Cum alegem cele mai gustoase vinete şi cum le pregătim pentru iarnă. Secretele unui cunoscut gastronom român

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru că suntem în plin sezon de umplut cămara şi congelatorul cu bunătăţi pentru iarnă, nu trebuie să trecem cu vederea vinetele, care abundă în pieţe.

Vinetele coapte pot fi păstrate peste iarnă fie la congelator, fie în borcan. Indiferent de varianta pentru care optaţi, este esenţial să ţineţi cont de unele detalii în momentul în care le alegeţi de la tarabe. Dacă vreţi să aveţi garanţia unor legume gustoase şi de calitate, gastronomul sălăjean Mircea Groza recomandă să le cumpăraţi pe cele care au forma şi mărimea unei palme, puţin turtite. "Se coc repede, au seminţe mici şi puţine", explică el.

"Când mergeţi la piaţă, alegeţi vinetele «băieţi». Cum le deosebiţi? Vânăta are în partea opusă cozii un «buric», uşor de observat, care la vinetele «băieţi» este rotund şi mai mic, iar la vinetele «fete», mai mare şi lunguieţ. În plus, vinetele «băiat» au mai puţine seminţe", mai spune Mircea Groza.

Coacerea lor se va face pe gril ori pe o tablă încinse în prealabil. Vinetle se prăjesc bine pe patru părţi, după care se aşază una lângă alta, într-un vas metalic larg, presărate cu sare grunjoasă. Acoperiţi vasul cu o pânză şi un capac şi lăsaţi aşa pentru 20-30 de minute: "Astfel veţi curăţa mult mai uşor şi mai bine legumele. Totodată datorită sării, care desprinde coaja arsă, vânăta va elimina şi o parte din sucul amar".

Când le curăţaţi, folosiţi-vă de un cuţit mic, bine ascuţit, pentru ca apoi să puneţi vânăta într-o strecurătoare de plastic, inox ori ceramică, presărând sare fină. "Veţi observa cât de multă zeamă maronie va mai lăsa. Lăsaţi să se scurgă bine legumele. Luaţi una câte una, puneţi-le pe un blat de lemn, tăiaţi cozile şi cu acelaşi cuţit curăţaţi părţile negre rămase şi zonele mai maronii din miez. Desfaceţi vânăta pe lungime şi eliminaţi eventualele părţi maronii mai lemnoase sau sâmburii mai mari, mai copţi. Mai lăsaţi miezul curăţat în strecurătoare", mai spune gastronomul sălăjean.

Vă mai recomandăm:

Mic dejun gustos cu ouă. Trei reţete simple şi rapide pentru toată familia

Cum faci chiftelele cu ciuperci. Deliciul culinar pe care trebuie să îl încerci

Mai multe pentru tine:
Nu trimite cadouri de sărbători înainte să vezi aceste șosete de Crăciun – modelele cele mai cool, oferte și idei care vor aduce zâmbete în familie
Sărbători fără balonare, indigestie sau reflux: Top remedii naturale și cel mai puternic antioxidant românesc care-ți dau energie și digestie perfecte
ElectroWeekend eMAG: Top 15 produse cele mai populare și testate de clienți, cu cele mai mari reduceri. Pune-ți electro oferta sub brad!
Descoperire fantastică. Organul care produce aproape toată serotonina din corp. Nu e creierul. Din cauza asta ne îmbolnăvim de anxietate și depresie
Crima pasională din Ploiești. Viața medicului Roxana Călin după ce a ucis-o pe soția amantului. S-a recăsătorit cu un bărbat din domeniul juridic și călătorește de la Monaco în toată lumea
Monica Pop, dată afară din restaurant! Ireal ce i-a făcut un angajat medicului și prietenelor sale: „Bineînțeles că și ospătarii și ceilalți participanți, erau consternați”
Nu rata cele mai dulci cadouri pentru copii de Moș Nicolae și Crăciun 2025 – Pachete festive, reduceri eMAG și surprize sub 50 de lei
Numerologia anului 2026 indică un an deosebit. Datele-cheie ale anului și predicțiile după ziua de naștere
Top of the Top Hervis Sport 2025/2026: Oferte iarnă, produse Top Seller și reduceri 20% de neratat
Rămas fără un picior, tatăl lui Meghan imploră disperat: ”Nu vreau să mor ca un străin”. Va fi impresionată Ducesa?
eMAG MultiDeals 2025: Ghid complet pentru extra reduceri de până la 20% și cele mai populare 11 produse de cumpărat