Violenţă extremă: cum ajung unii părinţi asistaţi să îşi piardă minţile dacă statul le ia copiii abuzaţi, o sursă importantă de venit

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De teamă că rămân fără alocaţii după ce le sunt luaţi copii de către stat, unii asistaţi recurg la gesturi extreme, răzbunându-se pe angajaţii din primării sau de la Protecţia Copilului.

Două agresiuni îndreptate împotriva asistenţilor sociali care au intervenit în scoaterea din familie a unor copii abuzaţi s-au înregistrat recent în judeţul Vaslui. Asemenea cazuri sunt frecvente şi se înregistrază mai ales în situaţii în care părintele e asistat social şi foloseşte şi banii din alocaţia copilului.

Jurista Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Vaslui a fost luată la bătaie de o femeie la ieşirea din Tribunalul Vaslui. Femeia tocmai aflase la instanţă că doi dintre copiii ei vor fi daţi în grija asistenţilor maternali. La scurt timp după ce a părăsit tribunalul, mama a urmărit angajata DGASPC şi s-a năpustit asupra ei. Angajata DGASPC Vaslui a fost luată prin surprindere şi nu a avut nicio reacţie. Ulterior şi-a anuntat şefii, iar instituţia a făcut plângere la Poliţie faţă de agresoare. „A venit spre mine şi m-a fost lovit peste cap, faţă şi buze. Am intrat în panică. Am văzut că ea continuă cu o ură de nedescris. M-a întrebat unde sunt copiii şi a început cu loviturile. Mama e disperată pentru că i-au fost sistate drepturile băneşti“, a declarat jurista agresată. 

Agresoarea, cu domiciliu localitatea Fereşti, este cunoscută în sat pentru scandalurile pe care le provoacă. Femeia a sărit la bătaie şi la asistentul social de la primăria din comună. În atenţia Protecţie Copilului a ajuns după ce a fost filmată în Gara Vaslui dând celor doi copii să consume alcool. Cei doi minori în solicitau mamei de mâncare, spunându-i că le este foame. Femeia, cu o sticlă de bere în mână, i-a îndemnat pe copii să bea bere, spunându-le că aşa le va trece foamea. Poliţia Vaslui a deschis o anchetă, agresoarea fiind acuzată de loviri şi alte violenţă.

Clipe de groază a trăit şi şefa Serviciului de Asistenţă Socială din cadrul Primăriei Huşi. Timp de mai multe zile, a fost terorizată de un bărbat ai cărui copii au fost preluaţi de DGASPC. Bărbatul şi concubina lui s-a deplasat la Serviciului Public Local de Asistenţă Socială Huşi şi, intrând în biroul şefei serviciului, a încercat să o lovească, însă nu a reuşit, datorită intervenţiei unui poliţist comunitar. Apoi a început să-i adreseze ameninţări persoanei vătămate, spunându-i că-i va tăia gâtul. Ca urmare a intervenţiei colegilor şi a poliţiştilor comunitari, bărbatul a fost îndepărtat din birou şi a fost anunţată Poliţia.

„Inculpatul i-a adresat în mod repetat ameninţări cu moartea şi cu tăierea gâtului, direct, atunci când a intrat în biroul său, şi telefonic, când suna la intervale de zece minute şi o ameninţa“, se arată în rechizitoriul prin care agresorul a fost trimis în judecată pentru ameninţare. Agresorul a fost condamnat la nouă luni de închisoare cu suspendare şi i s-a interzis să se mai apropie de sediul Serviciului de Asistenţă Socială, fiindu-i permisă doar comunicarea în scris. 

„Instanţa reţine că fapta inculpatului prezintă o gravitate destul de mare, având în vedere că acesta a ameninţat pe persoana vătămată cu moartea atât în mod direct, cât şi indirect, fără ca aceasta să fie responsabilă de situaţia pe care inculpatul nejustificat i-o impută, şi a creat o stare de panică şi de nesiguranţă în comunitate. Instanţa va ţine seama totodată de persistenţa infracţională a inculpatului, astfel cum rezultă din fişa sa de cazier, acesta fiind condamnat anterior pentru infracţiune de distrugere ceea ce presupune comiterea ei cu violenţă“, au motivat judecătorii decizia.