Unitatea militară unde au fost împuşcaţi soţii Ceauşescu, transformată capitalist. Ce se ridică pe terenul de 26 de hectare
0Unitatea Militară în care şi-a găsit sfârşitul cuplul Ceaşescu va fi transformată radical în următorii ani. Autorităţile din Târgovişte au început lucrările de construcţie pe şantierul de la UM Gară din Târgovişte, pe locul rămas nefolosit. Zidul unde au fost împuşcaţi dictatorul şi soţia sa rămâne în continuare în circuitul turistic, fiind integrat în Muzeul Comunismului, de aproximativ 4 ani.
Autorităţile vor dezvolta, pe 26 de hectare, o serie de investiţii care vor asigura peste 1.000 de locuri de muncă. Vorbim, printre altele, de un mall, un stadion, un parc şi un muzeu al tradiţiilor militare.
Şantierul de la UM Gară ar urma să fie gata în 5 ani. Primarul Târgoviştei, Cristian Stan, a precizat că aceste lucrări urbanistice sunt cele mai importante din ultimii 30 de ani.
„Au demarat deja primele investitii din zona fostei UM Gara. Astfel, au inceput lucrarile de executie care vizeaza construirea drumului de legatura dintre Bulevardul Regele Carol I si strada Petru Cercel, precum si lucrarile aferente noii retele de canalizare. Alte proiecte din zona se refera la constructia unui mall, pana la sfarsitul anului viitor, a unor blocuri de locuinte ANL, a unui parc in suprafata de aproximativ 1,6 ha, a sediului RAR, dar si a unui nou stadion. Prin demararea acestor obiective de investitii, marcam debutul celei mai importante etape de dezvoltare urbanistica a municipiului Targoviste din ultimii 30 de ani.”, a precizat primarul Cristian Stan.
Proiecte - investiţii
Mall-ul se va construi la o distanţă de aproximativ un kilometru de Muzeul Comunismului, pe terenul fostei unităţi militare, acolo unde au fost împuşcaţi soţii Ceauşescu, acest obiectiv nefiind afectat în niciun fel. Autorităţile judeţene au precizat că, potrivit ofertei economico-financiare a firmei câştigătoare, aceasta se angajează să creeze 828 de locuri de muncă în faza de construire a mall-ului şi 1.127 când centrul comercial va deveni funcţional. Bugetul estimat pentru realizarea investiţiei este de 227 milioane lei (fără TVA).
Pe terenul ce a aparţinut unităţii militare de la Gara Târgovişte, autorităţile au în derulare şi alte obiective de investiţii precum: locuinţe ANL, noul sediu al Registrului Auto Român Dâmboviţa şi un parc public, se arată într-un comunicat al Consiliului Judeţean Dâmboviţa.
În privinţa stadionului, proiectul are o valoare de 133 de milioane de lei. Potrivit vicepreşedintelui CJ Dâmboviţa, Alin Manole, stadionul va avea între 10.000 şi 15.000 de locuri, iar lucrările nu vor începe mai devreme de doi ani.
Alte investiţii în zonă, potrivit autorităţilor:
- Drum de legătură între Centura municipiului şi Gara Târgovişte, la pachet cu reţeaua de apă şi canalizare. Termen de finalizare: 8 luni.
- Sediul RAR. Pe 16 iulie se închide licitaţie privind execuţia şi, dacă nu vor fi contestaţii, într-o o lună şi jumătate, se va semna contractul.
- Locuinţe ANL - faza studiului de fezabilitate pentru utilităţi. Termen de finalizare: 3-4 ani.
- Mall. Luna aceasta va fi aprobat PUZ-ul. Termen de finalizare: iarna anului viitor;
- Parc (16.000 mp), proiect preluat de Primăria Târgovişte de la CJD, va fi finanţat prin POR, Axa 4. Construcţia va începe anul viitor.
- Stadion. Va fi o primă alocare pentru proiectul tehnic la rectificarea bugetară din această lună.
- Muzeul tradiţiilor militare. Autorităţile caută soluţii de finanţare pentru clădire şi, în parteneriat cu Muzeul Militar Naţional, vor să aducă la Târgovişte tehnică de luptă.
Primăria Municipiului Târgovişte a anunţat că a fost aprobat Studiul de Oportunitate având că obiect lucrările de construire a noului centru comercial - mall, care va fi amplasat pe o parte a locaţiei fostei UM Gara, din Târgovişte, în apropierea locului unde au fost împuşcaţi soţii Ceauşescu.
"Noua investiţie va genera peste 800 de locuri de muncă, în faza de construcţie şi peste 1.100 de locuri de muncă, în faza de operare, cuprinzând o paletă foarte largă de profesii, existând nu mai puţîn de 80 de magazine înglobate în proiect. Sunt avute în vedere spaţii pentru hypermarket, restaurante, comerţ, cinema, zona de recreere, de practicare a sportului, locuri de joacă pentru copii etc, fiind o investiţie care va contribui în mod semnificativ la creşterea diversităţii serviciilor oferite targovistenilor şi vizitatorilor", a precizat primarul Cristian Stan.
PE ACEEEAŞI TEMĂ:
Stadion nou pentru Târgovişte? Terenul a fost deja cumpărat
Consiliul Judeţean Dâmboviţa vrea să construiască un stadion de 10.000 de locuri, la Târgovişte
Dacă vreţi să aveţi ghid la Muzeul Comunismului, din Târgovişte, trebuie să vă faceţi programare