Ce planuri au autoritățile pentru biserica de lemn din Topla, făcută scrum în urma unui incendiu
0După ce incendiul din martie 2025 a distrus complet biserica de lemn din Muzeul Satului Bănățean, autoritățile și Mitropolia au decis că lăcașul va fi restaurat, dar nu va mai găzdui slujbe. În schimb, se va construi o biserică nouă, din cărămidă.
Biserica de lemn din cadrul Muzeului Satului Bănățean din Timișoara, monument istoric de categoria A și simbol al orașului, a fost mistuită de flăcări în noaptea de 25 spre 26 martie 2025. Incendiul ar fi pornit de la o defecțiune a instalației electrice. Lăcașul, vechi de aproape 300 de ani, era frecvent folosit pentru slujbe și cununii religioase, fiind extrem de îndrăgit de timișoreni.
După tragedie, Mitropolia Banatului și Consiliul Județean Timiș au decis că, odată restaurată, biserica de lemn va avea un rol exclusiv muzeal. Slujbele religioase vor fi ținute într-o nouă bisericuță din zidărie, construită în apropiere.
Un nou lăcaș de cult
„În imediata vecinătate a monumentului dedicat luptătorilor anticomuniști din munți se va construi o mică biserică din zidărie, în stilul și arhitectura bisericilor noastre de la sat. Nu va fi o biserică mare, care să fie în disonanță cu arhitectura caselor și a tot ce este în Muzeul Satului”, a declarat Mitropolitul Banatului, ÎPS Ioan Selejan, pentru Libertatea.
Noua construcție va include și o anexă muzeală, cu obiecte și fotografii ale partizanilor anticomuniști din Banat și ale celor deportați în Bărăgan. „Vom avea și o biserică dedicată partizanilor din munți, care au luptat împotriva instaurării unui regimului totalitar comunist la noi în țară și cei care au fost deportați în Bărăgan. Iată deci că și aceste persoane vor avea și ele un loc de recunoștință din partea noastră”, a mai spus ÎPS Selejan.
Pentru ridicarea noii biserici, Mitropolia a solicitat Consiliului Județean atribuirea unui teren de 1.000 mp, cerere la care președintele CJ Timiș, Alfred Simonis, și-a exprimat acordul de principiu. Acesta a confirmat că biserica de lemn restaurată nu va mai fi racordată la rețeaua electrică și nu va mai găzdui slujbe.
Când începe restaurarea bisericii de lemn
În ceea ce privește restaurarea bisericii arse, fondurile sunt deja asigurate, dar lucrările vor începe doar după întocmirea documentației de către arhitecți specializați în monumente istorice. „Va trebui ca arhitecții care au atestat pe probleme de monumente să facă documentația pentru problema asta. Deschiderea din partea județului este maximă”, a precizat mitropolitul.
Între timp, Consiliul Județean a investit aproximativ 80.000 de euro pentru montarea unui cort de protecție deasupra bisericii arse, pentru a conserva lemnul rămas și a proteja muncitorii în timpul lucrărilor.
Semnal de alarmă din partea societății civile
După incident, asociațiile Biserici Înlemnite și Prin Banat au tras un semnal de alarmă. La o masă rotundă cu specialiști, s-a subliniat că intervențiile asupra monumentului trebuie să fie atent documentate și realizate în baza unor studii interdisciplinare. Potrivit experților, restaurarea „presupune studii interdisciplinare serioase, care, pe de-o parte, să arate cât și ce din valoarea de monument istoric a mai rămas în urma incendiului, precum și o expertiză tehnică detaliată a stării de conservare”.
Reprezentanții societății civile avertizează că există riscul de a adăuga pierderi suplimentare dacă intervențiile sunt făcute din impuls emoțional, fără strategie și fără documentație solidă. Totodată, cele două asociații cer autorităților locale „să fie totuși deschis spre un dialog constructiv pentru a găsi împreună cele mai bune soluții”.