Cum se pregăteşte dulceaţa de mentă. Ingredientele care dau culoare şi savoare preparatului delicios

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dulceaţa de mentă este uşor de preparat FOTO: festkonserv.in.ua

Considerată o adevărată delicatesă în bucătăria gospodinelor, dulceaţa de mentă este un desert delicios care poate fi obţinut relativ uşor.

Astăzi, vă propunem reţeta de dulceaţă de mentă oferită de profesorul bârlădean Nicolae Curelea. 

Ingrediente:

– 1 kg frunză de mentă, trecută de prima tinereţe, culeasă în a doua jumătate a lunii iunie, când menta începe să înflorească;

– 5-6 lămâi dolofane, netratate, pentru zeamă;

– 2 kg zahăr cristal;

– 1,5 l apă de izvor sau de fântână;

– 100 g ghimbir tocat fideluţă;

– 3-4 ardei iuţi, verzi, tocaţi mărunt;

– 30 g acid citric (3 pacheţele) pentru frecat menta.

Operaţii pregătitoare:

Frunzele de mentă se rup una câte una de pe tulpina plantei. Se spală în apă rece, se scutură în sac de pânză şi se zvântă la umbră. Se toacă julliene mai mare, se pun într-un lighean zmălţuit sau inoxidabil şi se freacă cu acid citric. Se acoperă cu o pânză impermeabilă şi se lasă în aşteptare.

Lămâile se spală foarte bine, se opăresc, se taie în patru pe lung, se scot sâmburii, iar cele 4 sferturi se toacă felii subţiri cu tot cu coajă şi se pun într-un castron în aşteptare.

Ghimbirul se spală, se curăţă de coajă şi se toacă fideluţă. Se adaugă peste frunza de mentă. Ardeii se spală, se curăţă de cotor şi de seminţe, se taie în două pe lung şi se toacă mărunţel. Se adaugă peste frunza de mentă.

Mod de preparare:

Într-o cratiţă încăpătoare de inox, se fierbe la foc potrivit zahărul cu apa timp de 15 – 20 minute. Se înlătură spuma formată.

După timpul sorocit, se adaugă menta, lămâile, ghimbirul şi ardeii iuţi. Se amestecă uşor cu o lingură de lemn foarte curată şi se dă amestecul în câteva clocote. Se stinge focul, se acoperă cratiţa cu un capac şi se lasă în repaus până a doua zi, timp în care are loc fenomenul de plasmoliză.

A doua zi, se fierbe dulceaţa la foc domol 40 – 50 minute, până începe să se lege. Se spumează când este necesar. Când este gata, se închide focul şi se lasă să se răcească în cratiţă. Se pune rece în borcane foarte curate, care se închid ermetic. Se păstrează la loc uscat, umbros şi răcoros.

Mai multe pentru tine:
Promoții de iarnă PetMax: Suplimente veterinare esențiale pentru câini și pisici cu reduceri de până la 69%
Black Friday 2025 pe Flip.ro: cele mai mari reduceri la iPhone – economii de până la 1.000 de lei și telefoane premium sub 1.000 €
„M-a lovit atât de puternic”! Celebra vedetă face dezvăluiri cutremurătoare la 53 de ani
Chillmas Deals 2025 pe eMAG: Top televizoare cu cele mai mari reduceri, de până la 5.000 de lei și calitate premium pentru living și dormitor
Nu-l iartă nici după moarte?! Mariana Moculescu refuză să meargă la înmormântarea fostului soț! Unde și când va fi înmormântat maestrul?
Gestul șocant al Marianei Moculescu față de Horia Moculescu, chiar când acesta se afla pe patul de moarte: „Solicit să fie interzis!”
VIDEO Informații înfiorătoare despre unul dintre cele mai scandaloase cazuri din istorie. Safari uman la 70.000 de lire sterline. Mai mulți bogați au ucis cu cruzime copii și femei, familii întregi. Cum s-au organizat excursiile de vânătoare umană
Black Friday 2025 „Bla-Bla Black Shopping Weeks” la XXXLutz: transformă-ți casa de sărbători cu piese spectaculoase și reduceri de până la 50%
Cristina Teleanu, în lacrimi. Fosta avocată, devenită ciobăniță, acuzații grave pentru soțul ei: „Un om fără școală să mă umilească..."
Fashion Days Black Friday 2025 – ultimele ore de reduceri de până la 90%. Transformă-ți outfitul în cel mai spectaculos mod, cu opere de artă
Chillmas Deals 2025 pe eMAG: cele mai bune oferte pentru decorațiuni de Crăciun cu reduceri uriașe de până la 78%