Cum se prepară „Petre Roman”, una dintre prăjiturile favorite ale gospodinelor din România în anii ‘90

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Unul dintre cele mai cunoscute personaje ale perioadei de tranziţie din România şi fost premier al României, Petre Roman a fost transformat şi în deliciu culinar. Mai exact, Petre Roman a devenit prăjitură.

„O prăjitură migăloasă, dar care merită tot efortul”, aşa este caracterizată prăjitură Petre Român de către bucătăraş-chef Ina, pe site-ul www.bucataras.ro

„Nu mă întrebaţi de ce se numeşte aşa, pentru că eu aşa am preluat-o. Probabil pentru că e dungată precum puloverul de la Revoluţie, al lui nea' Petrică? :))”, mai scrie bucătăraşul chef, care le oferă cititorilor şi reţeta pentru Petre Român. 

Ingredientele necesare pentru blat sunt:

- 9 ouă,

- 9 linguri cu lapte,

- 9 linguri cu miez de nucă măcinată,

- 18 linguri de zahăr,

- 9 linguri de făină,

- 1 pachet praf de copt,

- 1 praf de sare. 


Pentru crema e nevoie de:

- 3 gălbenuşuri,

- 0,5 litri lapte,

- o budincă de vanilie,

- 150 g zahăr cristale,

- 200 g unt,

- 100 g zahăr pudra extract de vanilie. 


Pentru caramel e nevoie de:

- 300g zahăr.


Pentru glazură:

- 150g zahăr pudra,

- 3 linguri cacao,

- 2 linguri ulei,

- 3 linguri apă fierbinte. 

„Reţeta, aşa cum am preluat-o eu, spunea să facem un blat pe care-l vom tăia în 3 felii (ca pe tort), dar pentru a nu mă complică prea tare, eu împart cantităţile ingredientelor în 3 părţi egale şi coc, separat, 3 blaturi. Se bat albuşurile spumă cu un praf de sare, se adaugă zahărul (doar cele 18 linguri de zahăr cristale) şi laptele, apoi gălbenuşurile, făină şi nuca. La final, adăugăm praful de copt şi turnăm compoziţia într-o tavă tapetată cu hârtie de copt. Dăm la cuptor pentru circa 20 minute, având grijă că la jumătatea perioadei să întoarcem tava cu 180 grade, pentru o coacere uniformă. Procedăm la fel cu celelalte două blaturi”, arată chef Ina, pe bucataras.ro. 

Gălbenuşurile cu zahărul, laptele şi budincă de vanilie se amestecă şi se fierb până se îngroaşă ca o smântână. Separat, se bat 200 g unt cu 100 g zahăr pudra şi câteva picături de extract de vanilie. Când crema s-a răcit, se amestecă cu untul bătut. 

Se amestecă bine ingredientele până dispar cocoloaşele de cacao, apoi se toarnă fierbinte peste prăjitură şi se nivelează cu o spatulă sau cuţit cu lama lată. 

Asamblare: 

Peste primul blat întindem jumătate din crema de vanilie şi acoperim cu blatul al doilea, peste care turnăm caramel fierbinte făcut din 300 g zahăr ars. 

Lăsăm caramelul să se răceasc, întindem peste el restul de cremă de vanilie şi acoperim cu al treilea blat. 

Decorăm cu glazură de ciocolată şi lăsăm prăjitură la rece pentru cel puţin 24 ore, timp în care caramelul se va topi şi va insiropa blatul central, dând astfel prăjiturii un aspect deosebit şi o aromă incredibilă, alături de crema de vanilie.

Mai multe pentru tine:
Ce etnie are Alessia Pop, câștigătoarea de la Vocea României: „Nu pot exprima durerea pe care o simt ...”
Cornel Dinu spune ce pensie încasează, după 40 de ani petrecuți la Dinamo: „Asta-i o țară, un stat care nu-și servește locuitorii, fură de la ei”
Tricouri de Crăciun pentru copii și familie – Cadouri unice, outfituri cozy și reduceri exclusive eMAG: magia sărbătorilor în casa ta
Cadouri de Crăciun pentru copii: 25 de hanorace și pulovere festive – de la modele la reducere sub 100 de lei, la cadouri unicat și personalizate
Cele mai bune 15 vinuri de pe eMAG în 2025: ce aleg românii de sărbători. Transformă mesele de Crăciun și Revelion în momente magice
Cadouri de Crăciun pentru el: Top 15 aparate și produse de ras și bărbierit verificate online – alege cadoul care îl va impresiona și răsfăța
Top 20 mașini de spălat și uscătoare 2025 – alege modelul perfect pentru casă și economisește inteligent
Pijamale pentru copii de Crăciun 2025 – cozy și hazlii, la ofertă, majoritatea sub 100 lei, cadouri de la Moșu’ pentru dimineți pline de magie
Dovada că Alessia Pop, câștigătoarea Vocea României, s-a cunoscut cu Theo Rose înainte de a urca pe scena concursului de la PRO TV. Unde au fost cele două
Obiceiul adorabil de la Palatul Regal britanic, în ajun de Crăciun. Cum se împarte fericirea între prinți și prințese
De ce se adaugă o lingură de mălai în compoziția sarmalelor. Un truc folosit de bucătăresele din Moldova