Desertul zilei: Budincă de pişcoturi. Reţeta doamnei gatronomiei româneşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vă propunem un desert delicios, care nu necesită coacere, după o reţetă celebra carte de bucate a Sandei Marin, doamna gastronomiei româneşti.

Ingredinte: 150 g pişcoturi, 50 g stafide, 1 lingură fructe zaharisite, ½ l lapte, 120 g zahăr, ½ baton vanilie sau zahăr vanilat, 3 ouă, unt pentru uns forma.

Într-o formă rotundă de tablă, cu pereţii drepţi, bine unsă cu unt, se aşază pişcoturile în rânduri încrucişate, iar între rânduri se pun stafide şi bucăţele mici de fructe zaharisite. Ultimul rând de pişcoturi trebuie să fie ceva mai jos decât marginea foamei.

Separat se face o cremă de vanilie în felul următor: se pune la foc ½ litru de lapte fierbinte cu 120 g zahăr şi o jumătate de baton de vanilie; se ţine totul la foc până se topeşte zahărul; se bat ouăle într-un castron şi se toarnă încet laptele, amestecând întruna. Se strecoară crema şi se toarnă puţin cât puţin peste pişcoturile din formă.

Se lasă să stea 10 minute, ca să fie pişcoturile bine pătrunse de cremă, înainte de a pune budinca la foc. Se acoperă  şi se pune să fiarbă 40 de minute la cuptor, pe baie de apă. Când budinca este gata se lasă 10 minute deoparte, să se răcorească puţin în formă, se răstoarnă şi se serveşte caldă, cu sos de zahăr ars.

Aceeaşi budincă se poate pregăti cu cafea, cacao sau ciocolată. Se amestecă în lapte o ceaşcă concentrată de cafea neagră, 2 linguri de cacao sau 3 linguri de ciocolată rasă. Se serveşte budinca în acest sens cu sos de vanilie.

Mai multe pentru tine:
Descinderi DIICOT la Motru: tânăr de 30 de ani, prins cu saci de cannabis și plantație în serele părinților din Samarinești
Cum s-a instaurat prima dictatură a României moderne. Unul dintre cele mai controversate personaje din istorie și moștenirea sa de coșmar
Cum reușește Republica Moldova să își țină IT-ştii acasă. "Salariul mediu în IT este de 2.500 de euro, de trei ori peste media pe economie”
Filmul spectaculos care a cucerit topul Netflix la început de toamnă. Are o poveste diferită și te ține lipit de televizor
Insula din Grecia care ascunde un pericol uriaș. Mai mulți români trag un semnal de alarmă: „Nu știu prin ce minune am reușit să mă ridic”
O dulce poveste lipovenească în episodul 2 al seriei „Portret gastronomic local”: „La Grisha” și Tortul Medovik
Transformarea soției lui Lucian Viziru, după ce a fost criticată că arată ca o femeie de 60 de ani. Apariția îndrăzneață a Emei l-a eclipsat pe actor
Pe ce sumă uriașă a apărut goală Andreea Antonescu în revista cu „iepurași”: „Puteai cumpăra cinci garsoniere”. De ce Andreea Bălan a refuzat cei 20.000 de dolari?
„Renunță la stilist!” Robbie Margot, atacată de fani după ce s-a prezentat pe covorul roșu aproape goală!
Prințesa Kate i-a arătat Melaniei Trump cum te îmbraci informal, dar șic! Prințesa de Wales dă ora exactă în modă în Marea Britanie
Cine este mama lui Toto Dumitrescu? Fosta soție a lui Ilie Dumitrescu a fost poreclită „Monica Bellucci de România”. FOTO