Reţetele de post care te vor face să uiţi de carne. Combinaţii delicioase propuse de gastronomul Mircea Groza

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Postul reprezintă, în esenţă, o perioadă de privaţiuni pentru trup şi pentru suflet. Cu puţină fantezie, privaţiunile de ordin culinar - lipsa proteinelor de origine animală - pot fi minimalizate simţitor.

Gastronomul sălăjean Mircea Groza, un cunoscut promotor al bucătăriei tradiţionale şi al preparatelor naturale, de calitate, are pentru această perioadă mai multe reţete, care de care mai apetisante.

Tocăniţă de mazăre cu ciuperci

Un preparat ce poate fi servit atât ca ciorbă, cât şi ca fel principal (dacă este pregătit cu mai puţină zeamă) este tocăniţa de mazăre cu ciuperci.

Cum se prepară: se taie cuburi doi morcovi, doi pătrunjei şi o felie de ţelină; patru cepe verzi se taie rondele şi se taie felii subţiri şi un ardei roşu. Se călesc în puţin ulei, după care se adaugă ciupercile (gastronomul recomandă hribi şi creasta cocoşului, însă la nevoie acestea pot fi înlocuite şi cu ciupercile disponibile în magazine).

După ce ce călesc bine, se adaugă sare şi două linguri de făină. Se amestecă bine şi se adaugă trei roşii mărunţite şi o cană de bulion. Se adaugă apoi mazărea (care, dacă este proaspătă, se fierbe anterior în apă cu sare şi cimbru) şi se lasă să fiarbă încet, la foc domol. Mircea Groza foloseşte în reţeta sa, pentru a da mai multă savoare, o cană de agrişe, care, însă, nu se găsesc în orice perioadă a anului (mâncarea se poate face şi fără aceste fructe acrişoare). La final se adaugă pătrunjel verde sau, după gust, mărar sau cimbru.

Salată de vinete în combinaţii inedite


Gastronomul propune şi câteva "variaţiuni" ale clasicei salate de vinete. Pentru început, el foloseşte "vinete - albe", pe care le prăjeşte, le curăţă şi le toacă mărunt, după care adaugă puţină zeamă de lămâie, ceapă răzuită, sare şi ulei. Aceasta este varianta clasică a reţetei.


Pentru o notă mai specială, Mircea Groza a copt câţiva gogoşari şi ardei roşii, i-a curăţat şi i-a tocat, amestecându-i, apoi, în proporţii aproximativ egale, cu salata clasică.


O altă variantă combină salata clasică de vinete (fie ele şi albe) cu icre negre. Fiind vorba despre o perioadă de post, această combinaţie de poate încerca în zilele în care se dă dezlegare la peşte.

Mai multe pentru tine:
Artistul internațional care nu și-a mai văzut de trei ani copilul diagnosticat cu autism, născut din relația cu o româncă. Dezvăluiri uluitoare despre ultima lor întâlnire! „Copilul striga la ușă disperat: Tati, tati!”
Radu Mazăre, viață de lux în Madagascar. Cum arată resortul fostului primar al Constanței. Bungalow-uri generoase, cu vedere spre Oceanul Indian
Ziua în care Biserica a deschis porțile doar pentru bogați și personalități. De ce oamenii de rând n-au avut acces în interior la slujba de sfințire a picturii Catedralei Neamului VIDEO
Ce tranzacții suspecte a descoperit Libra Bank în conturile AUR. Ce plăți s-au făcut către patronul Realitatea PLUS, unde Simion și Georgescu sunt lăudați excesiv
Calcule de Război. Este Vladimir Putin un „tigru de hârtie”? Comparație Rusia-NATO, rachetă cu rachetă, tanc cu tanc
Mama măsura XS, fiicele cu siluete... lumești. Regina Letizia, superbă, dar îngrijorător de slabă la Premiile Prințesa de Asturia
Câți ani de închisoare riscă Artanu, pentru agresiune sexuală?! Îndemnul avocatei Dalina Terzi pentru victimă: „Fetelor le e rușine, cedează psihic”
Ce nu s-a văzut la sfințirea Catedralei! Becali a pupat mătăniile, Băsescu a pupat blondele
Nu i-a citit niciodată fiicei „Cenușăreasa”, iar acum a interzis complet internetul în casă!
Legenda Grasei de Cotnari: Vița nobilă a Moldovei, un dar de la Matia Corvinul
Cel mai nou portavion chinez, mai puțin performant decât unul american de 50 de ani