Reţetele de post care te vor face să uiţi de carne. Combinaţii delicioase propuse de gastronomul Mircea Groza

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Postul reprezintă, în esenţă, o perioadă de privaţiuni pentru trup şi pentru suflet. Cu puţină fantezie, privaţiunile de ordin culinar - lipsa proteinelor de origine animală - pot fi minimalizate simţitor.

Gastronomul sălăjean Mircea Groza, un cunoscut promotor al bucătăriei tradiţionale şi al preparatelor naturale, de calitate, are pentru această perioadă mai multe reţete, care de care mai apetisante.

Tocăniţă de mazăre cu ciuperci

Un preparat ce poate fi servit atât ca ciorbă, cât şi ca fel principal (dacă este pregătit cu mai puţină zeamă) este tocăniţa de mazăre cu ciuperci.

Cum se prepară: se taie cuburi doi morcovi, doi pătrunjei şi o felie de ţelină; patru cepe verzi se taie rondele şi se taie felii subţiri şi un ardei roşu. Se călesc în puţin ulei, după care se adaugă ciupercile (gastronomul recomandă hribi şi creasta cocoşului, însă la nevoie acestea pot fi înlocuite şi cu ciupercile disponibile în magazine).

După ce ce călesc bine, se adaugă sare şi două linguri de făină. Se amestecă bine şi se adaugă trei roşii mărunţite şi o cană de bulion. Se adaugă apoi mazărea (care, dacă este proaspătă, se fierbe anterior în apă cu sare şi cimbru) şi se lasă să fiarbă încet, la foc domol. Mircea Groza foloseşte în reţeta sa, pentru a da mai multă savoare, o cană de agrişe, care, însă, nu se găsesc în orice perioadă a anului (mâncarea se poate face şi fără aceste fructe acrişoare). La final se adaugă pătrunjel verde sau, după gust, mărar sau cimbru.

Salată de vinete în combinaţii inedite


Gastronomul propune şi câteva "variaţiuni" ale clasicei salate de vinete. Pentru început, el foloseşte "vinete - albe", pe care le prăjeşte, le curăţă şi le toacă mărunt, după care adaugă puţină zeamă de lămâie, ceapă răzuită, sare şi ulei. Aceasta este varianta clasică a reţetei.


Pentru o notă mai specială, Mircea Groza a copt câţiva gogoşari şi ardei roşii, i-a curăţat şi i-a tocat, amestecându-i, apoi, în proporţii aproximativ egale, cu salata clasică.


O altă variantă combină salata clasică de vinete (fie ele şi albe) cu icre negre. Fiind vorba despre o perioadă de post, această combinaţie de poate încerca în zilele în care se dă dezlegare la peşte.

Mai multe pentru tine:
Jurnalistul Charlie Ottley a dezvăluit ce apreciază la țara noastră: „Unul dintre principalele puncte forte”. Ce expresii românești îl amuză
Prețurile din România stârnesc dezbateri în online: „Rudele în vizită din Spania au rămas șocate. Nu înțelegeau cum trăiesc românii”
Un tablou de Rubens, dispărut timp de peste 400 de ani, descoperit la Paris
Actrițele nu-și puteau ține mâinile acasă când jucau cu Robert Redford: „Săruta cel mai bine la Hollywood!”
Cât au plătit Anca Țurcașiu și iubitul ei, Călin, pentru o săptămână de vis în Grecia: „Am învățat să călătorim «light»”. Actrița a împărtășit secretul vacanțelor accesibile
Cum să știi exact când să uzi plantele: trucul simplu care le ține sănătoase și frumoase
Mihai Bendeac, destăinuiri despre viața amoroasă. De câți ani nu a mai ieșit actorul la o întâlnire romantică: „Îmi place foarte mult să fiu singur”
Fermecată de Kate Middleton, Melania Trump a avut o atitudine flagrant diferită față de Regina Camilla
Descinderi DIICOT la Motru: tânăr de 30 de ani, prins cu saci de cannabis și plantație în serele părinților din Samarinești
Transformarea soției lui Lucian Viziru, după ce a fost criticată că arată ca o femeie de 60 de ani. Apariția îndrăzneață a Emei l-a eclipsat pe actor
Cât costă cazarea în perioada sărbătorilor de iarnă la hotelul Simonei Halep din Poiana Brașov? Gică Hagi vă așteaptă la Mamaia: „Întâlnire cu Moș Crăciun”