Dacă vreţi să aveţi ghid la Muzeul Comunismului, din Târgovişte, trebuie să vă faceţi programare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Clădirea unităţii militare este una istorică. Acolo a funcţionat prima Şcoală de Cavalerie din ţara noastră şi tot acolo a făcut armata regele Mihai
Clădirea unităţii militare este una istorică. Acolo a funcţionat prima Şcoală de Cavalerie din ţara noastră şi tot acolo a făcut armata regele Mihai

Serviciul de ghidaj în cadrul expoziţiei permanente „Metamorfozele unui loc al memoriei: de la cavalerismul Şcolii de Ofiţeri „Ferdinand I” la spaţiul profan al procesului şi execuţiei soţilor Ceauşescu şi al sfârşitului regimului totalitar din România”, aflată în fosta U.M. 01417, din Târgovişte, se va face numai pe bază de programare.

Programările se pot face la numărele de telefon 0245.61.39.46 sau 0723.555.057.

Autorităţile din Dâmboviţa au decis să introducă, anul trecut, în circuitul turistic locul în care au fost împuşcaţi soţii Ceauşescu, făcând din el un muzeu al comunismului.  

TAB-ul, recondiţionat

Turiştii care vor vizita muzeul de la Târgovişte vor putea vedea inclusiv patul în care s-au odihnit soţii Ceauşescu, precum şi TAB-ul în care au fost ţinuţi de generalul Andrei Kemenici. „Generaţiile care vin după noi vor vrea să vadă acest loc. Vor găsi aici tot ce a fost în momentul execuţiei, inclusiv acel TAB cu care au fost aduşi“, a declarat, Ioan Marinescu, vicepreşedinte Consiliului Judeţean Dâmboviţa.

Clădirea unităţii militare este una istorică. Acolo a funcţionat prima Şcoală de Cavalerie din ţara noastră şi tot acolo a făcut armata regele Mihai. Unitatea Militară 01417 se găseşte în apropierea Gării Târgovişte, lângă Liceul de Petrol şi Inspectoratul General al Poliţiei. Poligonul de instrucţie se întinde din curtea unităţii şi până la şoseaua de centură a oraşului şi se învecinează cu Combinatul de Oţeluri Speciale, locul unde Ceauşescu a încercat, iniţial, să se refugieze înainte să fie prins.

După Revoluţia din 1989, clădirea nu a mai fost folosită şi acum se află în proprietatea Inspectoratului Judeţean de Jandarmi (IJJ) Dâmboviţa. „În timp, au fost foarte multe vizite aici. Multe televiziuni din afară, mulţi turişti, chiar şi cetăţeni simpli au venit să vadă locul execuţiei“, a explicat colonelul Costel Gavrilă, inspectorul şef al IJJ Dâmboviţa. Refacerea unităţii militare este realizată cu bani de la Consiliul Judeţean şi costă aproximativ 200.000 de lei. 

În ţară nu mai există un alt muzeu al Comunismului. La Timişoara funcţionează, însă, Muzeul „Memorialul Revoluţiei din Decembrie 1989“, acolo unde se află cel mai important punct de depozitare şi prezentare a informaţiilor referitoare la Revoluţie.

TârgoviştePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite