Violenţă extremă: cum ajung unii părinţi asistaţi să îşi piardă minţile dacă statul le ia copiii abuzaţi, o sursă importantă de venit

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De teamă că rămân fără alocaţii după ce le sunt luaţi copii de către stat, unii asistaţi recurg la gesturi extreme, răzbunându-se pe angajaţii din primării sau de la Protecţia Copilului.

Două agresiuni îndreptate împotriva asistenţilor sociali care au intervenit în scoaterea din familie a unor copii abuzaţi s-au înregistrat recent în judeţul Vaslui. Asemenea cazuri sunt frecvente şi se înregistrază mai ales în situaţii în care părintele e asistat social şi foloseşte şi banii din alocaţia copilului.

Jurista Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Vaslui a fost luată la bătaie de o femeie la ieşirea din Tribunalul Vaslui. Femeia tocmai aflase la instanţă că doi dintre copiii ei vor fi daţi în grija asistenţilor maternali. La scurt timp după ce a părăsit tribunalul, mama a urmărit angajata DGASPC şi s-a năpustit asupra ei. Angajata DGASPC Vaslui a fost luată prin surprindere şi nu a avut nicio reacţie. Ulterior şi-a anuntat şefii, iar instituţia a făcut plângere la Poliţie faţă de agresoare. „A venit spre mine şi m-a fost lovit peste cap, faţă şi buze. Am intrat în panică. Am văzut că ea continuă cu o ură de nedescris. M-a întrebat unde sunt copiii şi a început cu loviturile. Mama e disperată pentru că i-au fost sistate drepturile băneşti“, a declarat jurista agresată. 

Agresoarea, cu domiciliu localitatea Fereşti, este cunoscută în sat pentru scandalurile pe care le provoacă. Femeia a sărit la bătaie şi la asistentul social de la primăria din comună. În atenţia Protecţie Copilului a ajuns după ce a fost filmată în Gara Vaslui dând celor doi copii să consume alcool. Cei doi minori în solicitau mamei de mâncare, spunându-i că le este foame. Femeia, cu o sticlă de bere în mână, i-a îndemnat pe copii să bea bere, spunându-le că aşa le va trece foamea. Poliţia Vaslui a deschis o anchetă, agresoarea fiind acuzată de loviri şi alte violenţă.

Clipe de groază a trăit şi şefa Serviciului de Asistenţă Socială din cadrul Primăriei Huşi. Timp de mai multe zile, a fost terorizată de un bărbat ai cărui copii au fost preluaţi de DGASPC. Bărbatul şi concubina lui s-a deplasat la Serviciului Public Local de Asistenţă Socială Huşi şi, intrând în biroul şefei serviciului, a încercat să o lovească, însă nu a reuşit, datorită intervenţiei unui poliţist comunitar. Apoi a început să-i adreseze ameninţări persoanei vătămate, spunându-i că-i va tăia gâtul. Ca urmare a intervenţiei colegilor şi a poliţiştilor comunitari, bărbatul a fost îndepărtat din birou şi a fost anunţată Poliţia.

„Inculpatul i-a adresat în mod repetat ameninţări cu moartea şi cu tăierea gâtului, direct, atunci când a intrat în biroul său, şi telefonic, când suna la intervale de zece minute şi o ameninţa“, se arată în rechizitoriul prin care agresorul a fost trimis în judecată pentru ameninţare. Agresorul a fost condamnat la nouă luni de închisoare cu suspendare şi i s-a interzis să se mai apropie de sediul Serviciului de Asistenţă Socială, fiindu-i permisă doar comunicarea în scris. 

„Instanţa reţine că fapta inculpatului prezintă o gravitate destul de mare, având în vedere că acesta a ameninţat pe persoana vătămată cu moartea atât în mod direct, cât şi indirect, fără ca aceasta să fie responsabilă de situaţia pe care inculpatul nejustificat i-o impută, şi a creat o stare de panică şi de nesiguranţă în comunitate. Instanţa va ţine seama totodată de persistenţa infracţională a inculpatului, astfel cum rezultă din fişa sa de cazier, acesta fiind condamnat anterior pentru infracţiune de distrugere ceea ce presupune comiterea ei cu violenţă“, au motivat judecătorii decizia.

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite