Cum transformăm pepenele galben într-un desert savuros, ideal pentru zilele de vară

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pentru ca desertul să iasă perfect se aleg pepenii cei mai aromaţi

Cu puţină imaginaţie şi ingrediente minime, pepenele galben poate fi transformat într-un desert gustos şi răcoros în timpul verii.

Vă prezentăm o reţetă de pepene galben umplut cu cremă diplomat, recomandată de maestrul gastronom Nicolae Curelea, din Bârlad. 

Pentru realizarea desertului avem nevoie de un pepene galben, lung, aromat, cu spaţiu încăpător de depozitare a umpluturii, şi cremă diplomat, în cantitatea necesară.

Reţeta standard pentru crema diplomat:

Ingrediente: 8 ouă; 300 ml lapte dulce (pentru înmuiat gelatina); 300 g zahăr cristal; 1 kg frişcă lichidă sau smântână pentru frişcă; 50 g gelatină; 150 ml martini sau triplu sec; compot de ananas – 2 cutii; dulceaţă de portocale – 1 borcan de 500 ml, din care se folosesc numai bucăţile de portocală, scurse de sirop; esenţă de rom extra – 1 sticluţă (20 ml); zahăr vanilat – 1 plic mare (50 g); coajă de lămâie zaharisită – 2 linguri; coajă de portocală zaharisită – 2 linguri; alte fructe confiate, tocate mărunt: caise, piersici, cireşe, vişine, stafide aurii etc.Cantităţile pot fi dozate în funcţie de cantitatea de cremă de care avem nevoie.

Mod de preparare al cremei diplomat

Albuşurile se separă de gălbenuşuri. Albuşurile se pun într-un castron, iar gălbenuşurile în ceaunul în care se va pregăti crema. În acelaşi ceaun se mai pun laptele dulce, jumătate din cantitatea de zahăr şi gelatina. Se amestecă energic cu o lingură curată de lemn şi se lasă 30 minute să se înmoaie gelatina, după care se aşază ceaunul pe baia de aburi şi se amestecă până ce gelatina s-a topit. Se ia ceaunul de pe foc şi se lasă să se răcorească.

În acest timp, batem albuşurile troian împreună cu cealaltă jumătate de zahăr. Batem frişca omăt şi o punem la rece. Tăiem mărunt bucăţile de ananas şi bucăţile de portocală scurse de sirop şi le punem într-un castron.

Când conţinutul ceaunului cu gelatină s-a răcorit, începem să amestecăm energic şi să adăugăm alert toate ingredientele: frişca omăt, albuşurile troian, martini sau triplu sec, ananasul şi portocalele tocate, esenţa de rom, zahărul vanilat, coaja de lămâie, coaja de portocale, alte fructe confiate tocate mărunt. Amestecăm foarte bine şi gustăm să vedem ce mai lipseşte.

Crema diplomat se foloseşte imediat, întrucât are gelatină şi se întăreşte rapid. ”Crema diplomat se poate cumpăra din comerţ sau se poate prepara în casă, în cantitatea necesară. Cea pregătită în casă este cu mult mai de calitate decât cea din comerţ”, precizează profesorul Nicolae Curelea. 

Cum pregătim pepenele

Se alege pepenele dorit, se spală, se şterge şi i se taie un capac nu prea accentuat, la capătul cu vrej. Cu o lingură inoxidabilă, cu coada lungă, se scot toate seminţele şi se curăţă bine în interior.

Se crestează miezul cu lingura cât mai des pentru a face priză umplutura la miezul pepenelui. Se pune deoparte, în aşteptare. Când crema este gata, se introduce imediat în pepene, presându-se uşor cu lingura, până ce pepenele s-a umplut. I se pune capacul şi se bagă la frigider unde se ţine până a doua zi, să se pătrundă şi să se închege.Când se serveşte, se taie de-a curmezişul cu mare atenţie. Cu imaginaţie, pepenele galben se mai poate umple şi cu alte creme, jeleuri de vin cu fructe etc.

Vă mai recomandăm:

Reţeta de piftie de porc care nu te va trăda niciodată. Secretele dezvăluite de un maestru în bucătăria moldovenească

Cum pregătim o „mămăligă boierească“. Cât trebuie să fiarbă şi cum se amestecă făina de porumb pentru a ieşi perfectă

Ce sunt alivencile moldoveneşti: o reţetă de pe vremea lui Ion Creangă

Mai multe pentru tine:
Obiceiul adorabil de la Palatul Regal britanic, în ajun de Crăciun. Cum se împarte fericirea între prinți și prințese
Tricouri de Crăciun pentru copii și familie – Cadouri unice, outfituri cozy și reduceri exclusive eMAG: magia sărbătorilor în casa ta
Pijamale pentru copii de Crăciun 2025 – cozy și hazlii, la ofertă, majoritatea sub 100 lei, cadouri de la Moșu’ pentru dimineți pline de magie
De ce se adaugă o lingură de mălai în compoziția sarmalelor. Un truc folosit de bucătăresele din Moldova
Cadouri de Crăciun pentru el: Top 15 aparate și produse de ras și bărbierit verificate online – alege cadoul care îl va impresiona și răsfăța
Cornel Dinu spune ce pensie încasează, după 40 de ani petrecuți la Dinamo: „Asta-i o țară, un stat care nu-și servește locuitorii, fură de la ei”
Dovada că Alessia Pop, câștigătoarea Vocea României, s-a cunoscut cu Theo Rose înainte de a urca pe scena concursului de la PRO TV. Unde au fost cele două
Cele mai bune 15 vinuri de pe eMAG în 2025: ce aleg românii de sărbători. Transformă mesele de Crăciun și Revelion în momente magice
Cadouri de Crăciun pentru copii: 25 de hanorace și pulovere festive – de la modele la reducere sub 100 de lei, la cadouri unicat și personalizate
Ce etnie are Alessia Pop, câștigătoarea de la Vocea României: „Nu pot exprima durerea pe care o simt ...”
Lenjerii de Crăciun care aduc magia sărbătorilor în dormitor – Stoc limitat! Alege cadouri cozy și festive pentru întreaga familie