Reţetele de post care te vor face să uiţi de carne. Combinaţii delicioase propuse de gastronomul Mircea Groza

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Postul reprezintă, în esenţă, o perioadă de privaţiuni pentru trup şi pentru suflet. Cu puţină fantezie, privaţiunile de ordin culinar - lipsa proteinelor de origine animală - pot fi minimalizate simţitor.

Gastronomul sălăjean Mircea Groza, un cunoscut promotor al bucătăriei tradiţionale şi al preparatelor naturale, de calitate, are pentru această perioadă mai multe reţete, care de care mai apetisante.

Tocăniţă de mazăre cu ciuperci

Un preparat ce poate fi servit atât ca ciorbă, cât şi ca fel principal (dacă este pregătit cu mai puţină zeamă) este tocăniţa de mazăre cu ciuperci.

Cum se prepară: se taie cuburi doi morcovi, doi pătrunjei şi o felie de ţelină; patru cepe verzi se taie rondele şi se taie felii subţiri şi un ardei roşu. Se călesc în puţin ulei, după care se adaugă ciupercile (gastronomul recomandă hribi şi creasta cocoşului, însă la nevoie acestea pot fi înlocuite şi cu ciupercile disponibile în magazine).

După ce ce călesc bine, se adaugă sare şi două linguri de făină. Se amestecă bine şi se adaugă trei roşii mărunţite şi o cană de bulion. Se adaugă apoi mazărea (care, dacă este proaspătă, se fierbe anterior în apă cu sare şi cimbru) şi se lasă să fiarbă încet, la foc domol. Mircea Groza foloseşte în reţeta sa, pentru a da mai multă savoare, o cană de agrişe, care, însă, nu se găsesc în orice perioadă a anului (mâncarea se poate face şi fără aceste fructe acrişoare). La final se adaugă pătrunjel verde sau, după gust, mărar sau cimbru.

Salată de vinete în combinaţii inedite


Gastronomul propune şi câteva "variaţiuni" ale clasicei salate de vinete. Pentru început, el foloseşte "vinete - albe", pe care le prăjeşte, le curăţă şi le toacă mărunt, după care adaugă puţină zeamă de lămâie, ceapă răzuită, sare şi ulei. Aceasta este varianta clasică a reţetei.


Pentru o notă mai specială, Mircea Groza a copt câţiva gogoşari şi ardei roşii, i-a curăţat şi i-a tocat, amestecându-i, apoi, în proporţii aproximativ egale, cu salata clasică.


O altă variantă combină salata clasică de vinete (fie ele şi albe) cu icre negre. Fiind vorba despre o perioadă de post, această combinaţie de poate încerca în zilele în care se dă dezlegare la peşte.

Mai multe pentru tine:
Pijamale pentru copii de Crăciun 2025 – cozy și hazlii, la ofertă, majoritatea sub 100 lei, cadouri de la Moșu’ pentru dimineți pline de magie
Revoltă de zile mari după finala Vocea României 2025, câștigată de Alessia Pop. Publicul și-a exprimat nemulțumirea față de desfășurarea emisiunii și postul PRO TV
Cadouri de Crăciun pentru bărbați care aduc zâmbete: cele mai haioase pijamale și pulovere, sub 100 de lei, care fac sărbătorile memorabile
Creștere importantă a pensiilor pentru o categorie de români. Cine va primi cu 275 de lei mai mult lunar din 2026
Ce etnie are Alessia Pop, câștigătoarea de la Vocea României: „Nu pot exprima durerea pe care o simt ...”
Archie și Lilibet, alături de părinții lor într-o imagine inedită de familie! Prințul Harry și Meghan Markle dau o veste mare
Cât de des ar trebui să faci sex, de fapt. Ce „omoară” intimitatea în dormitor
Crăciun 2025: Cele mai bune jucării educative pentru copii – Cadouri care dezvoltă imaginația, inteligența și curiozitatea lor. Investește în viitor
Cadouri de Crăciun pentru copii: 25 de hanorace și pulovere festive – de la modele la reducere sub 100 de lei, la cadouri unicat și personalizate
Lenjerii de Crăciun care aduc magia sărbătorilor în dormitor – Stoc limitat! Alege cadouri cozy și festive pentru întreaga familie
Cadouri de Crăciun pentru el: Top 15 aparate și produse de ras și bărbierit verificate online – alege cadoul care îl va impresiona și răsfăța