Zece plante care fac minuni în bucătărie. Cine este „prinţul condimentelor“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Folosite drept condimente, pentru a da savoare şi gust salatelor sau mâncărurilor, verdeţurile sunt nelipsite din bucătăria românilor.  Vă prezentăm zece dintre cele mai folosite condimente naturale.

Profesorul bârlădean Nicolae Curelea, un maestru al gastronomiei tradiţionale moldoveneşti, ne prezintă zece dintre condimentele naturale care fac ”minuni” şi care nu ar trebui să ne lipsească din bucătărie. 

1. Şofranul se foloseşte la ciorbele pescăreşti, sosuri, preparate cu orez şi prăjituri.

2. Frunzele de rozmarin se folosesc la rasolul de peşte, la rizoto, sosuri picante pentru fripturi de porc sau de berbec, mâncăruri de pasăre, cârnaţi şi vânat.

3. Frunzele de salvie se pun la peşte, fasole, carne de porc, de pasăre şi la alte fripturi.

4. Nucşoara, plantă exotică, se foloseşte la sosuri, creme, vânat, piureuri, sos de vin.

5. Izma de grădină este bună pentru aromarea preparatelor din carne de berbec, lichioruri, prăjituri, infuzii etc.

6. Maghiranul este şi el un fel de „prinţ al condimentelor”, căci se recomandă la toate preparatele culinare picante.

7. Boabele de ienupăr se pun în salate şi la castraveciorii muraţi, la ceaiuri şi vinuri.

8. Cuişoarele sunt un ingredient exotic folosit pentru aromă la toate mâncărurile şi preparatele din carne de porc, peşte, sosuri picante, castraveţi muraţi, ciorbe, marinate etc.

9. Chimenul se foloseşte la brânzeturi, ceaiuri, supe, cârnaţi, mâncăruri cu sos, fripturi de oaie, peşte, ciuperci, diferite aluaturi şi lichioruri.

10. Cu boabe de coriandru se aromează cârnaţii, sosurile de carne, varza murată, prăjiturile, vinurile.

Profesorul bârlădean Nicolae Curelea promovează bucătăria moldovenească, oferind secretele gustoaselor şi savuroaselor reţete autentice moldoveneşti prin intermediul unui blog, intitulat Moldova Culinaria. Fost profesor de limba engleză la Liceul Mihai Eminescu din Bârlad, Nicolae Curelea, a dezvoltat o pasiune pentru gastronomie şi arta culinară, ajungând să cunoască şi să stăpânească subtilităţile tehnologice ale produselor culinare. De-a lungul anilor, a fost organizator a numeroase evenimente şi mese festive din şcoală şi din afara şcolii, care s-au bucurat de multă apreciere.
 

Mai multe pentru tine:
Nu cumpăra nimic înainte să vezi acest top 10 electrocasnice 2025 – cele mai bune alegeri pentru casă și cadouri de sărbători
Magia Crăciunului în familie: pulovere, pijamale și șosete asortate pentru momente cozy și cadouri de neuitat – amintiri festive alături de cei dragi
Cine o "sapă" zilnic pe Prinţesa Kate? E o înaltă trădare! Şi nu, nu e vorba de Meghan Markle
Nu trimite cadouri de sărbători înainte să vezi aceste șosete de Crăciun – modelele cele mai cool, oferte și idei care vor aduce zâmbete în familie
Marina Voica, grav afectată de criza apei din Prahova: „La 89 de ani, mă spăl la lighean. Nespălată tot nu rămân!” Orașul Breaza e paralizat: „Au externat bolnavii!”
Sărbători fără balonare, indigestie sau reflux: Top remedii naturale și cel mai puternic antioxidant românesc care-ți dau energie și digestie perfecte
Descoperirea terifiantă făcută de o femeie, după ce soțul a murit în vacanța din Cipru! Ce au găsit medicii în corpul bărbatului
Ultimele cuvinte ale Roxanei Moise către antrenoarea sa, înainte de a pierde lupta cu cancerul: „Eu o să mă fac bine. O să vedeți”
Inspirație pentru bărbați: ținute urban casual și smart-casual de iarnă – Ghid complet, plus shopping online rapid
Top of the Top Hervis Sport 2025/2026: Oferte iarnă, produse Top Seller și reduceri 20% de neratat
Ce s-a descoperit după autopsia medicului Ștefaniei Szabo. Nu a murit din cauza unui infarct sau AVC