Tezaur impresionant scos la lumină de doi pasionaţi de detecţie, lângă Târgovişte: trei ulcele cu monede medievale de argint

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tezaur medieval descoperit lângă TârgovişteFOTO  Detech Romania

Doi tineri pasionaţi de detecţie au dat peste un nou tezaur constituit din 6.000 de monede din argint. Daniel Matei şi Florin Kiriţescu, fotograf, au descoperit un tezaur medieval format din 3 ulcele îngropate în acelaşi loc, într-o pădure din judeţul Dâmboviţa.

“Apreciem că este vorba de monede otomane mici, din argint, divizionare şi subdivizionare, din mai multe secole. Pe lângă acestea, după cum au ieşit, în fiecare ulcea se află şi câte o moneda mai mare, de altfel, ca un fel de căpetenie a celorlalte, astfel: o monedă otomană foarte mare, tot din argint, plus, interesant, două monede austriece din argint, de 2 şi 20 de Shfantz/Kreuzer, din a două jumătate a secolului XVIII. Deci credem că tezaurul a fost constituit undeva la sfârşitul secolului XVIII sau începutul secolului XIX dar asta ne vor spune arheologii”, a scris Florin Kiriţescu pe pagina sa de Facebook.

Tezaurul a fost găsit într-o pădure din comna Măneşti, în data de 16 februarie, şi deja a fost predat Muzeului de Istorie din Târgovişte, unde a fost curăţat şi restaurat. Specialiştii de acolo spun că este vorba de 6.000 de monede, majoritatea de mici dimensiuni, dintre care doar trei mai mari.