Michelin îşi mută în România o parte din liniile de producţie din Ungaria. „Nu s-a stabilit, încă, ce linii de producţie vor fi aduse la Zalău”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Producătorul francez de anvelope Michelin a anunţat, marţi, că va închide fabrica de anvelope pentru autocamioane din Budapesta, o parte din producţia de acolo urmând să fie tranferată în România, la Zalău.

Informaţia privind închiderea fabricii din capitala ungară a fost lansată de conducerea din Franţa a grupului, dar a fost confirmată pentru Adevărul şi de reprezentanţii Michelin România.

„Michelin confirmă anunţult cu privire la fabrica din Ungaria. Motivele din spatele acestei măsuri sunt perspectivele slabe de creştere a pieţelor de anvelope de campioane din Europa, care rămân volatile şi cu mult sub nivelurile sale istorice (cu 23 la sută sub maximul istoric înregistrat în 2007). În acest mediu de piaţă, Michelin are o supracapacitate de producţie, de aceea este nevoie de măsuri din partea grupului pentru a creşte competitivitatea şi pentru a putea susţine dezvoltarea sa în Europa şi în restul lumii prin export. În plus, din cauza locaţiei speciale – în zona centrale a capitalei Budapesta – extinderea unităţii din Ungaria nu ar fi fost posibilă”, declară, pentru „Adevărul“, Irina Drăgan, PR Manager Michelin România.

Potrivit reprezentantului Michelin, activitatea de producţia din Ungaria va fi transferată la Zalău, dar şi la fabricile pe care grupul la are la Olsztyn (Polonia) şi Karlsruhe şi Homburg (Germania). „Nu s-a stabilit, încă, ce linii de producţie vor fi aduse la Zalău şi care vor fi transferate în Polonia şi Germania. Acum se fac studii”, a mai precizat Irina Drăgan, completând că preocupările actuale se îndreaptă către cei 500 de angajaţi ai fabricii din Budapesta, care vor fi cuprinşi în programe de reinserţie pe piaţa muncii.

Pentru a finanţa închiderea fabricii de la Budapesta şi trasnferul producţiei în ţările vecine, Michelin va aloca 39 milioane euro în prima jumătate a acestui an.

Michelin a ajuns în România în 2001, după ce grupul francez a cumpărat în 2001, de la Tofan Grup, fabrica de anvelope Silvania Zalău. Michelin a construit, ulterior, de la zero, o fabrică de cord metalic. În prezent, la cele două unităţi din Zalău lucrează aproximativ 1.500 de angajaţi.

În ianuarie 2013, compania a mai cumpărat, la marginea oraşului, cu 1.500.000 de euro, 199.140 de metri pătraţi de teren, în perspectiva realizării unei noi investiţii. Până acum nu a fost comunicată o dată a începerii lucrării.

Mai puteţi citi:

Noul director Bosch în România şi Bulgaria: „România devine un loc din ce în ce mai important pentru grupul Bosch

Gigantul Bosch angajează 1.000 de persoane. Ce salarii se vor plăti şi ce cer nemţii de la muncitorii lor

Mai multe pentru tine:
Descoperire fantastică. Organul care produce aproape toată serotonina din corp. Nu e creierul. Din cauza asta ne îmbolnăvim de anxietate și depresie
Angela Similea, prea „îmbătrânită”, la 79 de ani? Stilistul Florin Burescu le dă peste nas cârcotașilor: „O adevărată doamnă, fără operații estetice”. Dieta artistei „Epocii de Aur”
Top 15 coșuri cadou de sărbători în 2025-2026: cele mai bune recomandări, reduceri și idei premium de neratat
Cerceii candelabru cu care a apărut Prințesa Catherine sunt spectaculoși. Ce poveste emoționantă se ascunde în spatele lor
Seturi cadou pentru femei care transformă sărbătorile în experiențe de răsfăț și lux – oferte eMAG de neratat, pentru orice buget
Cadoul ideal pentru bărbați: cele mai bune ceasuri de Crăciun la prețuri Chillmas Deals cu reduceri de până la 92%
Cele mai căutate cadouri pentru copii și adolescenți în 2025: Roblox, Minecraft, jocuri STEAM, Kendama și LOL
Loviți de cancer, Meme și Teodora Stoica au găsit o metodă prin care celule canceroase sunt mâncate
A Diamond Is Forever: colecția Primul diamant TEILOR — bijuterii luxury de la 500 lei pentru cadouri care spun povești
Top 15 băuturi pentru Sărbători 2025–2026: vinuri medaliate cu aur, ediții rare de colecție și reduceri uriașe de până la 8.500 lei
Theo Rose, invitată de soacră la un restaurant cu stele Michelin din Paris. Combinația alimentară modestă care a impresionat-o: „Ca la mama lui”