Prima zi de Crăciun pe rit vechi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În această dimineață mii de ruși lipoveni și ucraineni din tot județul Tulcea participă la slujba ținută de preoții de rit vechi în toate bisericile din județ. După ce au ținut pot când alții se desfătau în bucate alese, la prânz toți credincioșii de rit vechi se pregătesc de masă.

Cu ocazia sărbătorii gospodinele pregătesc pe lângă preparatele din carne de porc şi peşte, dulciuri tradiţionale precum vareniki, plăcinte fierte care se mănâncă cu smântână şi miere, clătite umplute cu dulceaţă de trandafiri, toate acestea urmând să facă deliciul invitaţilor.
Dimineața de 7 ianuarie începe cu obiceiul colindelor, cântece religioase care încep de la preot (el va da binecuvântarea pentru colinde) şi care se cântă în dimineaţa de Crăciun. Apoi urmează slujba: potrivit tradiţiei, la slujba din prima zi de Crăciun, femeile sunt îmbrăcate cu rochii lungi, cu părul împletit în coada care va fi strânsă cu un „sbornik“ sau cu o „chicika“, o cordeluţă din satin, şi care va fi acoperită cu un batic. Bărbaţii poartă cămăşi „rubaşka“, tunici care se încheie într-o parte, şi sunt încinşi cu „pois“-uri, cordoane, hainele acestea fiind destinate exclusiv prezenţei în lăcaşurile de cult. La masa de Crăciun, tradiţia spune că se aşează mai întâi stareţul casei, adică cel mai în vârstă din familie, apoi ceilalţi membri, festinul urmând să înceapă abia după ce stareţul va face o rugăciune.