derulate în zona Hodeidah, în baza solicitării Guvernului yemenit legitim şi recunoscut internaţional şi în conformitate cu Rezoluţiile Consiliului de Securitate al ONU privind această criză (2216, 2204, 2201 şi 2140), s-a reuşit restaurarea zonei, ceea ca va permite ameliorarea crizei umanitare şi deblocarea procesului de pace.
Atât ONU, cât şi alte organizaţii internaţionale precum şi ţări ca Emiratele Arabe Unite şi Kuweit au dorit de multă vreme să trimită alimente şi ajutoare dar acest lucru nu a fost posibil până acum. Prin eliberarea portului Hodeidah, aria de acţiune a rebelilor Houthi se restrânge şi se creează un moment favorabil negocierilor cu ONU.
În interviul acordat, Ambasadorul Emiratelor Arabe Unite la Bucureşti, Excelenţa Sa Dr. Ahmed Abdullah Al Matrooshi, a reiterat faptul că "restaurarea legitimităţii în oraşul portuar Hodeidah din Yemen şi eliberarea lui de sub ocuparea militanţilor Houthi vor spori şansele de a ajunge la o soluţie politică la criza din Yemen, după trei ani de impas".
Ambasadorul Emiratelor Arabe Unite a mai subliniat că "intervenţia forţelor coaliţiei arabe în lupta de eliberare a oraşului Hodeidah este una legitimă, mai ales că a venit la cererea guvernului yemenit şi se bazează pe rezoluţiile Consiliului de Securitate al ONU. Această intervenţie va împiedica exploatarea portului Hodeidah şi prelungirea războiului prin folosirea lui ca punct de contrabandă cu arme iraniene şi colectarea de fonduri pentru militanţii Houthi. Forţele coaliţiei arabe sunt în contact permanent cu Organizaţia Naţiunilor Unite şi agenţiile umanitare pentru a asigura o tranziţie lină în continuarea operaţiunilor de asistenţă umanitară şi protecţia civililor".
Operaţiunea militară a avut loc deoarece negocierile politice au ajuns în impas. Forţele legitime yemenite şi Coaliţia Arabă au iniţiat operaţiunea "Victoria de Aur" pentru a elibera portul Hodeidah controlat de miliţiile Houthi, despre care majoritatea surselor din Orientul Mijlociu afirmă că sunt susţinute de Iran şi de Hezbollah. S-a derulat astfel cea mai mare confruntare din ultimii 3 ani. Armata yemenită, susţinută de Forţele Populare de Rezistenţă, au procedat la mobilizarea tuturor forţelor, iar miercuri 13 iunie au primit unda verde din partea Coaliţiei Arabe pentru a avansa către Hodeidah. În momentul în care aceste forţe erau la câţiva kilometri, Coaliţia Arabă şi-a intensificat atacurile aeriene şi navale. În portul Hodeidah locuiesc circa 600000 de oameni greu încercaţi de lipsuri iar Hodeidah este principala cale de acces către zonele controlate de rebelii Houthi dar şi punctul de plecare al operaţiunilor navale ale rebelilor Houthi în Marea Roşie.
Eliberarea portului Hodeidah va înclina balanţa în favoarea Coaliţiei şi dă o lovitură puternică rebelilor Houthi, dată fiind amplasarea strategică la Marea Roşie, ceea ce va permite eliberarea regiunii Sanaa şi a restului regiunilor centrale.
Coaliţia Arabă este forţa militară compusă din Kuweit, Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Bahrein, Egipt, Maroc, Iordania, Sudan şi Senegal. Unele ţări au acţionat aerian şi naval, altele au trimis şi trupe terestre. Această coaliţie condusă de Arabia Saudită şi Emiratele Arabe Unite a început acţiuni militare aeriene contra rebelilor Houthi in 2015, după ce, în septembrie 2014, rebelii loiali fostului preşedinte Ali Abdullah Saleh au înlăturat pe preşedintele Abd Rabbu Mansour Hadi din Sanaa, capitala ţării, prin lovitură de stat. În acest vacuum de putere creat, miliţii radicale şi aripa AlQaeda din Peninsula Arabică au căpătat influenţă. Yemen a plonjat într-un război crunt iar populaţia a intrat în cea mai mare criză umanitară cunoscută vreodată, ca amploare şi durată.
Uneori presa occidentală a pus sub semnul întrebării acţiunile şi eficienţa Coaliţiei, şi chiar scopurile sale reale, interpretând conflictul ca fiind un conflict şiito-sunnit între Iran şi Arabia Saudită, în care Iran susţine facţiuni rebele şi teroriste. Se impune o bună informare şi o mare atenţii la detalii atunci când analizăm acest conflict, deoarece este mai complex decât pare la prima vedere. Este necesară de asemenea şi o lectură transversală a mai multor surse media pentru a înţelege forţele implicate în Yemen şi relaţiile dintre ele.
De notat, ca o notă pozitivă, că deşi rebelii Houthi şi Al Qaeda din Peninsula Arabică au avut momentele lor de succes, privind retrospectiv, forţa lor şi aria lor de acţiune au scăzut. Cooperarea internaţională în schimbul de informaţii şi reunirea forţelor armate a dus la diminuarea ariei conflictului şi la înfrângeri semnificative ale forţelor care împiedică restaurarea păcii în Yemen şi revenirea populaţiei la o viaţă normală.
Articol redactat de Marcela Ganea.