Concert cu vioara Stradivarius, lângă Masa Tăcerii. Instrumenul va fi transportat cu o maşină blindată

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Iubitorii muzicii culte din Târgu Jiu vor avea şansa să admire şi să asculte renumita vioară Stradivarius Elder-Voicu.

Violonistul Alexandru Tomescu va fi veni, alături de legendarul şi valorosul instrument, în oraşul lui Brâncuşi şi va susţine un concert chiar la Masa Tăcerii. Aproximativ 500 de locuri vor putea fi disponibile, dar numărul scaun elor ar putea fi mărit, în funcţie de solicitări. 

Evenimentul va avea loc în ultima parte a lunii octombrie, în zilele de 25 şi 26 octombrie. Într-una din aceste zile va fi organizată şi o şedinţă foto lângă operele lui Brâncuşi. 

Viceprimarul municipiului Târgu Jiu, Adrian Tudor, a confirmat prezenţa la Târgu Jiu a violonistului Alexandru Tomescu şi a viorii Stradivarius. Instrumenul va fi transportat într-o maşină blindată. 

Povestea viorii Stradivarius

Vioara Stradivarius Elder-Voicu a fost construită de Antonio Stradivari în anul 1702. Instrumentul aparţine  patrimoniului României, fiind una dintre ultimele zece viori Stradivarius funcţionale din lume. Vioara a fost declarată de experţii drep una dintre primele cinci instrumente semnate de celebrul Antonio Stradivari în ceea ce priveşte frumuseţea.

Instrumentul a fost cumpărat de statul român din Elveţia în anul 1956, la ordinul lui Gheorhe Gheorghiu Dej, cu suma de 70.000 de franci elveţieni. Acum, vioara este evaluată la 1,2 milioane de euro.

Cine este Alexandru Tomescu

Violonistul Alexandru Tomescu, cel care cântă la vioara Stradivarius, a fost distins cu peste 100 de premii obţinute în cadrul unor concursuri naţionale şi 26 primite în competiţii internaţionale, de-a lungul timpului. Artistul a susţinut concerte pe scenele unor instituţii importante, precum: Carnegie Hall (New York), Concertgebouw (Amsterdam), Berliner Philharmoniker, Théâtre des Champs Élysées (Paris) sau Metropolitan Arts Center (Tokyo) şi a colaborat cu renumiţi maeştri ai baghetei cum sunt Kurt Masur, Valery Gergiev sau Christoph Eschenbach.