Cum pregătim poamele uscate, delicatesa dulce a iernii - o reţetă simplă, păstrată de la bunici

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Poamele uscate nu lipseau din cămările gospodarilor sălăjeni FOTO Ligia Alexandra Bodea

Poamele uscate, o delicatesă dulce de pe vremea bunicilor şi străbunicilor noştri, se mai pregătesc şi astăzi, în zonele rurale, în special de către bătrânii satului.

Un produs aparent banal, dar atât de apreciat odinioară, se pregăteşte în aceste zile în unele gospodării ale satului sălăjean. Ligia Alexandra Bodea, o tânără de 23 de ani din localitatea sălăjeană Iaz, cunoscută pentru implicarea ei în păstrarea tradiţiilor, a preluat reţeta preparării poamelor uscate de la bunica ei şi o pune în practică în toamna fiecărui an, respectând cu stricteţe toate detaliile.

"Perele şi merele se spală se taie felii subţiri, se înşiră pe o aţă şi se usucă la umbră. Din prune se scoate sâmburele şi se înlocuieşte cu un sâmbure de nucă, după care se aşază în cuptorul încălzit, pentru a se deshidrata", explică Ligia. Potrivit spuselor sale, pe vremuri, gospodinele puneau prunele în cuptorul în care coceau pâinea: "Ca să nu facă focul doar pentru uscarea prunelor, după ce pâinea era coaptă, o scoteau şi băgau în cuptor prunele cu nucă în mijloc. Le ţineau acolo, până se răcea cuptorul, în jur de trei ore". Procedeul se repeta de trei ori, până ce fructele se uscau bine.

Poamele uscate se depozitau în locuri fără umiditate (de regulă, cămări sau poduri), ca să nu mucezească, în coşuri împletite de nuiele. Se consumau iarna, ca atare ori erau folosite pentru a face "zama de poame". "Fructele uscate erau puse la înmuiat în apă călduţă şi erau consumate în timpul postului sau în sezonul rece", mai spune tânăra din Iaz.

Vă mai recomandăm:

Secretele preparării silvoiţei. Cum făceau bunicii produsul tradiţional din prune bistriţe, o delicatesă puţin promovată

Cum să prepari sarmale în frunze de leuştean şi lobodă. Secretele unei reţete delicioase

Cum gătim piroştele cu razalăi şi afumătură în frunze de ştevie. Gastronomul Mircea Groza dezvăluie secretele preparatului tradiţional

Mai multe pentru tine:
Ce spune cu adevărat ziua ta de naștere despre tine, potrivit științei
Horoscop bilunar 29 august – 11 septembrie 2025. Cum ne influențează Soarele în Fecioară și Luna Plină în Pești
Horoscop septembrie 2025. Fecioarele au noroc pe toate planurile, iar Vărsătorii schimbă locul de muncă și încep o nouă relație de dragoste
Homosexualitatea și desfrâul din Biserica Română. Schimb de mesaje halucinant între un preot protosinghel și un tânăr + filmări în care bea vodcă și dansează pe manele. Dans din buric și în lăcașul sfânt: „Așa, iubirea mea” VIDEO
Mara Bănică a slăbit 20 de kilograme după Asia Express. Ce dietă a urmat: „Nu mai eram ce trebuie” Vedeta, confesiuni din emisiune: „Oamenii nu s-au așteptat”
Olguța Vasilescu, critici dure la adresa lui Ilie Bolojan: „Nu poți să ameninți că îți iei jucăriile și pleci dacă nu se face doar cum vrei tu”
Bărbat înjunghiat mortal la Cernavodă. Sindicatul Europol: „De ce oricine poate umbla cu un cuțit prin România fără ca Poliția să poată interveni?”
Mihaela Rădulescu, prima vizită în România după moartea lui Felix. Alături de cine a fost surprinsă și ce detaliu a atras atenția tuturor
Fenomenul jineteras: Sexul în Cuba lui Fidel Castro
Theo Rose a dat din casă! Ce face Anghel Damian când rămâne singur cu băiețelul lor, Sasha Ioan? Câți copii își mai doresc cei doi?! „Parcă tot un băiețel…”
Prințesa neglijată din Dubai s-a logodit cu un rapper celebru, după ce i-a cerut soțului divorțul pe Instagram